Ion Caramitru şi Dorina Lazăr ar putea fi înlăturaţi de la conducerea TNB şi Odeon

| 14 ian, 2014

Ministrul Culturii, Gigel Ştirbu, a declarat, marţi, că Ion Caramitru şi Dorina Lazăr ar putea fi înlăturaţi de la conducerea TNB, respectiv a Teatrului Odeon, din cauză că o OUG din 2013 prevede înlăturarea de la conducerea instituţiilor publice de cultură a persoanelor care au împlinit 65 de ani.

Ministrul Culturii, Gigel Ştirbu, a vorbit, marţi, la Comisia de cultură a Senatului despre prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului (OUG) numărul 68 din 2013.

În acest context, Gigel Ştirbu a spus că există anumite lucruri care ar trebui schimbate sau reglementate în cadrul legislaţiei, făcând referire şi la această Ordonanţă iniţiată de fostul ministru al Culturii Daniel Barbu.

"Eu, în fosta calitate pe care am deţinut-o, de preşedinte al Comisiei pentru cultură din Cameră, am avut anumite amendamente vizavi de această ordonanţă şi, odată cu schimbarea calităţii din aceea de preşedinte al Comisiei în aceea de ministru, nu mi-am schimbat sub nicio formă opţiunea vizavi de această modificare legislativă. Eu nu cred că, odată cu împlinirea vârstei de 65 de ani, un manager de instituţie publică trebuie eliminat din sistem. Pot da exemple nenumărate. Sunt personalităţi marcante ale vieţii culturale româneşti care au o autoritate profesională de necontestat şi cred că pot să ducă şi au demonstrat că, indiferent dacă au 65 de ani şi trei luni sau 64 de ani şi şase luni, că pot să conducă o instituţie importantă în domeniul cultural. Există anumite amendamente cum că aceste persoane pot conduce instituţiile culturale, dar să zicem că proiectul de mangement poate fi făcut anual, în situaţia în care, din punct de vedere fizic, nu mai poate să-şi continue activitatea anul următor, proiectul de management poate fi stopat", a spus Gigel Ştirbu.

El a subliniat însă că, în urma discuţiilor cu foarte mulţi factori de decizie din domeniul artelor spectacolului şi din domeniul managementului din cadrul instituţiilor de cultură, a ajuns la concluzia că aceste persoane "sunt persoane de o probitate profesională desăvârşită". "Şi, ca atare, cred că experienţa acumulată într-o anumită perioadă de timp trebuie pusă în valoare şi în slujba spectatorului şi cetăţeanului", a spus Ştirbu în timpul audierilor din Comisia de cultură a Senatului.

El a mai declarat pentru presă că, la ora actuală, Ordonanţa 68 îşi produce efectele. "A trecut de Senat, a fost votată de plenul Senatului, se află la Comisia pentru Cultură din Camera Deputaţilor. Probabil în primă şedinţă, la începutul sesiunii viitoare, după 1 februarie, va intra în dezbaterea acestei comisii", a spus Ştirbu.

"Există anumite amendamente. Sunt anumite persoane care deţin funcţii de conducere la nivelul instituţiilor pentru cultură din Bucureşti sau din ţară, persoane care au o mare autoritate profesională. Domnul Caramitru este un nume care poate fi adus în discuţie. Doamna Dorina Lazăr este altul. Sunt mulţi alţii, care, de-a lungul timpului, au dat dovada vie a faptului că sunt anumite personalităţi în domeniul dumnealor. Şi, pe lângă faptul că reprezintă personalităţi unanim recunoscute în domeniul dumnealor de activitate, au demonstrat faptul că sunt şi foarte buni manageri în ceea ce fac. Acum, după o anumită experienţă căpătată de-a lungul timpului, ar fi din punctul meu de vedere greşit să nu profităm de experienţa domniilor lor, atât noi, cât şi cei care consumă cultură în instituţiile pe care domniile lor le conduc. Conform acestei OUG, atunci când ar fi împlinit vârsta de 65 de ani, ar fi trebuit ca mandatul să le înceteze", a mai spus ministrul Culturii.

Gigel Ştirbu a mai spus că, în prezent, Ion Caramitru este "în plin mandat de manager" la Teatrul Naţional Bucureşti. "Nu şi-a terminat mandatul", a spus Ştirbu. El a ezitat să răspundă însă la întrebarea dacă, potrivit OUG, Ion Caramitru se află în prezent în ilegalitate, întrucât a depăşit deja vârsta 65 de ani. Ion Caramitru are 71 de ani.

Pe de altă parte, în timpul discuţiilor de marţi din Comisia de cultură a Senatului, senatorul PSD Alexandru Mazăre a spus că, de multe ori, Parlamentul a fost "obturat" în activitatea sa din cauza unor ordonanţe de urgenţă, cărora parlamentarii nu le înţelegeau urgenţa.

"Ăsta este unul din lucrurile pe care i le-am reproşat fostului ministru Barbu (...) Chiar această OUG, cea cu managementul instituţiilor de cultură. Acum veniţi să ne convingeţi pe noi folosind nişte argumente pe care noi toţi le-am adus domnului ministru Barbu. Am avut atunci o discuţie cu maestrul Caramitru şi cu maestru Mihăiţă (George Mihăiţă, directorul Teatrului de Comedie, n.r.) şi cu mai mulţi Toţi am căzut de acord că nu putem să trimitem acei oameni pur şi simplu în parc, să-şi plimbe nepoţeii, să nu beneficiem în continuare de experienţa şi de expertiza lor, care nu poate fi negată şi atunci domnul ministru Barbu a venit cu anumite argumente birocratice, făcea vorbire că ar fi anumite impedimente legislative, legislaţia muncii la nivel general ar impune scoaterea acestor oameni la pensie", a spus senatorul Alexandru Mazăre.

Acesta i-a cerut actualului ministru al Culturii, Gigel Ştirbu, să studieze cu exactitate această temă. "Suntem de acord cu tot ce aţi spus, dar să vedem dacă ne putem încadra în prevederile legislaţiei muncii", a mai spus Mazăre.

În schimb, senatorul PSD Georgică Severin, preşedintele Comisiei de cultură din Senat, a spus că îşi doreşte de la "aceşti mari maeştri" de peste 65 de ani mai multă regie şi mai puţin ca aceştia să aibă "drept de semnătură pe bani".

El a mai spus că este dificil să fie create în lege excepţii: "Având în vedere că sunt atât de puţini oameni de valoare, noi nu putem să dăm o lege care să creeze o stare de excepţie (...) Legea se referă la câteva sute de persoane care au aceste contracte de management cu toate instituţiile de la nivelul ţării şi atunci am putea să ne gândim ca o personalitate ca domnnul Caramitru, ca domnul Mihăiţă, poate fi un excepţional director artistic, îşi poate manifesta plenar ideile în această zonă, dar legea trebuie să o avem unitară pentru manageri la nivelul întregii ţări, pentru că altfel cineva poate să dea în judecată Ministerul Culturii, că de ce la TNB se poate, iar la Ansamblul de dansuri din Săliştea Gurghiului, nu, şi va câştiga (...) E destul de dificil să creăm în lege excepţii".

De asemenea, senatorul Georgică Severin a spus că Senatul "a modificat proiectul iniţial cu care a venit Ministerul Culturii în care se spunea că, în momentul în care au împlinit 65 de ani, pa".

"Dacă îi prinde în mandat pot să şi-l termine, dar, dacă au terminat mandatul, să continue din nou la 70 de ani... Creăm un precedent mult prea periculos. Nimeni nu-i împiedică pe aceşti mari maeştri să meargă pe valenţele artistice, nu trebuie neapărat să fie cei care au dreptul de semnătură pe bani. Hai să fim serioşi. Prefer să văd mai multă regie şi mai puţin management de la aceste glorii", a mai spus Georgică Severin.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ