UPDATE Oamenii din Pungeşti se adună să protesteze din nou, după ce Chevron a anunţat reluarea lucrărilor

| 08 dec, 2013

Cetăţenii din comuna vasluiană Pungeşti au început să se adune duminică dimineaţă pentru a protesta din nou faţă de explorarea şi exploatarea gazelor de şist.

Decizia a venit după ce compania americană Chevron a anunţat duminică dimineaţă că şi-a reluat operaţiunile de explorare din perimetrul Siliştea, comuna Pungeşti, judeţul Vaslui, după ce sâmbătă lucrările au fost sistate în urma violenţelor dintre protestatari şi jandarmi.

'Chevron poate confirma că şi-a reluat operaţiunile în perimetrul Siliştea din comună Pungeşti, judeţul Vaslui. Chevron intenţionează să realizeze exclusiv activităţi de explorare, folosind tehnologii convenţionale, în perimetrul EV-2, conform permiselor pe care le-am obţinut la începutul lunii octombrie 2013. Prioritatea noastră este să desfăşurăm aceste activităţi într-un mod sigur şi responsabil faţă de mediul înconjurător, în conformitate cu acordurile de mediu pe baza cărora operăm', precizează compania într-un comunicat remis AGERPRES.


Oficialii Chevron spun că respectă dreptul persoanelor de a-şi exprimă opiniile, însă acesta trebuie exercitat în limitele legii. 'Chevron îşi reiterează angajamentul de a avea relaţii constructive şi pozitive cu comunităţile unde îşi desfăşoară activitatea şi de a continuă dialogul cu publicul interesat, comunităţile locale şi autorităţile, despre proiectele sale', se mai arată în comunicat.

Sâmbătă, mai mulţi protestatari adunaţi în comuna vasluiană Pungeşti au rupt cordonul de jandarmi şi au pătruns pe perimetrul Chevron acolo unde muncitorii angajaţi de firma americană lucrează pentru amplasarea unei sonde de explorare a gazelor de şist. Geamurile câtorva utilaje au fost sparte de protestatari. Autorităţile au luat decizia să suplimenteze echipajele de jandarmi în zonă.

Atât sătenii din Pungeşti cât şi protestatarii veniţi din mai multe colţuri ale ţării cer oprirea lucrărilor pentru amplasarea sondei de explorare a gazelor de şist. Manifestanţii au scandat lozinci împotriva companiei petroliere, a Jandarmeriei, a Guvernului, dar şi a autorităţilor judeţene.

Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Vaslui a anunţat, printr-un comunicat de presă, că nu a folosit forţa şi nici mijloacele din dotare, la protestul de la Pungeşti.

Protestele localnicilor din Siliştea au început pe 14 octombrie, când aproximativ 150 de persoane au blocat parţial drumul judeţean ce tranzitează comuna Pungeşti.

Pe data de 3 octombrie, Chevron a obţinut autorizaţie de construire pentru amplasarea în judeţul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de şist în România, după ce compania a primit toate avizele necesare de la autorităţile statului pentru prospectarea solului în perimetrul de la Siliştea.

În Pungeşti s-a format un curent împotriva explorării şi exploatării gazelor de şist. Oamenii care fac parte din această mişcare, localnici din zonă şi militanţi ecologişti, spun că nu vor permite Chevron să pătrundă pe teren pentru a instala sonda de explorare.

Între timp, consilierii locali din comuna Pungeşti au votat în unanimitate o hotărâre privind organizarea unui referendum local pe tema gazelor de şist şi o decizie prin care interzic explorarea şi exploatarea gazelor de şist pe teritoriul comunei. Ambele decizii au fost atacate la instanţa de contencios administrativ de către Instituţia Prefectului Judeţului Vaslui. 

Chevron, a doua mare companie petrolieră americană, are acorduri de concesiune pentru trei perimetre petrolifere în judeţul Constanţa şi unul în apropiere de Bârlad, în judeţul Vaslui.

Tag-uri: Chevron, pungesti
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
08 dec, 2013
Deceneu
sinistra mediului
Se vorbeste mult de dusmanii poporului din ministerul de interne si prea putin de cei din ministerul anti-mediului, care dau avize si autorizatii ilegale. Pentru ce platim o armata de functionari care manipuleaza hartii cu minciuni? Mincinosii de la Chevron spun ca exploarea se face conventional, si nu prin fracturare. N-ai cum sa cauti gaze de sist fara fracturare. Tovarasa Plumb tace si face, ca doar ea nu-i platita de noi decat in procent de 0,01%, restul banilor ii ia la negru de la RMGC, Chevron, mafia microhidrocentralelor si alti "contribuabili"!

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ