Ioan Aurel Pop: Viitorul preşedinte să fie factor de echilibru în societate

| 15 mai, 17:19

Viitorul preşedinte al României ar trebui să fie „factor de echilibru în societate” şi să impună prin Parlament ca educaţia şi sănătatea „să fie prioritare şi, adiacent, dar nu mai puţin important, cercetarea ştiinţifică”, considerând că într-o ţară în care educaţia nu este „vegheată, coordonată şi nu devine sănătoasă, eficientă”, apare „pericolul decăderii”.

 

„O naţiune poate fi distrusă nu numai cu tunuri şi cu tancuri, ea se poate distruge şi printr-o educaţie prost făcută”, a afirmat istoricul Ioan Aurel Pop, preşedintele Academiei Române, într-un interviu pentru Europa Liberă.
„Eu am pledat mereu pentru educaţie şi pentru transmiterea către tineri a virtuţilor şi valorilor. Cred că o societate care reuşeşte să transmită prin educaţie celor pe care îi formează virtuţi şi valori, o asemenea societate poate să fie sigură că în inimile şi în minţile lor va fi şi încredere. (...). Cred că preşedintele care vine ar trebui să vegheze, să se gândească la statutul lui de factor de echilibru în societate şi să impună prin Parlamentul României ca educaţia şi sănătatea să fie prioritare şi, adiacent - dar nu mai puţin important - cercetarea ştiinţifică. Într-o ţară în care educaţia nu este vegheată, coordonată şi nu devine sănătoasă, eficientă, apare pericolul decăderii”, a declarat Ioan aurel Pop pentru Europa Liberă.
Preşedintele Academiei Române a spus că există „marea primejdie” ca de acum încolo să se  „facă” medici proşti care să nu mai poată vindeca, profesori nepregătiţi care să nu mai fie modele pentru elevi, ingineri care să facă şosele şi poduri proaste.
„Concluzia este că o naţiune poate fi distrusă nu numai cu tunuri şi cu tancuri, ea se poate distruge şi printr-o educaţie prost făcută”, a subliniat Pop.
Preşedintele Academiei Române spune că dacă am avea grijă „măcar de acum încolo” să avem nişte români educaţi, să nu mai avem abandon şcolar, să nu avem analfabetism propriu-zis, atunci „am fi mai feriţi”.
„Noi avem români care nu ştiu să scrie, să citească, unii nu fac şcoala de şoferi din pricina asta, până să vorbim de analfabetism funcţional. Iar pe de altă parte, avem analfabetism funcţional, care ne plasează în fruntea ţărilor din Europa într-un astfel de clasament nedorit. Dacă vom reuşi să punem pe picioare educaţia acestui popor astfel încât să poată omul să discearnă când ajunge adolescent şi matur, atunci forţele răului, adică ale celor care vor să ne inducă în eroare, vor scădea şi vom putea apărea în Europa cu fruntea sus, cu mândrie, cu demnitate. Cu toate ale noastre bune, rele, da. Dar vom putea fi acolo în concertul naţiunilor europene, cum îmi place mie să spun, şi cum cred că avem capacitatea să fim”, a afirmat Pop.

 

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ