Mircea Duşa: Propunerile pentru CREŞTEREA SALARIILOR militarilor au fost redactate

| 30 aug, 14:36

Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a declarat că propunerile pentru majorarea salariilor militarilor, legate de legea salarizarii unice, au fost redactate, într-o comisie la care au participat vicepremierul Gabriel Oprea şi alţi şefi din structuri militare, informează Adevarul.

"Împreună cu domnul vicepremier Oprea şi cu ceilalţi şefi din structuri militare, încă acum o lună am făcut o comisie care a redactat propunerile noastre legate de legea salarizarii unice. În primul rând, am avut în vedere, în acest proiect de lege, pe care am înţeles că Ministerul Muncii îl agreează, am avut în vedere creşterea salariilor la gradaţi şi la soldaţi", a spus Duşa, într-o emisiune a postului B1 TV. Ministrul a precizat că în proiect se are în vedere "o creştere substanţială" a salariilor de bază şi a altor sporuri de care beneficiază militarii.

"Rezolvăm ca să armonizăm şi acea prevedere din lege ca tinerii şi copiii celor care au avut de suferit în teatrele operaţionale să urmeze şcoală militară", a mai spus ministrul Mircea Duşa. La jumătatea lunii iunie, Guvernul a aprobat, printr-o ordonanţă de urgenţă, calcularea sporurilor personalului militar, din serviciile de informaţii, apărare şi penitenciare să fie calculate pe baza nivelului din decembrie 2009, nu cel din decembrie 2011, când erau drastic limitate, iar salariul celor care execută misiuni speciale "apreciate" de şefi va putea fi majorat cu până la 50%.

Invocând anumite "neconcordanţe legislative", Guvernul a decis ca la nivelul limitat al bazei de calcul din decembrie 2011 să nu mai fie stabilite în acest an şi sporurile personalului militar, ci doar indemnizaţiile, compensaţiile, primele, ajutoarele, plăţile compensatorii, despăgubirile, compensaţiile lunare pentru chirie, introducând însă şi un amendament care impune ca acestea să fie astfel calculate doar dacă nu fac parte din solda lunară brută/salariul lunar brut. La începutul lunii martie, ministrul spunea că are în vedere creşterea salariilor care participă la misiuni externe, lefurile acestora fiind printre cele mai mici din NATO.

"Militarii care merg în deplasări externe sigur că au o salarizare mai mare şi beneficiază de o diurnă pentru misiunea pe care o realizează, fie că este vorba de Afganistan, fie că e vorba de alte teatre de operaţiuni, printr-o diurnă care se primeşte pentru deplasare. Sigur că, în funcţie de evoluţia economică şi de modificarea legislaţiei, vom avea în vedere şi acest lucru", a spus el. Ministrul spunea atunci că în 2013 s-a reuşit, pentru prima dată în ultimii cinci ani, să se aloce un buget mai mare pentru MApN şi să se aprobe, împreună cu Ministerul Finanţelor, o strategie pe termen mediu şi lung de creştere a capacităţii de acţiune a Armatei Române, axată pe modernizarea acesteia.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

0 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ