Ioan Niculae ar fi cumpărat fictiv, cu 10 milioane de euro, servicii de promovare şi publicitate

| 23 iul, 15:30

Omul de afaceri Ioan Niculae este suspectat de anchetatorii DNA că prin societatea Interagro ar fi cumpărat fictiv, cu zece milioane de euro, servicii de promovare în presa scrisă, machete şi materiale publicitare, care nu au fost executate vreodată de prestatorul Libarom Agri, spun surse judiciare.

Potrivit surselor citate, dosarul în care s-au făcut joi percheziţii la imobile deţinute de Ioan Niculae şi la firma Interagro "s-a constituit urmare a sesizării formulate de ANAF - Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili, prin care semnala aspecte constatate în urma inspecţiei fiscale efectuate la societatea comercială Interagro".

Raportul de inspecţie fiscală întocmit din 17 decembrie 2012 vizează tranzacţiile comerciale derulate pe circuitul Interagro - Libarom Agri şi Interagro - INSOMAR Cercetări şi Marketing Politic, iar cercetările penale sunt pentru infracţiunile de evaziune fiscală şi spălare de bani.

Sursele citate au precizat că relaţia comercială dintre Interagro şi INSOMAR a făcut obiectul urmăririi penale în dosarul "Mită la PSD" transmis judecătorilor în 11 ianuarie 2012 şi finalizat cu condamnarea definitivă la doi ani şi şase luni de închisoare cu executare a omului de afaceri Ioan Niculae.

"Prezentele cercetări au în vedere aspectele infracţionale semnalate de ANAF referitoare la tranzacţiile comerciale dintre Interagro şi Libarom Agri", au arătat sursele citate.

În Raportul de inspecţie fiscală din decembrie 2012 s-ar fi consemnat faptul că, în perioada 2008 - 2009, între Interagro şi Libarom Agri s-ar fi desfăşurat mai multe tranzacţii comerciale, în baza unui contract din 4 august 2008, care ar fi avut ca obiect "realizarea, prelucrarea şi implementarea de către prestator a unor materiale de promovare (prin presa scrisă, machete publicitare, materiale promo, imprimare) şi plasarea acestora pe suporturi media".

În baza acestui contract, Interagro trebuia să achite, cu titlul de onorariu, suma de 10 milioane de euro, Libarom emiţând către firma lui Ioan Niculae facturi în valoare totală de 43.131.000 de lei.

În perioada august 2008 - mai 2009 ar fi fost întocmite mai multe procese verbale între Interagro şi Libarom, prin care s-ar fi atestat îndeplinirea obligaţiilor asumate prin contract.

"Referitor la prestaţiile asumate prin contractul încheiat între Interagro în calitate de «client» şi Libarom Agri în calitate de «prestator», Interagro nu justifică prin documentele prezentate că serviciile au fost executate, lipsind dovezile privind executarea contractului", mai spun sursele citate.

Interagro ar fi înregistrat în evidenţa contabilă cheltuieli deductibile în valoare de 36.245.000 de lei, în baza unor documente emise de Libarom Agri, fără a respecta reglementările fiscale în întocmirea şi utilizarea documentelor justificative necesare pentru a fi înregistrate în contabilitate, pentru a conferi posibilitatea deducerii fiscale.

Potrivit surselor citate, suma de 36.245.000 de lei reprezintă cheltuieli nedeductibile, în condiţiile în care prestaţiile nu au fost reale. În acest fel, Interagro ar fi prejudiciat bugetul de stat cu suma totală de 11.438.169 lei, din care 6.886.550 de lei taxa pe valoarea adăugată şi 4.551.619 lei impozitul pe profit.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au făcut, joi, 11 percheziţii în Bucureşti, Teleorman şi Prahova, la locuinţe şi sedii de firme ale omului de afaceri Ioan Niculae, într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani, prejudiciul depăşind două milioane de euro.

DNA a arătat, într-un comunicat de presă, că se efectueză cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi economice - evaziune fiscală şi spălare de bani - care ar fi comise în perioada 2008 - 2009.

Potrivit unor surse judiciare, anchetatorii au percheziţionat domiciliul actual al lui Ioan Niculae, din municipiul Zimnicea, reşedinţa acestuia din judeţul Teleorman, din apropiere de Zimnicea, denumită domeniul Făţana, ce cuprinde un grup de trei clădiri principale şi dependinţe, între care se află şi casa de vânătoare a acestuia, precum şi reşedinţa din staţiunea prahoveană Buşteni a omului de afaceri.

Totodată, au fost făcute percheziţii şi la fostul domiciliu al lui Niculae, din Sectorul 1 al Capitalei, la sediul social şi la punctul de lucru declarate de societatea Intervitt SRL din Teleorman, la sediul social al societăţii Interagro din Sectorul 2 al Capitalei, la punctul de lucru şi la sediul social al Interagro din Zimnicea.

Potrivit surselor citate, în cursul zilei de joi au avut loc doar percheziţiile în acest caz, nicio persoană nefiind audiată.

Ioan Niculae execută, din 2 aprilie, pedeapsa de doi ani şi şase luni de închisoare, primită în dosarul "Mită la PSD".

În acelaşi dosar au fost condamnaţi Gheorghe Bunea Stancu, la trei ani de închisoare, Gheorghe Teodorescu şi Viorel Bărac, la doi ani şi şase luni cu executare.

Procurorii arătau, în rechizitoriu, că în cursul anului 2009, Gheorghe Bunea Stancu şi-a folosit influenţa şi autoritatea rezultate din funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene Brăila a PSD pentru a obţine, cu încălcarea dispoziţiilor legale ce privesc finanţarea partidelor politice, suma de un milion de euro de la Ioan Niculae, patron al SC Interagro SA, bani ce urmau să fie folosiţi în campania electorală prezidenţială, desfăşurată la sfârşitul anului 2009, pentru susţinerea candidatului PSD, Mircea Geoană.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ