INS: Cheltuielile gospodăriilor au contribuit cel mai mult la creșterea economică, respectiv cu 6,1%

| 05 dec, 15:33

Cheltuielile gospodăriilor au avut cea mai mare contribuție la creșterea economică din primele nouă luni din acest an, respectiv de 6,1%, în condițiile în care consumul final s-a majorat cu 9,7%, se arată într-un comunicat de presă al Institutului Național de Statistică (INS) remis, marți, AGERPRES.

Produsul intern brut a crescut cu 7%, în termeni reali, în perioada ianuarie — septembrie 2017, comparativ cu perioada similară a anului precedent, având o valoare de peste 696,7 miliarde lei.

'Din punctul de vedere al utilizării PIB, creșterea s-a datorat în principal cheltuielii pentru consum final al gospodăriilor populației, al cărei volum s-a majorat cu 9,7% contribuind cu +6,1% la creșterea PIB și formării brute de capital fix, cu o contribuție de +0,8%, consecință a creșterii cu 3,8% a volumului său. O contribuție negativă la creșterea PIB a avut-o exportul net (-0,6%), consecință a creșterii cu 9,6% a exporturilor de bunuri și servicii corelată cu o creștere mai mare a volumului importurilor de bunuri și servicii (10,8%)', informează INS.

La creșterea PIB au contribuit toate ramurile economiei, contribuții pozitive având industria (+1,8%), cu o pondere de 23,2% la formarea PIB și al cărei volum de activitate s-a majorat cu 7,6%, comerțul cu ridicata și cu amănuntul, repararea autovehiculelor și motocicletelor, transport și depozitare, hoteluri și restaurante (+1,6%), cu o pondere de 18,2% la formarea PIB și al căror volum de activitate s-a majorat cu 8,7%.

De asemenea, agricultura, silvicultura și pescuitul (+1,1%) au avut o pondere mai redusă la formarea PIB (4,9%), dar au înregistrat o creștere semnificativă a volumului de activitate (24,3%). Activitățile profesionale, științifice și tehnice, activitățile de servicii administrative și activitățile de servicii suport (+0,7%), au avut o pondere de 7,1% la formarea PIB și volumul de activitate s-a majorat cu 9,8%.

În trimestrul al treilea față de același trimestru din anul 2016, PIB-ul a înregistrat o creștere cu 8,8% pe seria brută și cu 8,6% pe seria ajustată sezonier.

La începutul lunii noiembrie, Comisia Națională de Prognoză a revizuit în sus estimările privind creșterea economică a României în 2017, la 6,1%, de la 5,6% cât preconizase anterior în prognoza de toamnă. De asemenea, și Comisia Europeană (CE) a revizuit în creștere estimările referitoare la avansul economiei și a deficitului României în 2017 și 2018, avertizând totodată că incertitudinile cu privire la politicile guvernamentale ar putea afecta creșterea economică.

Conform previziunilor economice de toamnă publicate în data de 9 noiembrie de Executivul comunitar, economia românească ar urma să înregistreze un avans de 5,7% în 2017, în creștere semnificativă față de estimările cuprinse în previziunile din primăvară care indicau un avans al PIB de 4,3%.

În luna octombrie, și Fondul Monetar Internațional (FMI) a revizuit în creștere, de la 4,2% la 5,5%, estimările privind evoluția economiei românești în acest an, potrivit raportului "World Economic Outlook", publicat de instituția financiară internațională.

De asemenea, FMI și-a îmbunătățit și prognoza privind ritmul de creștere înregistrat de economia României în 2018, până la 4,4%, față de avansul de 3,4% preconizat în aprilie.

Conform documentului, România și Islanda vor consemna în acest an cea mai mare creștere economică din Europa, de 5,5%.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ