KLAUS IOHANNIS, mesaj cu prilejul Zilei Comemorării Victimelor Fascismului şi Comunismului

| 23 aug, 11:32

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a transmis duminică, un mesaj cu prilejul Zilei Comemorării Victimelor Fascismului şi Comunismului. La scurt timp după scnadalul iscat de legea "antilegionară", preşedintele vorbeşte despre victimele regimurilor totalitare şi apreciază legislaţia de prevenire a mişcărilor extremiste. Iohannis condamnă şi pactul care a dus la ruperea Moldovei de România.

„Ziua Comemorării Victimelor Fascismului şi Comunismului reprezintă un prilej de amintire și compasiune, dar și o ocazie de a privi cu încredere către un viitor în care disprețul față de viața și libertatea persoanei nu va mai rămâne vreodată nepedepsit. Totodată, acest moment ne obligă la condamnarea categorică și neechivocă a Pactului Ribbentrop-Molotov și mai ales a consecințelor sale nefaste pentru trecutul țării noastre.

Vă chem, așadar, să ne amintim, cu pioșenie, de victimele regimurilor totalitare, instalate pe o mare parte din continentul nostru în secolul trecut. Ieșită de sub zodia totalitarismelor, România și-a asumat, odată cu aderarea la NATO și la Uniunea Europeană, valorile democratice și, în numele acestor valori și a identității noastre, avem obligația de a condamna și respinge ceea ce este greșit și nedemn în trecutul nostru recent.Astfel, aducerea-aminte nu este doar o simplă declarație simbolică, ci convingerea că această cale ne va apropia și mai mult unii de alții și ne va face să reflectăm la rosturile memoriei, la menirea încrederii în instituții și la importanța drepturilor civile pentru o națiune.

Citeste si: Klaus Iohannis, vizită oficială în Statele Unite ale Americii

Așa cum am mai spus, semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov la 23 august 1939 reprezintă un moment tragic pentru națiunea română și o bornă cinică în istoria secolului XX. Dispreţul față de lege și față de valoarea sacră a ființei umane a făcut posibilă existenţa unor regimuri criminale care au secerat vieţile a sute de mii de oameni nevinovaţi. Victimele politicilor de exterminare iniţiate şi coordonate de regimurile național-legionar, antonescian şi comunist nu trebuie negate, uitate sau minimalizate, ci trebuie onorate și amintite. Prin măsurile și acțiunile curajoase și concrete pe care le-a luat în ultimul deceniu cu privire la condamnarea fermă a acestor regimuri, România a dovedit că s-a desprins definitiv de un capitol sumbru al istoriei sale.

Garantarea unui viitor democratic al naţiunii române depinde însă și de felul în care demonstrăm zi de zi că ştim să apărăm libertatea, drepturile omului şi valorile europene. În continuare, trebuie să fim vigilenți și să prevenim acțiunile și inițiativele radicale, utopice și extremiste, inclusiv de pe scena politică, care reprezintă atacuri la statul de drept și la democrație.

Fie ca amintirea victimelor să rămână veşnică în inimile noastre!”

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

3 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
23 aug, 22:42
LENIN SI STALIN
SASIULE,FI ATENTE,LASULE
1,MARX+ENGELS=NEMTI.
2.BISBARK=NEAMT
3.LENIN,ADICA EU,EVREU
4.TROSKI=EVREU
5.GHITLER=NEAMT+EVREU...TOTAL= 5 CRIMNALI DE RAZBOAIE.DECI,FATE TIGAN
SI TE UITAM, DE TOT.ITI DAM ;CORT CU LAMPA,SALBA DE TABLA,10 CAINI,2 CARU
TE PLINE CU PAIE,23 DE PURADEI,SA-I VINZI CA MAN ADE LUCRU LA ZMERKEL,TE
FACEM REGE AL TIGANILOR,SI TE INTORCI LA SIBIU,CA TRONUL DIN CLOSETUL
LUI CIOABA L-A LUAT,ADICA L-A ABICAT UTECISTA ZMERKEL,CU PARINTI NEMTI,
CARE AU LUPTATA SUB COMANDA CRIMINALULUI BOLNAV GHITLER.MAI TERMI
NATI CU CEREMONIILE JEGOSE.AIA,ZAC IN PAMNT,NEVINOVATI,DIN CAUZA
FASCISTILOR NEMTIA.ADIO,SASIULE,SI UN PRAZ VERDE, IN AVION=mache
23 aug, 14:10
un roman mai prost
CINE IA FINANTA SI PE COMUNISTI SI PE NAZISTI, ACEASI CARE AU FINANTAT REVOLUTIA FRANCEZA, CAMPANILE LUI NAPOLEON, AU PUS MINA DE BANCILE STATELOR, ACEASI CARE FINTEAZA TERORISMUL INTERNATIONAL.ACELEASI FAMILI CARACATITA INTERNATIONALA PE CARE OMENIRE A NU O SA-I VADA IN FATA COMPLETULUI DE JUDECATA.
23 aug, 13:35
LENIN SI STALIN
NAZISTII SI FASCISTII GERMANI,AU FACU VICTIME
COMUNISTII I-AU PEDEPSIT PE NAZISTI SI LAUDATORII LOR,NEMTI.
PE MATALUTA,SOCIALISTII,NU COMINISTII-EI ERA UN PARTID, O MISCARE.DECI
SOCIALISTII,TE-AU DAT LA SCOALA,FACULTATE,LOC DE MUNCA,DAR,NU 6 CASE,
LASA GARGARA ,CU SOCIALISTII.SI,ISUS A FOST COMUNIST.! RUPEA PAINEA I
DOUA SI DADEA LA SARACI.TU,AI VANDUT 3 COPII ROMANI.COMUNISTULE

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ