Între decorație și premiu este o distanță ca de la cer la pământ

| 09 mai, 2014

S-a bătut monedă în ultima vreme privitor la refuzul premierului Victor Ponta de a contrasemna acordarea unor decorații fostei conduceri a ICR, H.R. Patapievici și Mircea Mihăieș. Să trecem peste detaliul amuzant că această situație este reversul în oglindă a celor în care Traian Băsescu contra-argumenta că președintele nu semnează automat orice i se pune sub nas, căci are discernământ și semnătura prezidențială nu este o simplă formalitate.

În prezent, lui Victor Ponta i se cere să contrasemneze ”ca primarul” tot ce i se năzărește președintelui să decoreze.

Situația în care l-ar forța Băsescu, Patapievici și Mihăieș pe Victor Ponta este cel puțin ingrată. Subalternii premierului, respectiv inspectorii Corpului de Control al Guvernului au identificat la ICR nenumărate nereguli, de la bad management și situații scriptice confuze, mergând până la uriașe deconturi nejustificabile, dar pentru care conducerea institutului va trebui să răspundă. Chiar nimănui nu i se pare suspectă presiunea care se pune pe Victor Ponta, în acest caz? Acele decorații sunt pe de o parte un scut, pe de altă parte sunt de natură a-l discredita și compromite pe cel care, prin inspectorii săi, controlează și își asumă datoria de stopa jaful și a pune lucrurile în ordinea firească, pe de cealaltă parte ar susține decorarea exact a celor vizați de controalele menționate.

În plus, cât de în regulă vi se pare acordarea unor astfel de înalte distincții unor oameni care au atacat în termeni incalificabili atât națiunea și românii în general cât și instituțiile statului?Se argumentează în sprijinul celor vizați în termenii unui sofism calificat: X și Y trebuie decorații,pentru că sunt intelectuali. Câteva detalii rămân însă fără justificare. În primul rând mai sunt și alții, la fel de intelectuali iar absolut deloc întâmplător X și Y au mai fost decorați recent de un regim care își asumă activitatea lor. De ce ar trebui să contrasemneze Ponta funcționarii regimului Băsescu, când însăși promisiunile electorale prin care Ponta a fost propulsat la putere îi interzic asta? Voturile în baza cărora USL a obținut un uluitor 70% din Parlament sunt fără doar și poate voturi de blam la adresa regimului Băsescu, din care Patapievici și Mihăieș au făcut parte. Nimeni nu contestă că aceștia ar fi intelectuali, este o falsă problemă aici. A fi intelectual, inginer sau artist nu te îndreptățește din oficiu la nicio distincție oficială. Toate cele de mai sus au o componentă vocațională, care face trimitere la talent și pregătire. Acestea sunt condiții necesare, car epot fi premiate desigur, dar nu și suficiente pentru a obține decorațiile statului român. Nu talentul și pregătire îți conferă dreptul la o decorație, ci modalitatea în care le pui pe acestea în statului din partea căruia vine decorația respectivă.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
09 mai, 2014
fan Ferenczy
Dle Sultanescu,ce legatura are o prerogativa de acordare a unor distinctii cu voturile...?
Se vede ca Fane Gheorghiu,in primele promotii dupa 90,a ramas la fel..
De fapt,cu Iliescu presedinte,nici nu avea cum sa se schimbe

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ