Kelemen Hunor: UDMR propune o dezbatere parlamentară despre viitorul Uniunii Europene

| 02 mar, 20:30

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat joi, într-o conferință de presă susținută la Târgu Mureș, că în România este extrem de importantă organizarea unei dezbateri parlamentare despre viitorul Uniunii Europene, nu atât în perspectiva summitului de la Roma, cât în cea a preluării de către țara noastră a președinției UE în 2019, când se va finaliza Brexit-ul.

'Președintele Comisiei Europene a prezentat un plan, cinci scenarii în ce privește reforma UE. Este un subiect care trebuie discutat mult mai pe larg, analizat și argumentat, dar eu cred că în România, în acest moment, ar fi extrem de importantă organizarea unei dezbateri parlamentare despre viitorul Uniunii Europene, cum văd partidele politice, cum văd cu toții ceea ce urmează și care ar trebui să fie poziția României. Din acest punct de vedere împreună cu colegii mei vom analiza cum putem să declanșăm o dezbatere parlamentară. Există posibilitatea ca un grup parlamentar să ceară o dezbatere invitând primul ministru sau un anumit ministru în Parlamentul Românii și anunțând un subiect și o tematică. Săptămâna viitoare nu e posibil, fiindcă trebuie o pregătire de cel puțin o săptămână, dar peste două săptămâni sau peste trei putem lansa o astfel de dezbatere. Fiindcă consultările la Palatul Cotroceni sunt importante, dar nu sunt consultări publice și sunt foarte limitate ca și timp și sunt extrem de importante. Dar e treaba președintelui, nu e treaba partidelor când și cum se fac consultări la Cotroceni, dar o inițiativă parlamentară, o solicitare de dezbatere în parlament este binevenită, fiindcă există în acest moment multe subiecte care trebuie dezbătute', a declarat Kelemen Hunor.

Liderul UDMR a spus că România nu trebuie să rămână la periferia Uniunii Europene din punct de vedere politic și economic și nici să fie o 'țară invizibilă', iar din acest motiv este necesară o dezbatere în perspectiva reformării Uniunii Europene.

'Fiindcă România este o țară invizibilă. Nu se vede la nivelul UE nici măcar când vorbim de fonduri europene, dar nici în ceea ce privește părerile, pozițiile, inițiativele în perspectiva reformării Uniunii Europene. Urmează o reformă a UE, dacă nu mai repede, cu Brexit se va întâmpla, în următorii doi ani, până în 2019. Finalizarea Brexit-ului se va întâmpla sub președinția României. Deci noi vom deține președinția UE în 2019, când se va finaliza ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Deci sunt aproape doi ani, când se poate discuta, negocia. Deciziile nu se vor lua pe 25 martie la Roma, deci nu trebuie să ne speriem, nu trebuie să ne panicăm, nu trebuie să ne panicăm când vedem cele cinci alternative prezentate de Junker, fiindcă nu s-a luat nicio decizie, dar nici nu putem permite să fim invizibili și să avem un punct de vedere foarte coerent. Nu este de ajuns să spui că nu ești de acord cu o Uniune Europeană cu două viteze sau cu cercuri concentrice, trebuie să spui ce vrei. În UE nu e de ajuns să spui că nu vrei ceva, trebuie să spui ce vrei ceva și cum vrei. România a spus doar că nu dorește o Uniune cu două viteze sau o Uniune în care există un nucleu dur și cercuri concentrice. Deci este momentul să facem o dezbatere în Parlament, în societate, inclusiv în această perioadă și, bineînțeles, să fie un punct de vedere conturat și o poziție foarte coerentă', a susținut Kelemen Hunor.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ