Investiţii de un miliard de euro în infrastructura educaţională până în 2020

| 11 oct, 2013

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat, vineri, la Suceava, că infrastructura din sistemul de educaţie ar putea beneficia de finanţări din fonduri structurale de aproximativ un miliard de euro, în două etape, până în 2020.

''Probleme de infrastructură avem şi învăţământul preuniversitar şi pe clădirile existente ale universităţilor. Sunt universităţi care au clădiri de patrimoniu şi pe care trebuie să le recondiţionăm sau reparaţii capitale. Guvernul a încercat şi cred că a identificat deja o soluţie care va fi în doi paşi'', a spus ministrul Educaţiei, Pricopie, citat de Agerpres.

El a precizat că, în prima etapă se are în vedere utilizarea fondurilor structurale nefolosite până în prezent, pe ciclul 2007 - 2013, prin realocarea de la alte programe operaţionale. La Educaţie, potrivit lui Pricopie, ar putea ajunge aproximativ 250 de milioane de euro.

''Din punctul nostru de vedere, al Ministerului Educaţiei, 300 de milioane sau 250 de milioane de euro, odată, investite în sectorul educaţiei nu am avut în ultimii 50 de ani. Deci, iată o sursă importantă de bani pe care n-am ştiut să o folosim în ultimii ani, pe care încercăm acum să o utilizăm într-un mod judicios şi să nu pierdem aceşti bani'', a spus Pricopie, adăugând că fondurile vor ajunge, printre altele, la cele 1.400 de obiective din învăţământul preuniversitar începute şi neterminate.

Ministrul a subliniat că este o premieră pentru România faptul că Uniunea Europeană finanţează investiţii demarate din fonduri guvernamentale şi permite realocarea de la un program la altul. ''Este o premieră şi aici este meritul premierului şi al domnului Teodorovici şi al ministrului Dragnea care au negociat la Bruxelles posibilitatea de a finanţa obiective începute din buget naţional. Până acum Bruxelles finanţa un obiectiv integral. A doua noutate, practicată la nivel european dar nu cu uşurinţă, este posibilitatea de a muta bani de pe alte programe operaţionale la un program'', a spus Pricopie.

În a doua etapă, 2014 - 2020, Pricopie a spus că va exista o axă distinctă în cadrul Programului Regio, de aproximativ 750 milioane euro, care se va numi "Infrastructură educaţională".

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ