Internat prăbuşit la Odorheiu Secuiesc. Un copil a murit, un altul este în stare gravă

| 18 dec, 19:58


Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Harghita a declarat că internatul Liceului "Tamasi Aron" din Odorheiu Secuiesc, al cărui perete s-a surpat luni, surprinzând patru copii sub dărâmături, funcţionează într-o clădire închiriată de la Biserica Romano-Catolică şi găzduieşte aproape 100 de elevi.

 

Inspectorul şcolar general adjunct, Cristinel Glodeanu, a precizat că imobilul nu era încadrat în categoria clădirilor cu risc seismic.
"La începutul anului şcolar au fost verificate mai multe unităţi de învăţământ, în echipe mixte, împreună cu Instituţia Prefectului, cu colegii de la ISU, de la DSP, bineînţeles, şi de la Inspectoratul Şcolar. Această clădire este a Bisericii Romano-Catolice şi momentul în care astăzi (n.r - luni) s-a întâmplat, a fost prima dată când am aflat că există o problemă acolo, la acest internat. Din datele pe care le-au completat unităţile de învăţământ privind clădirile pe care le au, sunt trei clădiri (ale Liceului "Tamasi Aron" - n.r), două au fost încadrate în risc seismic 3, aceasta era neîncadrată în risc seismic. Celelalte două clădiri au fost reabilitate, o reabilitare a fost făcută la o clădire în intervalul 2018 - 2020, cealaltă a fost reabilitată în intervalul 2020 - 2022, iar aceasta (a internatului - n.r) nu a fost reabilitată şi nici nu era în curs de consolidare. Menţionez, încă o dată, că nu sunt clădirile şcolii, ci sunt închiriate (...), se află în proprietatea Arhiepiscopiei Romano-Catolice", a declarat, pentru AGERPRES, Cristinel Glodeanu.
La rândul său, şeful Inspectoratului Şcolar Harghita, Demeter Levente, a menţionat că în internat sunt găzduiţi 97 de copii de la mai multe unităţi şcolare din localitate, iar o parte dintre cei care se aflau în clădire în momentul surpării peretelui au reuşit să se autoevacueze.
"Clădirea, din punct de vedere seismic, era neîncadrată. Are trei corpuri de clădire această şcoală, proprietatea Bisericii Catolice, Arhiepiscopiei Alba-Iulia, este închiriată de Primărie, chiria se termină anul viitor. Erau mai mulţi copii în internat, dar în această parte erau mai mulţi, dar unii au reuşit să fugă din camere. Dar erau puţini, oricum, pentru că era în timpul lor liber, de la ora 17,00 începeau activităţile în internat. Dacă se întâmpla la 17,00 era mai grav sau dacă se întâmpla în timpul nopţii, când toţi copiii erau, teoretic, în internat. 97 de copii sunt cazaţi în internat, este un internat destul de mare şi cazează şi copii de la mai multe şcoli, nu numai din şcoala lor", a precizat pentru AGERPRES Demeter Levente.
Acesta nu exclude posibilitatea ca incidentul să fi fost provocat de lucrările pentru racordarea clădirii la reţeaua de canalizare a oraşului.
"Ceea ce ştiu este că toată lucrările erau cu autorizaţie, acest lucru a fost verificat, deci şanţul nu era pentru consolidare, era pentru canalizare, (...) probabil că aceste lucrări au cauzat, dar aveau autorizaţie, aveau de toate", a mai spus inspectorul şcolar general.
Potrivit Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Harghita, patru copii cu vârste cuprinse între 15 şi 17 ani au fost surprinşi sub dărâmături, iar unul dintre aceştia a decedat.
Zörgő Noémi, purtătorul de cuvânt al Primăriei Odorheiu Secuiesc, a precizat că trei fete au fost scoase dintre ruine.
"Trei fete au fost scoase, toate cele trei sunt acum în spital, două sunt în afara oricărui pericol, una cu vătămări corporale uşoare. A treia fată se află în comă, ea a fost resuscitată în Ambulanţă. Acum se mai caută încă un băiat", a menţionat ea.

 

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ