Mircea Duşa laudă militarii români: Sunt foarte buni ambasadori ai ţării

| 03 sep, 21:07

Ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, a declarat, joi, la Reuniunea Anuală a Diplomației Române, că militarii români sunt ambasadori foarte buni ai țării în lume, iar activitatea și profesionalismul lor sunt apreciate.

"În noile condiții de securitate, a transformării lumii și a numărului mare de evenimente care apar, diplomația aceasta clasică poate că trebuie să se transforme într-o diplomație clasică, dar și o diplomație militară. Cred că acest lucru se întâmplă și, de multe ori, ceea ce au făcut militarii români în diferite teatre de operații, ceea ce fac specialiștii noștri, ofițerii, comandanții pe care îi avem la organisme NATO și la organismele militare ale UE, activitatea și profesionalismul lor sunt foarte apreciate. Militarii români, alături de ambasadori, sunt ambasadori foarte buni ai României în lume și oriunde mă deplasez în lume și în toate discuțiile și întâlnirile pe care le am cu colegii mei aud numai cuvinte frumoase, de apreciere la adresa militarilor români", a spus Dușa, citat de Agerpres.

El a amintit că România este una dintre puținele țări care și-a majorat bugetul pentru Apărare, fapt ce a oferit posibilitatea efectuării unui număr mai mare de exerciții militare, necesare în contextul de securitate actual.

Citeşte şi:  Klaus Iohannis: Ne dorim o prezenţă mai consistentă a Statelor Unite în România

"România este un partener serios care își respectă toate angajamentele, fie că este vorba de angajamente asumate la nivelul NATO, fie că e vorba de angajamente asumate la nivelul Uniunii Europene. (...) România este printre puținele state care și-a majorat bugetul pentru Apărare. Majorând acest buget am și avut posibilitatea să creștem numărul de exerciții, de activități de pregătire în comun cu statele NATO și, în același timp, să asigurăm și o prezență permanentă, prin rotație, a militarilor NATO în România", a adăugat ministrul.

Acesta a explicat că majorarea bugetului Apărării a urmărit două obiective: creșterea capacității operaționale a Armatei Române pe un program eșalonat pe un anumit interval de timp, dar și înzestrarea și modernizarea acesteia, astfel încât România să poată avea capabilitățile asumate la nivelul NATO și UE.

În ceea ce privește exercițiile militare ale NATO de pe teritoriul țării, Dușa a afirmat că acestea reprezintă o dovadă că statelor Alianței Nord-Atlantice și ale Uniunii Europene nu le este indiferentă situația de securitate de pe flancul estic.

"Efortul pe care l-am făcut împreună este unul deosebit și faptul că mii de militari, fie din Statele Unite, fie din Canada, din Germania, Franța, Bulgaria, Italia, Polonia, au fost prezenți la exercițiile din România este un lucru deosebit și ne dă și garanția că principiul apărării colective este cel mai important principiu care stă la baza activității NATO și că țărilor membre NATO și ale Uniunii Europene nu le este indiferentă situația de securitate pe flancul estic", a susținut ministrul Apărării.

Tag-uri: Mircea Dusa, nato
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ