Klaus Iohannis a promulgat două legi. Ce categorii vor fi afectate de noua legislație

| 22 dec, 15:48

Președintele Klaus Iohannis a promulgat marți legea care prevede ca orele suplimentare efectuate de personalul implicat în acordarea asistenței medicale victimelor tragediei de la clubul Colectiv să fie plătite și legea privind mărirea salariului personalului neclerical la 1.050 de lei.

Klaus Iohannis a promulgat marți legea referitoare la modificarea ordonanței privind salarizarea personalului plătit din fondurile publice în acest an, care prevede ca orele suplimentare efectuate de personalul implicat în acordarea asistenței medicale victimelor tragediei de la clubul Colectiv să fie plătite.

Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, șeful statului a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea OUG 31/2015 pentru modificarea și completarea Legii concurenței 21/1996 și pentru completarea art. 1 din OUG 83/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015, precum și alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice.

Legea prevede că "se aprobă plata orelor suplimentare efectuate peste durata normală a timpului de lucru de categoriile de personal care au fost implicate în acordarea asistenței medicale și de urgență pentru persoanele a căror stare de sănătate a fost grav afectată în urma evenimentului produs în clubul Colectiv din municipiul București, în data de 30 octombrie 2015".

Actul normativ stipulează că de aceste prevederi beneficiază următoarele categorii: personalul care a acordat îngrijire, asistență medicală, consiliere și transport sanitar în cadrul unităților sanitare implicate; personalul care a însoțit pacienții transferați pentru acordarea îngrijirilor medicale la clinici din afara granițelor țării.

"Munca suplimentară efectuată (...) începând cu data de 30 octombrie 2015 se salarizează în funcție de tariful orar aferent salariului de bază avut, la care se adaugă un spor de 100% din tariful orar al salariului de bază", se arată în lege.

Citește și: Incendiu Colectiv. Bilanțul a ajuns la 63 de victime. Un rănit a murit în Anglia

Tot marți, președintele a semnat și decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea ordonanței 15/2015 pentru modificarea Legii-cadru nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, care prevede că de la 1 octombrie 2015 sprijinul salarial pentru personalul neclerical angajat în unitățile de cult și în instituțiile de învățământ teologic crește de la 600 de lei la 1.050 de lei.

Legea prevede ca sprijinul salarial pentru personalul neclerical angajat în unitățile de cult și în instituțiile de învățământ teologic să fie stabilit sub formă de contribuție lunară la nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată — 1.050 de lei.

Potrivit actului normativ din anul 2011, sprijinul salarial pentru aceste categorii de persoane s-a stabilit ca și contribuție lunară la nivelul valorii de referință de 600 de lei.

Dispozițiile acestei ordonanțe au intrat în vigoare la 1 octombrie 2015.

Tot marți, șesul statului a semnat decretele privind promulgarea Legii pentru ratificarea Tratatului dintre România și Republica Kazahstan privind extrădarea, a Legii pentru ratificarea Tratatului dintre România și Republica Kazahstan privind transferarea persoanelor condamnate, a Legii pentru ratificarea Tratatului dintre România și Republica Kazahstan privind asistența judiciară în materie penală, documente semnate la București la 14 noiembrie 2014.

De asemenea, președintele Klaus Iohannis a semnat decretele pentru promulgarea Legii privind modificarea art. 27 alin. (1) din Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței în familie, a Legii pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 26/2011 privind înființarea Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier și a Legii privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 8/2015 pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 37/2007 privind stabilirea cadrului de aplicare a regulilor privind perioadele de conducere, pauzele și perioadele de odihnă ale conducătorilor auto și utilizarea aparatelor de înregistrare a activității acestora.

Citește și: Klaus Iohannis trimite la reexaminare modificarea legii educației

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ