IOHANNIS, ambasadorilor români: Diplomaţia economică a fost insuficient exploatată şi valorificată

| 03 sep, 14:06

Preşedintele Klaus Iohannis consideră că diplomaţia economică este insuficient exploatată şi valorificată, el punctând că ar trebui ieşit din tipare pentru rezultate în acest domeniu, transmite Agerpres.

 

"Sunt convins că ceea ce construim acum în politica externă se va reflecta pe termen mediu şi lung în mod pozitiv asupra societăţii româneşti dacă ştim să ne urmărim obiectivele cu seriozitate, consecvenţă şi lucrând ca o echipă. Această etapă a politicii externe va presupune, de asemenea, o evaluare sinceră asupra lucrurilor care nu funcţionează, asupra zonelor unde suntem eficienţi sau, dimpotrivă, avem sincope", a declarat Iohannis, la Palatul Cotroceni, la întâlnirea cu ambasadorii români acreditaţi în străinătate.

El a dat ca exemplu diplomaţia economică. "Vorbim de ani de zile, spre exemplu, despre diplomaţie economică şi de nevoia unei creşteri substanţiale, mai ales calitative a acestei dimensiuni. În ciuda anumitor progrese şi îndeosebi în ciuda potenţialului, aceasta este o zonă încă insuficient exploatată şi valorificată. Dacă vrem alte rezultate, va trebui să ieşim din tipare, să găsim noi practici", a arătat şeful statului.

Klaus Iohannis a precizat că, în mod similar, trebuie abordată şi diplomaţia culturală şi i-a invitat pe diplomaţi să se aplece asupra acestor două componente în mai mare măsură.

Şeful statului a menţionat că politica internă a început să intre într-o nouă etapă. "Politica internă trece treptat într-un ciclu de stabilitate, dialog, consens pe teme majore. Climatul politic începe să se schimbe în raport cu anii precedenţi şi, pentru prima dată după o lungă perioadă de conflict permanent, pe probleme care privesc interesele României s-a putut obţine consens. Sunt bucuros să constat şi că actorii politici - putere şi opoziţie - au înţeles că, dincolo de contradicţiile inerente, fireşti în democraţie, există şi calea dezbaterii şi dialogul", a afirmat el.

Iohannis a indicat că obiectivul său este ca, în politica internă, să se păstreze şi să se dezvolte un set de argumente care să creeze încredere în România în plan extern, prin întărirea mecanismelor democratice, continuarea luptei împotriva corupţiei, întărirea statului de drept şi independenţa justiţiei.

Preşedintele le-a solicitat diplomaţilor români să transmită clar şi ferm aceste mesaje în ţările în care sunt acreditaţi.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ