Inedit. Cum arată cea mai veche poşetă din lume

| 24 feb, 2014

Un accesoriu de damă datând din secolul al XIV-lea, realizat în nordul Irakului şi expus în prezent la Courtauld Gallery din Londra, ar putea fi cea mai veche poşetă din lume păstrată până în zilele noastre, relatează presa britanică.

Realizată din alamă și încrustată cu aur și argint, poşeta este singura de acest gen din lume, fapt care le-a îngreunat munca experţilor care au încercat să afle la ce folosea. Iniţial s-a crezut că este un coș de lucru, o cutie pentru documente şi chiar o geantă pentru unelte. Recent însă specialiştii au ajuns la concluzia că este vorba, de fapt, despre o poşetă, o geantă de mână de damă realizată în Mosul (localitate din nordul Irakului), în anii 1300, când regiunea se afla sub stăpânire mongolă, relatează bbc.co.uk, potrivit yahoo.ro.

Majoritatea decoraţiunilor de pe poşetă sunt tradiţionale islamice, însă există o porţiune unde a fost încrustată o scenă de la o curte mongolă, în care lucrătorii din industria metalului din Mosul îşi prezentau nemulţumirile vizavi de noile reguli impuse de dinastia Il-Khanid. În cadrul scenei, un bărbat şi o femeie, îmbrăcaţi în haine mongole sunt înconjuraţi de servitori şi de curteni, iar un paj pare să transporte chiar poşeta în cauză, alături de un şervet şi o oglindă.

„Aceste imagini ale unui conducător sau nobil alături de consoarta sa reflectă rolul pe care femeile îl jucau în societate în cultura mongolă. Este ieşit din comun ca femeile să fie portretizate în acest mod în arta islamică, atât înainte, cât şi după perioada mongolă”, explică Rachel Ward, organizatoarea expoziţiei din muzeul londonez unde se află poşeta. Foarte ornată, la exterior, predecesoarea poşetelor din ziua de astăzi, a fost realizată pentru a stârni invidia, spun experţii.

 

Tag-uri: geanta, poseta
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ