Iohannis: O Românie care încurajează diversitatea și toleranța e o țară mai puternică și mai prosperă

| 22 mai, 20:40

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că o Românie care încurajează diversitatea şi toleranţa este "o ţară mai puternică şi mai prosperă" şi şi-a exprimat speranţa că întreaga comunitate evreiască va contribui "şi mâine, prin fapte şi prin idei, la viitorul nostru comun", transmite Agerpres.

"În viaţa românească, comunitatea ebraică a impulsionat viaţa economică, a alimentat viaţa culturală, a îmbogăţit identitatea noastră. De aceea, generaţiile anterioare merită cuvântul meu bun şi mai ales convingerea adâncă a faptului că România vă este astăzi recunoscătoare pentru ceea ce suntem ca naţiune", a spus Iohannis, la evenimentul "Decalogul - fundament al justiţiei", organizat de Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România, cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la înfiinţarea Templului Coral.

El a precizat că, aşa cum a anunţat la începutul mandatului său, îşi respectă promisiunea de a lua parte la ceremonii ale cultelor legal recunoscute în România şi a menţionat că vizita la Templul Coral nu este una "de curtoazie, ci o prezenţă firească" în mijlocul unor oameni pe care îi preţuieşte pentru încrederea cu care sprijină cel mai demn lucru, respectiv "o Românie democratică, ferm ataşată valorilor europene şi euroatlantice".

"Sunt convins că o Românie care încurajează diversitatea şi toleranţa este o ţară mai puternică şi mai prosperă", a spus şeful statului.

El a explicat că prezenţa sa la eveniment este un semn "al preţuirii şi al speranţei".

"Al preţuirii pentru ceea ce aţi clădit şi continuaţi să clădiţi pentru România şi al speranţei că întreaga comunitate evreiască va contribui şi mâine, alături de familiile voastre din Israel, prin fapte şi prin idei, la viitorul nostru comun", a adăugat Iohannis.

Şeful statului a adus totodată un omagiu tuturor celor care au suferit pentru credinţa iudaică.

"Cea dintâi datorie a mea, pentru că sunt pentru prima oară în Templul Coral, este să urez tuturor cetăţenilor români de credinţă ebraică, precum şi familiilor din Israel şi de pretutindeni, pace în suflet şi multă sănătate", a spus Iohannis.

La eveniment au mai participat premierul Victor Ponta, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, patriarhul BOR, Daniel, preşedintele CCR, Augustin Zegrean, fostul preşedinte Emil Constantinescu, primarul Capitalei, Sorin Oprescu, deputatul Aurel Vainer.

Preşedintele Klaus Iohannis a vorbit ultimul la acest eveniment, deşi iniţial pe program figura ca al doilea vorbitor, după patriarhul Daniel.

Preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, deputatul Aurel Vainer, a explicat că a existat o inadvertenţă în program.

"Au fost nişte inadvertenţe în program. S-a convenit iniţial ca primul vorbitor să fie preafericitul patriarh, al doilea, preşedintele României. Între timp, a apărut o informaţie că s-a schimbat programul şi a fost un lucru total neplăcut, mai cu seamă pentru mine, care am girat acest eveniment", a spus Vainer, care a precizat că nu ştie cine a schimbat programul.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ