Kilogramele acumulate de sărbători nu se pierd doar prin exerciţii fizice

| 27 ian, 2014

Luis Morán, decanul Colegiului Dietecienilor şi Nutriţioniştilor din Andaluzia preferă să nu folosească cuvîntul “dietă”, care îi sperie pe mulţi, pentru că o identifică cu un regim de restricţii şi care aleg în locul său exerciţiile fizice. Totuşi, potrivit expertului, oricît de mult am transpira în sălile de sport, exerciţiile fizice nu sînt suficiente dacă nu sînt însoţite de o dietă echilibrată.

Este ceea ce confirmă şi experţii de la Universitatea din Ţara Bascilor într-un studiu în care au urmărit comportamentul alimentar al adolescenţilor asociat practicării sportului. “Deşi activităţile fizice sînt de obicei un factor de prevenire a îngrăşării, în acest caz nu reuşesc să ducă la pierderea în greutate”.

Idoia Labayen, care a condus studiul, se referă la grăsimea abdominală pe care tinerii nu reuşesc să o ardă, în pofida exerciţiilor fizice, dacă continuă să consume alimente considerate “nesănătoase”. “Pînă acum se credea că dacă facem mult sport, compensăm un regim alimentar dezechilibrat şi consumul de grăsimi. Dar studiul a arătat că nu este adevărat”, a declarat Labayen care este profesoară la catedra de Nutriţie la Facultatea de Farmacie.

Deşi studiul realizat de cercetătorii basci îi vizează pe adolescenţi, rezultatele sînt valabile şi pentru celelalte categorii de vîrstă, mai ales că grăsimea se depune mai uşor odată cu trecerea anilor şi a sedentarismului. “Relaţia dintre exerciţii şi alimentaţie este importantă, dar sînt ca pedalele unei biciclete, trebuie să fie echilibrate”, asigură Luis Morán.

Nu toţi nutriţioniştii includ în ghidul lor alimentar exerciţiile fizice pentru “a arde” kilogramele în plus. Ágata Roquette, cunoscută nutriţionistă portugheză, a publicat cartea intitulată “Regulile de aur ale unui regim de 31 de zile” – un cod în care recomandă să nu se practice exerciţii fizice peste măsură. “Este şi o chestiune care ţine de psihic: dacă eşti obsedat de sport şi vrei să slăbeşti repede, ai putea să fii dezamăgit cînd te urci pe cîntar şi vezi că ai aceeaşi greutate. Exerciţiile întăresc musculatura, iar greutatea ar putea să crească”, asigură ea. Această nutriţionistă, care a publicat mai multe cărţi, recomandă un regim “nu foarte restrictiv, care elimină doar carbohidraţii” şi care permite inclusiv pîinea la micul dejun.

Cu ceea ce sînt de acord toţi nutriţioniştii este eliminarea alcoolului pe parcursul dietei, mai ales berea. De multe ori, nici măcar nu este nevoie să se urmeze o dietă strictă, ci să se revină la regimul alimentar şi la rutina zilnică obişnuită.

Între dietele recomandate de nutriţionişti se numără cele de detoxifiere, potrivit cărora timp de trei zile se consumă doar lichide, care “se presupune” că elimină toxinele. Se pot pierde astfel între 3 şi 9 kilograme, dacă se prelungeşte dieta timp de o săptămînă sau mai mult. Există însă şi dezavantaje, avînd în vedere că acest tip de regim generează “efectul de yo-yo”, iar kilogramele pot să revină după întoarcerea la regimul alimentar obişnuit.

Dietele care dau cele mai bune rezultate sînt cele personalizate, care se aplică fiecărui individ în parte, în funcţie de particularităţile organismului său. Ceea ce se urmăreşte este reeducarea alimentară a persoanei, în funcţie de conformaţie şi de ocupaţia exercitată. Sînt singurele diete care dau rezultate pe termen lung.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ