Judecătorii au decis: sentința finală în procesul familiei Cosma, pe 5 martie

| 19 feb, 18:46

În primă instanță, cei doi au primit condamnări de 8 și respectiv 5 ani de închisoare. Vă reamintim, Cosma Junior este cel care a iscat scandalul înregistrărilor din justiție. Judecătorii vor da o sentinţă definitivă în acest caz la data de 5 martie.

Vlad Cosma, fostul deputat PSD, cel care a făcut agenda publică în ultima săptămână, după ce a prezentat mai multe înregistrări în care procurorul DNA Ploieşti Lucian Onea i-ar fi cerut să modifice probe, ar putea să primească astăzi sentinţa de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Mircea Cosma a fost condamnat la opt ani de închisoare cu executare, iar fiul său, la cinci ani de închisoare.

"Nu îmi este teamă de nimic. Adevărul va ieşi la iveală. Nu doresc să fac nicio declaraţie. Astăzi ne judecăm, nu dăm interviuri la televizor", a spus Vlad Cosma, când a ajuns la ÎCCJ.

Andreea Cosma a precizat la sosirea la ÎCCJ că scandalul public nu este un atac la Justiţie. "Cred în adevăr, au fost probe false", a spus aceasta.

"Aveam două variante: să mă duc la puşcările sau să intru într-o relaţie cu Negulescu. Am încercat să am o relaţie cu un om care era inumam. Nu imi e teamă", a mai spus Andreea Cosma, adăugând că judecătorii vor da soluţia care trebuie. În ceea ce o priveşte pe Laura Codruţa Kovesi, Andreea Cosma că îi pare rău că nu s-a delimitat DNA.

"Susţin DNA, acuz doar unii procurori. Nu fac război cu DNA, vreau dreptate", a mai spus aceasta.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a programat tot pentru luni audierea fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, în dosarul în care acesta a fost condamnat la opt ani închisoare pentru luare de mită şi abuz în serviciu.

Procesul de află în faza de apel, la un complet format din cinci judecători.

În noiembrie 2016, Mircea Cosma a fost condamnat la opt ani închisoare, iar fiul său, Vlad Cosma, a primit cinci ani închisoare cu executare.

În acelaşi dosar, omul de afaceri Răzvan Alexe a primit 2 ani şi 6 luni cu executare, iar fostul director al Direcţiei Patrimoniu din cadrul CJ Prahova Daniel Alixandrescu a fost condamnat la 6 ani de închisoare.

Vlad Cosma era aşteptat şi marţi 13 februarie, la sediul DNA din Ploieşti, unde era citat ca martor într-un nou dosar. Fiul baronului de Prahova nu s-a prezentat la audieri, spunând că este plecat la schi în Austria şi că se va duce la sediul DNA după ce se întoarce.

În ce constă dosarul lui Mircea şi Vlad Cosma

Pe 11 aprilie 2014, procurorii DNA i-au trimis în judecată, sub control judiciar, pe fostul deputatul Vlad Cosma, acuzat de trafic de influenţă, şi pe fostul preşedintele CJ Prahova, Mircea Cosma, pentru luare de mită şi abuz în serviciu.

Împreună cu cei doi, au mai fost deferiţi justiţiei omul de afaceri Răzvan Alexe, acuzat de trafic de influenţă şi dare de mită, şi fostul director al Direcţiei Patrimoniu din cadrul CJ Prahova, Daniel Alixandrescu, acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu.

Potrivit DNA, în perioada 2012 - 2013, Răzvan Alexe (apropiat al familiei Cosma) şi fostul deputat Vlad Cosma au pretins şi primit de la trei reprezentanţi ai unor societăţi comerciale, denunţători în cauză, suma totală de 4.410.149 lei, disimulată în contravaloarea unor lucrări subcontractate fictiv de aceste societăţi către două firme controlate în fapt de Răzvan Alexe.

Procurorii susţin că sumele de bani au fost pretinse şi primite de cei doi în schimbul intervenţiei la persoane cu putere de decizie din cadrul CJ Prahova şi anume la Mircea Cosma şi Daniel Adrian Alixandrescu (director executiv al Direcţiei Patrimoniu, având în subordine Serviciul Achiziţii Publice şi Contracte, precum şi Serviciul Urmărire Lucrări Publice), astfel încât societăţile să obţină de la CJ Prahova trei lucrări de modernizare/întreţinere a drumurilor, dar şi pentru a deconta cu prioritate lucrări deja efectuate.

Cele trei lucrări se referă la obiectivele: "Modernizare DJ 101 I Buda Nedelea, judeţul Prahova", "Lucrări şi servicii privind întreţinerea curentă a drumurilor publice - plombe" şi "Întreţinerea curentă a drumurilor judeţene pe timp de iarnă 2012 - 2013".

Conform DNA, pentru ca societăţile denunţătorilor să câştige cele trei lucrări, în cadrul CJ Prahova s-au desfăşurat, sub directa implicare a lui Mircea Cosma şi Daniel Alixandrescu, proceduri de achiziţie publică, cu încălcarea dispoziţiilor legale şi prin care bugetul judeţului a fost prejudiciat cu suma totală de 6.077.273 lei.

Cine este Vlad Cosma

Vlad Cosma a făcut cunoştinţă cu lumea politicii în 2008. A coordonat campanii electorale pentru tatăl său, pentru Mircea Geoană şi pentru Adrian Năstase. A ajuns consilier parlamentar al lui Năstase. A prosperat în afaceri. A cultivat prietenii cu personaje controversate ale Ploieştiului, precum Răzvan Alexe – împuşcat în urmă cu mai mulţi ani în cazinoul Plaza din Bucureşti, într-o răfuială cu interlopii din clanul Gemenii. Alături de Alexe, deputatul Cosma figurează şi într-un dosar penal în care este acuzat de instigare la lovire (el zice că nu, dar arhiva instanţelor de judecată îl contrazice). I-am cerut să ne vorbească despre o iniţiativă legislativă de-a lui.

"Ne-a vorbit despre un proiect de lege pentru încurajarea vitezomanilor. Vlad Cosma are un soi de inteligenţă de cartier. Ştie să îşi facă relaţii şi între deputaţi, şi în fauna discotecilor bucureştene sau prahovene. Te vede pentru prima oară şi îţi vorbeşte de parcă te-ar cunoaşte de-o viaţă. La începutul interviului a stabilit regulile: „Ne tutuim“. Apoi, către fotoreporterul nostru, care pusese obiectivul pe el: „Lasă, şefule, la final“, nota Adevărul, la acea vreme.

Fostul deputat Vlad Cosma a fost trimis în judecată, în iunie 2017, de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, fiind acuzat că în 2012 a determinat un om de afaceri să înregistreze o factură fictivă care să „disimuleze” o sponsorizare ilegală a campaniei electorale.

Potrivit reprezentanţilor Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, procurorii Secţiei de urmărire penală au finalizat cercetările şi au dispus trimiterea în judecată a lui Vlad Cosma, fost deputat, pentru instigare la evaziune fiscală şi spălarea banilor, acesta fiind acuzat că în 2012 a determinat un om de afaceri să înregistreze o factură fictivă care să „disimuleze" o sponsorizare ilegală a campaniei electorale.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ