Ioan Rus: Săptămâna viitoare vom aproba în Guvern Master Planul de Transport

| 10 feb, 15:20

Master Planul General de Transport va fi aprobat săptămâna viitoare în Guvern, iar până la 15 martie îl vom prezenta în fața Comisiei Europene, după care va fi implementat, a declarat, marți, ministrul Transporturilor, Ioan Rus, după întâlnirea cu membri comisiilor pentru transporturi din Senat și Camera Deputaților.

"Am prezentat în fața celor două comisii (pentru transporturi — n.r.) Master Planul în forma semifinală, adică draftul Master Planului într-o formă aproape finală, variantă la care dânșii au avut unele observații, corecturi pertinente, care pot fi făcute fără să modifice fundamental ceva, diverse detalii pe care putem să le luăm operăm. Săptămâna viitoare vom aproba în Guvern acest document, urmând ca imediat după această aprobare să ne ducem la Bruxelles și să îl prezentăm și în fața Comisiei Europene, după care el devine un document care se finanțează și se implementează", a precizat Rus, conform Agerpres.

Potrivit ministrului, atâta timp cât există un acord al celor două comisii de specialitate din Parlament, nu este nevoie de un acord politic.


"Există un acord politic, să spunem, în cele două comisii. Nu este nevoie de acord politic. Dacă există și un acord politic, este cu atât mai bine. (...) Directiva europeană ar spune că acest Master Plan trebuie aprobat de autoritățile române. Autoritățile române sunt Guvernul. Ca să avem o dimensiune mai clară a susținerii — de aceea am făcut aceste discuții și în cele două comisii, pentru a avea și susținerea Parlamentului. Nu e gratuită discuția, pentru că ne-a fost de mare folos. Am prezentat acest Master Plan și domnului președinte Iohannis", a spus el.

Șeful de la Transporturi a apreciat că până la 15 martie varianta actuală a Master Planului va fi prezentată Comisiei Europene.

"Anexa cu implementarea o vom discuta în Guvern și la Comisia Europeană. După ce avem acordul Comisiei Europene începem să lucrăm pe acordul fin: înalte, joase, bași. De la Guvern mergem la Bruxelles, de la Bruxelles acasă și apoi implementare. Sper ca miercurea viitoare în Guvern să luăm aprobarea Guvernului, după care, vedem cum ne putem programa la CE. Oricum, până la 15 martie cu siguranță vom fi la Bruxelles cu el", a subliniat Ioan Rus.

La rândul său, președintele Comisiei pentru transporturi și energie din Senat, Mihai Fifor, a afirmat că membrii celor două comisii parlamentare de specialitate susțin în unanimitate Master Planul de Transport. "Noi am avut astăzi o ședință comună a celor două comisii din Senat și din Camera Deputaților. Ieri (luni — n. r.) ne-am mai întâlnit o dată la Parlament, într-o dezbatere preliminară. Am luat în discuție Master Planul General de Transport. Astăzi, am continuat cu întrebări adresate domnului ministru și echipei sale. Cred că foarte multe dintre întrebările colegilor senatori și deputați au căpătat un răspuns astăzi. În final, concluzia celor două comisii a fost aceea de a susține acest Master Plan și demersul pe care îl face Guvernul României în acest moment. A fost un vot în unanimitate pentru un acord pentru ca Guvernul României să poată face mai departe demersurile necesare pentru ca Master Planul să devină operațional cât mai repede", a spus senatorul.

Acesta a subliniat că discuțiile pe marginea acestui document vor continua în comisii.

"Discuțiile vor continua. Noi vom continua să lucrăm în comisii și după ce ministrul Rus se întoarce de la Bruxelles cu acest document. Sunt foarte multe lucruri de discutat. Sunt chestii legate de detalii tehnice, dar pe care în perioada următoare în ambele comisii le vom lua din nou în dezbatere, pentru că astăzi am discutat despre o strategie, despre un cadru general care va avea cu siguranță încă foarte-foarte mulți pași de făcut de aici înainte", a subliniat Fifor.

Și președintele Comisiei pentru transporturi și infrastructură din Camera Deputaților, Mihai Lupu, a apreciat că este foarte important pentru România să existe un Master Plan de Transport, un document care, practic, "pornește de undeva" și dă o perspectivă până în 2030.

"Am convenit cu toții că pentru România este foarte important să existe un element de bază, acest Master Plan. Nu este un element complicat, dar este, astăzi, pentru România un document care, practic, pornește de undeva și dă o perspectivă până în 2030. Susținem acest demers, vom intra în dezbateri, suntem conștienți cu toții că este perfectibil, dar cel mai important lucru este să pornim de undeva în așa fel încât să putem accesa și fonduri europene și, pentru mine, este foarte important nu cine este la Putere, cine va veni, ci este important să plecăm de undeva și să ajungem undeva. Susținem toate demersurile care vin pentru România și în interesul cetățenilor", a declarat Lupu.

În plus, acesta a spus că membrii comisiilor de specialitate au fost interesați de activitatea ministerului și de situația companiilor din subordine.

"Ne-am adunat astăzi toți membrii comisiilor să facem o analiză foarte clară a activității Ministerului Transporturilor și în special a documentelor care, practic, vor fi la baza activității MT. Ne-a interesat modul în care sunt pregătite companiile care vor fi scoase la privatizare și faptul că sunt pe plus este un element important", a arătat deputatul.

Ministrul Transporturilor, Ioan Rus, a prezentat marți membrilor Comisiilor parlamentare de transport din Camera Deputaților și Senat draftul final al Master Planului General de Transport.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ