Klaus Iohannis: Ne dorim o prezenţă mai consistentă a Statelor Unite în România

| 03 sep, 14:30

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că România îşi doreşte consolidarea Parteneriatului cu Statele Unite ale Americii şi o prezenţă consistentă a SUA în ţara noastră, potrivit Agerpres.

 

"În plan global, angajamentele noastre majore sunt democraţia, libertatea şi respectarea normelor de drept internaţional. Consider că acestea sunt fundamentele din care decurg securitatea şi prosperitatea, iar acţiunile şi deciziile noastre trebuie să le aibă mereu ca reper. Cadrul nostru major de acţiune internaţională este dat de Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii, precum şi de apartenenţa la NATO şi la Uniunea Europeană. Într-un context de securitate complex, dimensiunea de securitate a Parteneriatului Strategic cu SUA a fost substanţial dezvoltată. Ne dorim consolidarea acestui Parteneriat şi asigurarea unei prezenţe consistente a Statelor Unite în România. Aceasta va fi realizată inclusiv prin intermediul bazelor de la Deveselu, Kogălniceanu şi prin participarea la exerciţii comune, fără a se limita la acestea", a spus Iohannis, la Palatul Cotroceni, la întâlnirea cu diplomaţii români acreditaţi în străinătate.

El a subliniat că este esenţială dezvoltarea cooperării bilaterale şi pe alte dimensiuni, respectiv cea economică şi investiţională.

"Ne bucurăm să constatăm o creştere a interesului american pentru investiţii în România şi vom face toate demersurile pentru ca această tendinţă să se confirme şi să producă rezultate pentru ambele părţi", a arătat Iohannis.

Şeful statului a precizat că în interiorul organismelor din care face parte, România este un partener loial, credibil şi consecvent.

"Atunci când ne-am propus consolidarea rolului nostru în cadrul NATO şi UE nu am făcut-o dintr-o perspectivă individuală şi ca simplu beneficiar. Am asumat acest lucru din convingerea că avem un însemnat potenţial strategic, că putem contribui la întărirea construcţiei europene şi euro-atlantice şi că, într-un context geopolitic complicat, avem o responsabilitate în care nu au loc jumătăţile de măsură", a declarat şeful statului.

El a spus că România are o abordare integratoare, care pleacă de la premisa că "împreună suntem mai puternici".

"În cadrul NATO vom continua să pledăm pentru consolidarea dimensiunii apărării colective şi pentru o atenţie sporită acordată flancului estic şi regiunii strategice a Mării Negre, cea mai apropiată frontieră a NATO şi UE, expusă evoluţiilor de securitate din Estul continentului. În cadrul Uniunii Europene avem nevoie astăzi, mai mult decât oricând, de solidaritate şi unitate. Respingerea fermă a discursului anti-european şi păstrarea încrederii cetăţenilor în politicile comune sunt prioritare. Din acest punct de vedere, sunt bucuros să constat că cetăţenii României sunt printre cei mai ataşaţi de valorile europene, dar şi de Uniunea Europeană, ca expresie a acestor valori şi ca instrument de concretizare a lor în beneficiul oamenilor", a mai spus Iohannis.

Şeful statului a subliniat că România participă la construcţia europeană susţinând consolidarea Uniunii Economice şi Monetare, proiectul Uniunii energetice şi implicându-se activ în procesul de elaborare a unei noi Strategii de politică externă şi securitate.

De asemenea, el a punctat că ţara noastră sprijină procesul de negociere a Parteneriatului Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii, precizând că succesul acestuia va avea impact economic prin beneficiile directe şi prin poziţionarea favorabilă faţă de competitorii în plan global şi va întări parteneriatul transatlantic.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
03 sep, 17:34
tyrex
Dar sa te cari tu drakului din scaunul ala ocupat in mod fraudulos si ilegal sa te duci in America la prietenii tai si sa nu mai transformi tara in carne de tun si colonie iudeoricana nu e mai bine? Lasa-ne drakului cu slugarnicia si colonizarea asta fortata in folosul altora , nu esti presedinte ca sa vinzi tara si s-o pui miel de sacrificat pe masa ocultei si masoneriei iudeo ricane. Chiar nu ti-e rusine , dupa tine potopul? Bai cretinule tu esti efemer pe pamantul asta pe care il batjocoresti ,dar poporul roman rezista de 2500 de ani in fata tuturor nenorocitilor si banditilor ca tine, straini si alti nebuni psihopati care vor sa distruga aceasta tara si popor in folosul unor spurcati care nu se mai satura de a fura si calca in picioare omenirea intreaga. Esti un tradator si o coada de topor mizerabila , slugoi oligofren . Dispari odata ca esti ca si bashinescu cancerul Romaniei.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ