Joi, 19 Decembrie – zi istorică

| 19 dec, 2013

De aceea, ziua de 19 decembrie 2013, când România ajunge în sfârșit să aibă 600 de kilometrii de autostradă funcționali, poate fi considerată ca având o importanță istorică. Fiindcă după atâția ani în care autostrăzile au rămas doar pe hârtie, inaugurarea celor aproape 88 de kilometrii de autostradă de pe A1 și A6 demonstrează că se poate.

La 23 de ani de la Revoluție, România este încă, din multe puncte de vedere, departe de standardele occidentale de civilizație la care visau cei care au ieșit în stradă în decembrie 1989. Iar lipsa de dezvoltare a infrastructurii rutiere este poate unul dintre capitolele cele mai elocvente și totodată cele mai dureroase care vorbesc despre rămânerea noastră în urmă.

Și aceasta pentru că, în timp ce majoritatea fostelor țări ale blocului comunist au făcut progrese remarcabile în domeniu, România a bătut mult timp pasul pe loc în materie de dezvoltare a sistemului rutier și creștere a numărului de kilometrii de autostradă. Iar această contraperformanță a însemnat nu doar nervi în plus pentru șoferi, ci și importante pierderi economice. Iar aici discutăm atât despre pierderi directe, ale afacerilor deja existente pa piața românească, cât și despre pierderi potențiale, rezultate din numeroasele investiții străine pe care România le-a pierdut din pricină că nu a putut să ofere celor interesați o infrastructură rutieră adecvată.

De aceea, ziua de 19 decembrie 2013, când România ajunge în sfârșit să aibă 600 de kilometrii de autostradă funcționali, poate fi considerată ca având o importanță istorică. Fiindcă după atâția ani în care autostrăzile au rămas doar pe hârtie, inaugurarea celor aproape 88 de kilometrii de autostradă de pe A1 și A6 demonstrează că se poate.

Începute în majoritate în 2011, loturile care au fost date în folosință joi de pe autostrada Orăștie-Sibiu riscau să aibă aceeași soartă pe care au avut-o și alte tronsoane de autostradă. Adică să rămână nefinalizate.

De la preluarea guvernării de către USL s-a început însă punerea în ordine a domeniului construcției de autostrăzi, iar acest lucru a permis recuperarea în mare parte a întârzierilor acumulate în perioada anterioară. Ca urmare, deschiderea celor două tronsoane de autostradă de pe A1 a putut fi făcută cu o întârziere de numai jumătate de an și există perspective pozitive ca în curând să poată fi dat în folosință și ultimul tronson, întârziat din pricina unor probleme tehnice.

Până atunci însă, cert este că majoritatea distanței dintre Orăștie și Sibiu va putea fi parcursă în sfârșit pe autostradă. Ei vor scăpa astfel de ambuteiajele celebre din zona Sebeșului și vor circula prin primul tunel de autostradă din România, aflat între Sibiu și localitatea Săliște.

Desigur, 88 de kilometrii de autostradă nu e foarte mult, dar nici puţin. Așa cum nici 600 nu pot fi considerați satisfăcători pentru o țară de dimensiunile României. Dar lucrurile încep să se miște în direcția cea bună. Pentru prima dată, avem o strategie de dezvoltare în acest domeniu în care sunt precizate în mod clar sursele de finanțare pentru fiecare kilometru de autostradă și termenii de realizare. Iar cabinetul pare decis să implementeze această strategie, dovadă și faptul că, tot joi, a fost finalizat procesul de licitatie pentru autostrada Comarnic-Brasov, castigată de asocierea Vinci-Strabag-Aktor.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

3 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
20 dec, 2013
irinapop
Este mai corect sa scrii "km" in loc de "kilometrii". Nu se pun 2 de "i" nici la ''metri", nici la "kilometri", nici la alte unitati de masura care se termina in "i". Inteleg ca nu le aveti cu limba romana, ca doar ati terminat o facultate de jurnalism si sunteti angajati dupa cat de catifelate aveti limbile, dar nici corectori nu aveti? E jenant sa te corecteze cititorii. Sau poate ca dupa ce ce ai scris un text lipsit de orice logica (despre inca o zi istorica - a cata oare in guvernarea Ponta?) nici nu mai simti jena? Chiar era nevoie sa o declari "istorica" pe ziua asta in care am aflat ca nu avem decat 600 km de autostrada? Dupa 24 de ani de libertate? Voi v-ati uitat la amicii vostri chinezi? Aia au construit in 4 ani peste 2000 km de linie de tren de mare viteza, iar tu mare jurnalist pontac, declari istorica ziua in care am ajuns la 600 de km de autostrada? PENIBIL, penibililor ce sunteti!!!!
20 dec, 2013
cantautor
si as mai zice ca exprimarea:"ale afacerilor deja existente pa piața românească" ,vine sa sprijine concluzia anagramatismului acestui jurnalist...
am o mare nedumerire: daca aceste investitii au inceput in 2011 si au fost fost finalizate cu "o jumatate de an intarziere",inseamna ca trebuiau finalizate in iunie 2013,adica la un an de cand USL-a luat conducerea...
deci care este meritul Guvernului Ponta aici?
ai o logica de copil de gradinita,evident si creierul...
21 dec, 2013
irinapop
cantautor: "meritul" guvernului Ponta este ca a intarziat finalizarea acestor investitii cu 6 luni, conform celor publicate aici.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ