Iohannis: România sprijină statele africane în dezvoltarea capacităţii pentru propria securitate

| 23 noi, 17:52

 

România susţine statele africane în dezvoltarea capacităţii de a-şi asigura propria securitate, a afirmat, joi, preşedintele Klaus Iohannis, într-o conferinţă de presă comună cu omologul său din Senegal, Macky Sall.

 

 

 

Joi este ultima zi a turneului efectuat de şeful statului român în ţări din Africa.
"Am evidenţiat nevoia de stabilitate în regiunea Sahelului, în care Senegalul joacă un rol esenţial pentru menţinerea securităţii şi a echilibrului. Mi-am exprimat susţinerea pentru abordarea principială şi constructivă a Senegalului şi i-am transmis preşedintelui Sall angajamentul României pentru stabilizarea şi dezvoltarea durabilă a Sahelului. Sunt convins că soluţiile privind securitatea şi prosperitatea regională trebuie să vină din interiorul regiunii, cu sprijinul comunităţii internaţionale, al Uniunii Europene şi al tuturor actorilor care împărtăşesc aceeaşi viziune şi aceleaşi valori. De aceea, abordarea României favorizează sprijinirea statelor africane în dezvoltarea capacităţii de a-şi asigura propria securitate", a declarat Iohannis.
Şeful statului a susţinut că Senegalul reprezintă "o prioritate" pentru România pe continentul african.
În contextul vizitei, s-a agreat intensificarea colaborării în domeniile gestionării situaţiilor de urgenţă, educaţiei, cercetării şi inovării, securităţii cibernetice, infrastructurii digitale, agriculturii şi siguranţei alimentare.
Astfel, potrivit preşedintelui, au fost semnate trei documente de colaborare în ceea ce priveşte gestionarea situaţiilor de urgenţă, în domeniul sanitar-veterinar şi în cel al educaţiei.
"România prioritizează Africa şi prin programele de Asistenţă Oficială pentru Dezvoltare. Am înfiinţat Fondul pentru viitorul Africii prin pace, educaţie şi dezvoltare. Educaţia şi promovarea tineretului au reprezentat peste 30% din totalul Asistenţei Oficiale pentru Dezvoltare acordate de România în 2020 şi în 2021, respectiv 66% în 2022. În acest cadru, România organizează un program de instruire pentru stabilizare şi reconstrucţie post-conflict, ultimele patru sesiuni fiind dedicate exclusiv partenerilor de pe continentul african", a spus Klaus Iohannis.
Preşedintele României a menţionat că a discutat cu omologul său despre agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, care afectează securitatea în regiunea Mării Negre, dar şi securitatea Europei, cu consecinţe însemnate în Africa pe dimensiunea securităţii alimentare.
"Pentru România, această chestiune rămâne de importanţă vitală şi am prezentat măsurile ample luate de ţara noastră pentru facilitarea exporturilor de cereale din Ucraina şi pentru a asigura securitatea alimentară globală. De la începutul războiului, am facilitat tranzitul a peste 30 de milioane de tone de cereale din Ucraina către pieţele globale, inclusiv Africa, şi vom continua cu o capacitate crescută", a punctat el.
În ceea ce priveşte situaţia din Orientul Mijlociu, Iohannis a reiterat "nevoia de dezescaladare a violenţelor, de eliberare a ostaticilor şi de protejare a civililor, a asigurării unui flux continuu de ajutoare umanitare, precum şi despre soluţia celor două state".

 

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ