Vandalii de la Pungeşti, pericol pentru credibilitatea României

| 09 dec, 2013

Evenimente de la Pungeşti ne arată de fapt ce rezultă din sărăcia combinată cu manipularea practicată de grupuri de interese apropiate de Rusia.

În weekend s-a consumat un nou episod al epopeii Pungeşti. Şi nu într-o direcţie favorabilă intereselor generale ale ţării noastre, ci printr-o nouă exprimare violentă, cu forme de vandalism. Adică o nouă pată pe obrazul României din perspectiva investitorilor străini care vor avea o dată în plus motive să se gândească de două ori înainte de a investi în economia autohtonă.

Protestatarii, în majoritatea lor localnici, dar şi din alte oraşe ale ţării precum Iaşi, Bucureşti, Braşov sau Sibiu au manifestat pe terenul proprietate privată a unei persoane fizice din comuna Pungeşti, vizavi de suprafaţa de teren luată în concesiune de Chevron. Manifestanţii au scandat lozinci împotriva gazelor de șist, a companiei petroliere, a Jandarmeriei şi a Guvernului. Printre lozincile care s-au făcut cel mai des auzite se numără: "Jandermeria apără hoţia", "Jos Guvernul", "Trădătorii", "Murim, luptăm, Pungeştiul apărăm". De asemenea, protestatarii au trecut drumul judeţean şi au ajuns în poarta suprafeţei îngrădite deţinute de Chevron, o parte dintre ei intrând pe terenul companiei petroliere şi aruncând cu pietre în camioanele firmei angajate de Chevron. Ulterior, gardul care împrejmuia terenul de aproximativ 20.000 de metri pătraţi al companiei americane a fost pus la pământ şi distrus aproape în totalitate de manifestanţi.

Reacţia Chevron nu s-a lăsat aşteptată. Compania a emis un comunicat prin care confirmă „suspendarea activităţilor în Siliştea, comuna Pungeşti, judeţul Vaslui, ca urmare a activităţii protestatarilor. Prioritatea noastră este să desfăşurăm aceste activităţi într-un mod responsabil faţă de mediul înconjurător, în conformitate cu aprobările pe baza cărora operăm şi în siguranţă, însă acest lucru nu a fost posibil astăzi. Respectăm dreptul oamenilor de a-şi exprima opiniile, însă credem că acesta trebuie exercitat în limitele legii.(...) Chevron îşi reiterează angajamentul de a avea relaţii constructive şi pozitive cu comunităţile unde îşi desfăşoară activitatea şi de a continua dialogul cu publicul interesat, comunităţile locale şi autorităţile, despre proiectele sale”, se precizează în comunicat.

Radicalizarea protestelor din Pungeşti creează probleme serioase de credibilitate statului român. S-a ajuns la acte de vandalism care nu au ce căuta într-o societate în care principiul domniei legii este suveran.

Iar riposta violentă a celor din Pungeşti este de neînţeles, în contextul în care comuna în cauză face parte din judeţul Vaslui, judeţ care, aşa cum reiese dintr-o analiză economică publicată la începutul lunii octombrie de Eurostat, constituie cea mai săracă regiune nu doar din România, ci şi din toată Uniune Europeană. Conform raportului, vasluienii au un standard de viaţă ce reprezintă doar 20% din media europeană, în condiţiile în care majoritatea populaţiei nu are un loc de muncă. În acest moment, Vasluiul este pe primul loc în România ca rată a şomajului. Deşi în judeţ există oficial aproximativ 15.000 de şomeri, în realitate mult mai mulţi dintre vasluieni nu au nicio ocupaţie.

Prin urmare, într-un judeţ în care 60% din locuitori nu au practic nicio ocupaţie din care să rezulte vreo formă reală de bunăstare şi în care mediul rural este unul extrem de sărac, orice nouă firmă interesată să înceapă activitate acolo ar trebui să fie primită fără rezerve.

Evenimente de la Pungeşti ne arată de fapt ce rezultă din sărăcia combinată cu manipularea practicată de grupuri de interese apropiate de Rusia. Fiindcă vasluienii au ieşit să protesteze nu din convingere, ci ca urmare a unor manipulări grosolane care sugerau că apocalipsa se va abate asupra comunei lor. Adevărata nenorocire este însă că refuzul de a accepta investiţia Chevron nu doar că va condamna la sărăcie localnicii, dar va însemna şi o povară pentru ceteăţenii oneşti care vor trebui să suporte, din buzunarul lor, ajutoarele sociale şi de şomaj pentru locuitorii care protestează împotriva propriei bunăstări.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
09 dec, 2013
Bogdan
Domnia legii?
Curios cat ati luat pentru articolul asta. Discutam de domnia legii cat timp jandarmii nu intra peste tabara manifestantilor aflata tot pe un teren privat. Discutam de radicalizare? Radicalizare era sa le dea foc la echipamente, vedeti acum o luna-doua prin USA si Canada ce a insemnat radicalizare (aia aveau si arme de foc si explozibili).
Gogoasa cu beneficiile economice este preluata direct din comunicatele guvernamentale. Nu stiu cu ce o sa ii ajute pe cei din Vaslui ca vin americanii si extrag gazul, dupa care localnicii or sa trebuiasca sa cumpere apa imbuteliata (a se vedea cazurile din USA cu apa de la robinet care ia foc in zonele unde se face fracturare hidraulica).
Sondele alea daca se vor face se vor amplasa cu personal specializat nu cu localnicii, si vor necesita acelasi tip de personal pentru operare(e aceeasi gogoasa cu RMGC dar spusa altfel)
Proteste sunt in toata Europa, Chevron a avut mari probleme si in Polonia, asa ca haideti sa nu ne mai punem noi in genunchi si sa nu mai discutam de cum aparem in fata UE (sau daca preferati subiectul sa discutam cum aparem cand nu absorbim fonduri, cand nu aplicam norme, cand mutam din pix autostrazi convenite cu UE, cand plangem de mediu cat sa ne luam infringement pe taxa de mediu auto, dar lasam Rosia Montana si Pungesti ca fiind ecologice, e.t.c, lista este foarte lunga)
09 dec, 2013
riobravo46
vandalii de la Pungesti
"Ziaristul"lui peste,tu vorbesti de manipulare?Voi pupincuristii USL-isti cu minciunile voastre,manipulati pe aceia care inca nu s-au desteptat.Daca jud.Vaslui este cel mai sarac ,dece "onor" guvernul USL nu a gasit o alta solutie care sa nu afecteze mediul si sanatatea populatiei?Solutii exsista,dar SPAGA dela Chevron este mai atragatoare.Cat de ROMANI sunt guvernantii nostri?

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ