Judecătorii cer CSM să apere independenţa justiţiei de posibila influenţă a SRI

| 18 mai, 21:43

Judecătorii solicită Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să apere independenţa justiţiei de posibila influenţă a Serviciului Român de Informaţii (SRI), potrivit unui comunicat al Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR), potrivit Agerpres.

 

"Uniunea Naţională a Judecătorilor din România, alături de un grup de judecători, a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii să apere independenţa justiţiei şi a magistraţilor faţă de suspiciunea rezonabilă a implicării Serviciului Român de Informaţii în actul de justiţie dincolo de limitele legii, suspiciune ce induce cetăţenilor îndoieli temeinice cu privire la imparţialitatea şi implicit corectitudinea actului de justiţie", relevă sursa citată.

Potrivit acesteia, solicitarea judecătorilor vine în contextul în care şeful Direcţiei juridice a SRI, Daniel Dumbravă, afirmat că instanţele de judecată sunt "câmp tactic" pentru SRI.

Potrivit UNJR, asemenea afirmaţii sunt de o "gravitate fără precedent" şi "aduc gravă atingere atât aparenţei de imparţialitate a judecătorilor, cât şi independenţei ca atare a sistemului judiciar, stârnind deja profunde îngrijorări în rândul magistraţilor", se arată în scrisoarea trimisă Plenului CSM.

Legea spune că CSM "are dreptul şi obligaţia de a se sesiza şi din oficiu pentru a apăra judecătorii şi procurorii împotriva oricărui act care le-ar putea afecta independenţa sau imparţialitatea ori ar crea suspiciuni cu privire la acestea", iar situaţia de faţă o cere.

UNJR a reamintit în scrisoare că, într-o situaţie similară, ca principiu, de implicare a serviciilor secrete în câmpul de activitate al justitiei, Consiliul Superior al Magistraturii italian a adoptat, pe 4 iulie 2007, cu unanimitate de voturi, o rezoluţie în care a subliniat că astfel de interferenţe au ca efect intimidarea şi pierderea credibilităţii magistraţilor.

Potrivit UNJR, SRI are un rol bine determinat în desfăşurarea unui proces judiciar, limitat la sprijinul tehnic acordat structurilor de parchet în faza de urmărire penală a unui dosar. Sprijinul SRI se finalizează în momentul sesizării instanţei.

"Considerarea instanţelor de jucată ca fiind 'câmp tactic' al SRI, precum şi acceptarea prezenţei Serviciului în acest 'câmp tactic' până la soluţionarea definitivă a cauzei înseamnă acceptarea posibilităţii ca această instituţie să acţioneze cu mijloace obscure asupra actorilor procesului judiciar, inclusiv procuror sau judecător", se spune în scrisoare.

De asemenea, Dumitru Dumbravă a afirmat că maniera de lucru a SRI angrenează alături de procurori şi judecători.

"Această exprimare denotă pur şi simplu o neînţelegere a noţiunii de independenţă a justiţiei", afirmă judecătorii în scrisoare. În pronunţarea hotărârii judecătorul nu este şi nu trebuie să fie angrenat alături de nimeni.

Ipoteza de la care pleacă SRI că toţi judecătorii sunt coruptibili şi trebuie urmăriţi "nu este doar jignitoare, aruncând un blam general asupra onestităţii judecătorilor, ci, chiar mai îngrijorător, creează o presiune evidentă asupra magistraţilor", relevă sursa citată.

Potrivit acesteia, orice exces al unei autorităţi în detrimentul alteia tulbură echilibrul instituţional.

"Astfel de declaraţii venite din partea unei persoane cheie din conducerea SRI pot crea aparenţa unei lipse de independenţă din partea magistraţilor, motiv pentru care CSM este solicitat să intervină pentru 'a apăra independenţa justiţiei şi a magistraţilor faţă de suspiciunea rezonabilă că Serviciul Român de Informaţii este implicat şi influenţează actul de justiţie dincolo de limitele legii", se mai arată în comunicat.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ