La un an de la referendum, Băsescu este încă în corzi

| 30 iul, 2013

La un an după ce Traian Băsescu primea primea un vot de blam fără precedent din partea a 7,4 milioane de români, cel care s-a cramponat atunci fără nicio jenă de jilțul boieresc al Cotrocenilor mizează în prezent pe uitarea și apatia românilor.

Probabil că președintele ar fi lăsat din prudență să treacă un interval și mai mare, dar, în mod evident, resursa sa de timp este pe terminate, iar ambițiile sale politice sunt periclitate atât de finalul mandatului cât și de europarlamentarele din 2014. Acestea sunt cele care-i dau de fapt frisoane, pentru că la europarlamentare Traian Băsescu se va confrunta cu posibilitatea de a pierde definitiv și puținul cu care a rămas după alegerile din 2012.

Influența sa s-a diluat considerabil, chiar dacă a ignorat votul de blam al populației înfuriate. Președintele știe că șansele sale sunt în mare pericol de a fi spulberate, în ipostaza ingrată în care se află acum, la jumătatea drumului între un PDL lovit mortal, în plin picaj și un PMP care nu reușește să decoleze, încărcat peste măsură de toți foști care în loc să-i dea putere, mai rău trag partidul în jos...

De aici și astfel se justifică atacurile furibunde ale președintelui la adresa lui Victor Ponta și Crin Antonescu și încercările sale de a minimiza sau de a ridiculiza orice inițiativă a guvernului USL, de aici și tradiția reînnodată cu greu a băilor de mulțime sau jongleria politică cu secuii lăsați din brațe pentru cauza moldovenilor, ce părea mai ușor de speculat într-un conflict electoral. Recentele mesaje cu tentă naționalistă, enunțate la Chișinău, sunt lansate la disperare și provoacă pierderi mai mari decât câștigurile, riscând să nu aibă efectul scontat și în cadrul populației românești de până în Prut. În plus, proaspăta poziție a lui Traian Băsescu periclitează interesele americane din zonă pentru o reconciliere ruso-română durabilă și ridică astfel probleme insurmontabile pe viitor. Tanda pe manda, câștigul electoral estimat este mai mic decât pierderile însumate ale românilor care nu vor accepta subterfugiile naționaliste ale președintelui și ale maghiarilor ardeleni care se vor vedea din ce în ce mai evitați de discursul prezidențial, pe măsură ce alegerile europarlamentare vor ajunge să bată la ușă.

Traian Băsescu știe că a zgândărit forțe prea mari pentru a fi confruntate cu o ofertă politică perimată și aceiași oameni a căror simplă prezență încă trezește resentimentele populației.

Mai știe și cât de păguboasă poate fi pentru el eschiva premierului Ponta, în lipsa căruia președintele nu se poate folosi de singura tactică pe care o stăpânește cu adevărat și anume una bazată exclusiv pe o logică de conflict. Pentru a impune iar o situație de conflict pe care s-o poată exploata, Traian Băsescu va fi dispus să riște din ce în ce mai mult, lansând provocări și atacuri din ce în ce mai violente. Ori, în această zonă președintele Băsescu riscă să piardă și iluzoriul sprijin pe care încă îl mai are din partea Bruxelles-ului, în virtutea inerției. În aceste condiții, în care președintele și formațiunile politice care-l sprijină consideră că a trecut suficient timp și mizează pe îngăduința electoratului, tactica de eschivă defensivă a lui Victor Ponta poate da roade ca la box, unde câștigă cine are joc de glezne mai bun, plămânii mai tineri și reușește să-și obosească mai tare adversarul. Nu în ultimul rând, dacă la confruntările sportive se spune că nu e voie să-ți subestimezi adversarul, în cazul de față i-am putea spune lui Traian Băsescu că nu e bine să-ți estimezi arbitrul, în cazul de față electoratul român. Doi ani de mandat în care au abundat măsurile abuzive la adresa populației nu se pot uita așa de repede. În plus, mașinii de propagandă pusă la punct de echipa președintelui i-a fost tăiat curentul în prezent, de la heblu...

Dacă Victor Ponta va reuși să evite un conflict păgubos și mai mult ca sigur garnisit cu lovituri urâte, sub centură, atunci acest meci va fi unul câștigat la puncte de USL.

Desigur că o parte a politicienilor uniunii îl vor pe Băsescu căzut la podea în modul cât mai spectaculos posibil, dar dacă stăm să ne gândim la interesele economice și de stabilitate a țării, este de preferat un meci câștigat prin superioritate tehnică absolută. La un an de la referendumul pentru demiterea sa, Băsescu este un luptător epuizat și care mai speră să câștige doar prin joc murdar și lovituri nepermise.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

5 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
31 iul, 2013
Mihai
Pentru "jurnalistele" Elena Constantin si Alexandra Radu ... ar trebui sa va cautati un job la Antene, acolo minciuna jurnalistica se plateste bine. S-au poate sunteti deja platite si de Antene si v-ati infiltrat aici sub acoperire. Poate ar trebui sa va puneti ochelari ca sa ii vedeti cum sunt cu adevarat Ponta, Antonescu si restul mafiei USL.
30 iul, 2013
Admin
De maine postez in clar IP-ul individului care spameaza articolele. Toate postarile provin de la aceeasi adresa. Gata cu postacii aici.
30 iul, 2013
ion
Elena Constantin , mama ta ce spune de coarda ? Cum poti afirma aceiaci prostie: 7,4 mil. Au fost 7,4 mil de fraieri care au fost pacaliti de USL. Oricum Base v-a termina pe toti lingaii lui Felix ...... Tu unde ai lins ultima oara ?
30 iul, 2013
tinu
Corzile si ghearele
Elena, trebuie sa-ti pui ochelari. Ponta nu mai stie ce sa faca pentru a scapa din situatia in care se afla, iar voi spuneti ca Basescu este in corzi. Va recomand sa va orientati din timp. Ponta nu are cum sa scape. Este "in corzi". Ar fi bine sa va cautati alt serif. Basescu nu o sa va primeasca pentru ca nu aveti valoare.
30 iul, 2013
trandafir moldovenesc
esti destul de prolifica...
la calitatea textelor,mai ai de lucrat....
incearca alte subiecte,asta cu Basescu e prea complex pentru tine...
altii se chinue de vreo 9 ani si nu l-au clintit...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ