Ponta: Nu mi-am închipuit că cineva o să rupă gardurile companiilor americane în România

| 09 dec, 2013

Premierul Victor Ponta a declarat că nu şi-a închipuit că se va ajunge în situaţia în care cineva va rupe gardurile companiilor americane din România, având în vedere "relaţiile deosebite" pe care ţara le are cu SUA şi importanţa investiţiilor americane.

Premierul a amintit luni, în cadrul unei conferinţe a Instititului Aspen România, că a efectuat o vizită în SUA şi a subliniat că, pe lângă relaţiile bilaterale politice şi militare foarte bune, este nevoie şi de dezvoltarea mai puternică a relaţiilor economice, o viziune care a lipsit până în prezent.

Ponta a arătat că în vizita sa a insistat pe investiţiile americane în energie, dar că nu şi-ar fi imaginat că gardurile companiilor americane din România vor fi rupte.

"Am prezentat o ţară care îşi doreşte foarte mult investiţii, în special în zona energiei. Nu mi-am închipuit că, la un moment dat, cineva o să rupă gardurile companiilor americane în România, dar, sigur, democraţia are o mulţime de feţe. Cred că, totuşi, ideea de a avea relaţii economice cu SUA, dincolo de relaţia politică şi militară, e ideea corectă", a declarat Ponta.

Aproape 400 de persoane au declanşat, sâmbătă, un protest, pe marginea drumului Vaslui-Gârceni, faţă de intenţia companiei americane Chevron de a amplasa în zonă prima sondă de explorare a gazelor de şist din judeţul Vaslui.

Protestatarii, în majoritatea lor localnici, dar şi din alte oraşe precum Iaşi, Bucureşti, Braşov, Sibiu, s-au adunat pe terenul proprietate privată al unei persoane fizice din comuna Pungeşti, vizavi de suprafaţa de teren luată în concesiune de către Chevron. Iniţial, protestul a fost paşnic, însă la un moment dat, protestatarii au trecut drumul judeţean şi au ajuns în poarta suprafeţei îngrădite, deţinută de către Chevron, o parte dintre ei intrând pe terenul companiei petroliere şi aruncând cu pietre în camioanele frmei angajate de către Chevron. Totodată, oamenii au început să tragă de gardurile împrejmuitoare reuşind să le dărâme aproape în totalitate.

Câţiva dintre protestatarii de la Pungeşti au fost ridicaţi şi duşi în maşinile Jandarmeriei pentru a da declaraţii, în timp ce alţii s-au întins pe jos, pe şosea, pentru a nu permite acestor autovehicule să iasă din zonă, manifestanţii îmbrâncindu-se cu jandarmii. Protestatarii care s-au întins pe şosea au fost luaţi pe sus de către jadarmi şi duşi pe marginea şoselei.

Unii dintre jandarmi au acuzat că au fost ultragiaţi în momentul în care protestatrii dărâmau gardul de pe proprietatea Chevron.

Peste o sută de persoane au protestat, sâmbătă şi duminică, la fântâna de la Universitate, faţă de explorarea gazelor de şist. În timpul manifestaţiei, unii dintre protestatari au încercat să treacă de pe trotuar pe bulevard. Jandarmii au format cordoane pentru a-i împiedica să iasă pe stradă, unii dintre protestatari reclamând că au fost împinşi de forţele de ordine.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ