Klaus Iohannis: România trebuie să-și consolideze credibilitatea strategică

| 25 mai, 11:57

Președintele Klaus Iohannis a declarat, luni, la ceremonia de deschidere a Programului Internațional "Securitate în regiunea Mării Negre. Provocări comune, viitor sustenabil", că România "trebuie să-și consolideze credibilitatea strategică".

"Consolidarea profilului României în NATO și UE reprezintă o prioritate, o linie de conduită specifică bunei guvernări, care răspunde așteptărilor cetățenilor noștri. Într-o zonă caracterizată de coliziunea intereselor strategice și într-o perioadă marcată de modificări geopolitice rapide, România trebuie să-și consolideze credibilitatea strategică", a spus Iohannis, la Palatul Cotroceni, potrivit alocuțiunii difuzate de Administrația Prezidențială.

Șeful statului a apreciat contextul geopolitic actual ca fiind "unul complex", caracterizat de transformări globale și provocări.

"Într-un asemenea context, Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii, apartenența la NATO și la Uniunea Europeană sunt esențiale pentru România. Ele reprezintă coordonatele fundamentale ale politicii externe și de securitate ale României", a arătat președintele Klaus Iohannis.

El a indicat faptul că Marea Neagră este un spațiu "atât de convergență, cât și de coliziune" a intereselor țărilor riverane, dar și a diverșilor actori internaționali.

"Evoluția geopolitică și de securitate în zona Mării Negre, poziția geografică a regiunii, riscurile și amenințările la adresa stabilității în zonă sunt aspecte care atrag tot mai mult interesul comunității internaționale. La acestea se adaugă și elementele ce țin de cooperarea politică, economică și militară. Situarea regiunii la frontierele NATO și UE, dar și ale Orientului Mijlociu, existența unor conflicte deschise sau înghețate, criminalitatea transfrontalieră, deficitele democratice și prezența unor importante resurse energetice sporesc valoarea strategică a zonei Mării Negre", a apreciat, în alocuțiunea sa, șeful statului.

El a punctat că această regiune, interfață cu Asia Centrală, Orientul Mijlociu și Marea Mediterană, este "un mediu de securitate complex și eterogen". Președintele Iohannis a amintit că statele din Regiunea Extinsă a Mării Negre au încercat să găsească "forme eficiente de colaborare", referindu-se în context la structurile de cooperare instituționalizată, cum ar fi Organizația de Cooperare Economică la Marea Neagră, dar și la structuri non-instituționalizate, precum Procesul de Cooperare Sud-Est European sau la inițiative precum Euroregiunea Mării Negre sau Sinergia Mării Negre.

"Totuși, nu se poate vorbi de rezultate semnificative în planul securității. Aceasta și pentru că a lipsit o viziune integrată, iar multe inițiative au rămas, din păcate, la stadiu de proiect", a declarat Iohannis.

Șeful statului a arătat că România "își asumă în continuare ferm" angajamentul de a furniza securitate în regiune, de a susține procesele de stabilizare, reformă, democratizare și integrare în zonă, de a promova o Europă sigură, liberă și prosperă, nu doar în interiorul NATO și al Uniunii Europene, ci și în vecinătatea acestora.

"Alături de aliații și partenerii noștri, ne oferim resursele de cunoaștere, cât și cele umane și materiale, pentru a contribui la restaurarea securității regionale bazate pe dreptul internațional și la asigurarea sustenabilității statelor din regiunea Mării Negre", a completat președintele Iohannis.

Șeful statului a susținut că evenimentul organizat la Palatul Cotroceni este "un valoros demers de reflecție strategică", arătând că îl va sprijini și în anii următori.

"Programul ''Security in the Black Sea Region" contribuie la consolidarea relației transatlantice. Securitatea regională este nu numai o problemă a statelor care aparțin strict unui anumit areal, ci o provocare pentru întreaga comunitate internațională, mai ales atunci când conflictele evoluează radical, spre război, fie el intra sau interstatal", a spus Iohannis.

Programul Internațional "Securitate în regiunea Mării Negre. Provocări comune, viitor sustenabil" este organizat de Serviciul Român de Informații sub înaltul patronaj al președintelui României și în parteneriat cu reprezentanții Harvard Kennedy School și National Intelligence University.

Tag-uri: Klaus Iohannis, nato
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ