Kelemen Hunor: UDMR este ferm hotărâtă să plaseze cauza maghiarilor din Transilvania pe harta Europei

| 31 mar, 15:21

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat la încheierea Congresului PPE din Malta că Uniunea este ferm hotărâtă "să ducă Transilvania în Europa, să plaseze cauza maghiarilor din Transilvania pe harta Europei", arătând că dacă ei nu vorbesc despre problemele lor, nimeni nu o va face, potrivit unui comunicat transmis vineri AGERPRES.

''Într-o Europă confruntată cu noi și noi provocări, dacă noi, maghiarii din Transilvania, nu vorbim despre problemele noastre, despre nedreptățile care ne afectează cu o voce suficient de puternică, clar și la obiect, nimeni altcineva nu o va face în locul nostru. Congresul Partidului Popular European a fost un bun prilej pentru a discuta cu partenerii noștri despre ceea ce s-a întâmplat în ultimele luni și despre provocările perioadei următoare. Cum suntem cea mai numeroasă minoritate autohtonă din Europa, noi atragem atenția asupra unor valori prin intermediul cărora continentul nostru poate deveni o Europă a națiunilor, a comunităților naționale și a regiunilor'', a declarat Kelemen Hunor, conform comunicatului UDMR menționat.

Potrivit lui Kelemen, în următoarele 12 luni, comunitatea minorităților autohtone din Europa, care numără în total 60 de milioane de oameni — deci inclusiv comunitatea maghiară — va trebui să dovedească prin inițiativa civică Minority Safepack că este angajată ferm în acest efort, în acest proiect și că nu poate fi ocolită atunci când se iau decizii care o privesc în mod direct.

În acest context, Comisia Europeană a făcut posibilă începerea campaniei de strângere a semnăturilor necesare aplicării inițiativei Minority Safepack, după care va putea începe elaborarea legislației privind apărarea drepturilor minorităților din Europa.

"Dacă dorim ca o Europă puternică să fie un adevărat cămin pentru minoritățile autohtone — căminul maghiarilor din România — și nu doar un loc în care se întâmplă să trăiască, atunci trebuie să ne facem auzită vocea puternic, trebuie să obținem acele drepturi care să ne schimbe viața în mai bine, în Europa. Am constatat și la Congresul PPE din Malta că, dacă noi, maghiarii, nu atragem atenția asupra încălcării legilor în țara în care trăim, celor care construiesc politica europeană, nimeni altcineva nu o va face în locul nostru. UDMR este ferm hotărâtă să ducă Transilvania în Europa, să plaseze cauza maghiarilor din Transilvania pe harta Europei", a adăugat președintele Uniunii.

Kelemen Hunor a constatat că, mai devreme sau mai târziu, discuțiile frecvente pe această temă dau rezultate, fapt dovedit și de raportul pe anul 2016 al Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii, document care arată că Washington-ul acordă în prezent mai multă atenție problemei maghiarilor din România, fiind conștient de faptul că situația minorităților nu este nici pe departe soluționată și că România nu este o țară model la acest capitol, se mai afirmă în comunicatul UDMR.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ