Isărescu: Rezultatele ajustării economice s-au văzut în 2013

| 20 mai, 2014

Rezultatele ajustării economice s-au făcut simţite în performanţa economică din 2013, după ce criza declanşată în 2009 a afectat şi România, a declarat, marţi, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu.

"Criza declanşată în 2009 a afectat şi economia României, creând un mare dezechilibru în ceea ce s-a obţinut în anii de boom economic. A fost necesară o ajustare, dar rezultatul acestei ajustări s-a văzut în performanţa economică din 2013", a spus guvernatorul BNR, citat de Agerpres.

Acesta a reamintit performanţele în îndeplinirea criteriilor de la Maastricht şi măsurile în vederea preconizatei treceri la euro, în 2019.

"Deficitul a scăzut la 1% din PIB, inflaţia a fost redusă la un nivel în jurul a 3%, iar datoria publică a scăzut la 40%. Stabilitatea preţurilor este un element de referinţă în menţinerea unui nivel al inflaţiei scăzut. România şi-a propus să adere la zona euro în 2019 şi mai are o perioadă ce cinci ani să demonstreze potenţialul său de convergenţă reală. Uniunea Monetară nu poate funcţiona coerent în absenţa unui parteneriat fiscal. România sprijină iniţiativa Uniunii Bancare, pentru consolidarea stabilităţii financiare. Banca Naţională va fi activă în sprijinirea atingerii convergenţei nominale, pregătirea pentru adoptarea euro şi menţinerea stabilităţii financiare", a spus Isărescu.

Guvernatorul BNR a reamintit că România mai are de îndeplinit cerinţele privind sustenabilitatea politicii fiscale, convergenţa pe termen lung şi rata de schimb.

Mugur Isărescu a invitat companiile româneşti să investească în Cehia, iar pe oamenii de afaceri cehi prezenţi la Bucureşti să cunoască vinurile româneşti.

'Forumul poate fi o ocazie pentru a-i persuada pe oaspeţii din Cehia să aprecieze vinurile româneşti, să le cunoască, aşa cum este cunoscută berea cehească', a arătat Isărescu.

Preşedintele Republicii Cehe, Milos Zeman, a spus că Cehia este pregătită să exporte în România şi, de asemenea, să importe 'fructe şi legume'.

loading...

Ştirile orei

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ