Ionuţ Dumitru: Avem cele mai mici venituri bugetare comparativ cu Europa

| 27 noi, 2014

România are încasările cele mai mici în comparaţie cu media europeană pe partea de venituri bugetare, cu un nivel de colectare cuprins între 27% şi 29% din PIB, a afirmat, joi, preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, în Conferinţa anuală a Asociaţiei Analiştilor Financiar - Bancari din România, găzduită de Banca Naţională.

"Pe partea de venituri avem colectări de bugete foarte mici, în comparaţie cu media europeană. Nu am colectat mai mult de nivelul de 27 - 29% din PIB, indiferent de conjunctura economică. Pe cotele de impozite vedem un sistem de impozitare foarte dezechilibrat, din motive demografice, din cauza disproporţiei dintre forţa de muncă şi numărul mare al celor cuprinşi în sistemul de asistenţă socială. România are un deficit la sistemul de pensii care în momentul de faţă se apropie la 3% din PIB. Ca să putem echilibra situaţia, pensiile ar trebui să fie cam la 60% din cât sunt ele acum', a subliniat Ionuţ Dumitru, citat de Agerpres.

Preşedintele Consiliului Fiscal a spus că şi cota de TVA rămâne o problemă pentru mediul economic, iar reducerea TVA la pâine nu a avut rezultatele aşteptate.

"Nivelul TVA este unul foarte înalt. Reducerile parţiale de TVA nu au avut efect. Dau exemplul TVA la pâine, de 9%, la care rezultatul a fost zero. Cei care au plătit înainte de reducere sunt tot cei care plătesc şi acum. În ceea ce priveşte investiţiile, anul acesta vom marca un minim istoric. Vedem în continuare investiţii care nu au niciun sens', a spus Dumitru.

Citeşte şi: Mugur Isărescu: Economia românească este stabilă la nivel macro, dar avem probleme micro, mari, mari de tot

loading...

Ştirile orei

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ