Iniţiativă legislativă: Legea Transhumanţei va da liber oilor pe drumurile publice

| 02 iul, 2014

Deputatul PSD de Vâlcea, Constantin Rădulescu, vrea să iniţieze, în sesiunea parlamentară din toamnă o Lege a Transhumaţei care să pună în acord normele europene cu 'ritualul specific românesc benefic şi din punct de vedere economic dar şi al turismului'.


'În ultimii 5 ani am luat notă de mai multe analize care spun că un fenomen românesc, care a stat chiar la baza formării a sute de localităţi în România, care a contribuit la PIB-ul României, mă refer la transhumanţă, este pe cale de dispariţie. La baza acestui declin stau mai multe aspecte, unele care ţin fie de normele europene, altele ţin fie de lipsa unui cadru care să sprijine acest obicei. Dacă la sfârşitul secolului trecut a existat o lege a transhumanţei, de ce nu am avea şi azi o astfel de lege, mult mai complexă, adecvată atât normelor europene dar şi care să sprijine această tradiţie românească', a declarat pentru AGERPRES, parlamentarul vâlcean.

Printre primele prevederi ale legii, aşa cum o concepe Rădulescu, figurează lipsa de restricţii de circulaţie pe drumurile publice ale crescătorilor de oi.


'Pot fi exceptate autostrăzile şi drumurile expres, dar pe celelalte categorii de drumuri ciobanii pot să circule liber, mai ales că transhumanţa nu este o activitate cotidiană, ci este una limitată în timp şi care are farmec turistic. În Elveţia, de exemplu, momentul când vitele se întorc de la păşunat este vânat de turişti. Transhumanţa are farmecul ei, până la urmă este o poveste românească de mii de ani. Ţara Galilor, de exemplu, are legi clare pentru sprijinirea oieritului. Trebuie să se pună ulterior în acord legislaţiile parcurilor naţionale montane cu această lege a transhumanţei, tarifele de păşunat, subvenţiile pentru crescătorii de oi etc', a mai spus deputatul PSD.

Un aspect important al legii ar putea fi o implicare a şcolii în acest sens.

'Avem încă şcoli cu profil agricol. În contextul în care suntem pe cale să renaştem învăţământul profesional, de ce nu am dezvolta clase cu profil zootehnic, unde elevii să înveţe despre creşterea animalelor de la specialişti în domeniu. Tinerii noştrii pleacă la cules de căpşuni în Spania şi Italia, în loc să rămână în comunităţile lor şi să se apuce de oierit. Şi că tot vorbim de stâne: de ce nu s-ar putea crea facilităţi pentru ciobanii care pot face activităţi turistice la aceste locaţii. Studenţii şi în mare parte montaniarzii au preferat dintotdeauna stâna ca loc de rămas peste noapte. De ce să nu îi ajutăm pe ciobani să facă turism în mod legal şi benefic pentru toate părţile, la munte', a încheiat Rădulescu.

Acesta spune că în sesiunea legislativă următoare va căuta sprijin pentru o astfel de lege care să contribuie la 'conservarea spiritului românesc'.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ