O nouă măsură în sprijinul celor interesați de fondurile europene

| 29 iul, 2013

Domeniul fondurilor europene se găsea acum un an și trei luni de zile într-o situație dezastruoasă: programele operaționale sectoriale fuseseră suspendate de către Comisie, iar rata de absorbție era extrem de scăzută.

România a făcut de la acel moment o serie de pași prin care sistemul de gestiune a fondurilor europene a fost reașezat pe baze corecte și eficiente. Ca urmare, după ce Comisia a decis deblocarea majorității programelor operaționale sectoriale, rata de absorbție a fondurilor europene a început să crească vertiginos, de la lună la lună.

Astfel, dacă la 30 aprilie 2012 România înregistra o rată de absorbție de doar 7,46%, la sfârșitul lunii mai a acestui an, absorbția banilor europeni a ajuns la un nivel de 15,18%, pentru ca în iulie să se situeze la 21%.

Triplarea ratei de absorbție a fondurilor europene este, fără îndoială, un semn bun pentru România, care are nevoie să găsească resurse pentru a susține o dezvoltare economică solidă. Progresul înregistrat în domeniul fondurilor europene este unul dintre factorii care au împins puternic din spate economia românească în ultimul an de zile și a contribuit la obținerea celei de-a treia rate de creștere din Europa. Menținerea și chiar accelerarea ritmului de atragere al banilor europeni reprezintă asadar, un obiectiv cheie, de îndeplinirea căruia depinde asigurarea echilibrului bugetar și consolidarea trendului de creștere economică.

Desigur, nu totul depinde de România. Multe dintre elementele care influențează procesul de absorbție ne sunt impuse de către Comisie și țin de un anume mod de lucru al birocrației europene. Există însă și măsuri pe care partea română le poate lua pentru a simplica procesul de accesare și derulare a proiectelor cu bani europeni și a stimula astfel accelerarea absorbției fondurilor.

Cea mai recentă inițiativă în acestă direcție vizează modul în care beneficiarii privați pot face achiziții în cadrul proiectelor la care participă. Potrivit unui proiect de ordin elaborat de Ministerul Fondurilor Europene şi aflat în dezbatere publică, până pe data de 31 iulie, dacă valoarea estimată a achiziţiei nu depăşeşte 30.000 de euro pentru un contract de bunuri şi servicii şi 100.000 de euro pentru un contract de lucrări, beneficiarul de fonduri UE poate achiziţiona direct produse, servicii sau lucrări. Dacă se depăşesc pragurile menţionate, atunci se va aplica procedura simplificată, fără a mai fi nevoie de licitaţie. În acest caz, beneficiarul trebuie să analizeze minimum trei oferte care îndeplinesc specificaţiile tehnice necesare, să întocmească o notă justificativă, prin care să explice de ce a ales o anumită ofertă, după care poate semna contractul.

Interesant de observat este că măsura a fost solicitată în mod repetat nu doar de către beneficiarii de fonduri europene, ci chiar de către Comisie. Astfel, cu toate că de la Bruxelles ni s-a recomandat atât în 2009 cât și în 2011 să aplicăm o asemenea simplificare a modului în care se derulează achizițiile publice în cadrul proiectelor cu fonduri europene, cabinetele anterioare nu au întrepins nimic în această direcție.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
30 iul, 2013
chitibusar
Am o nelamurire:ce inseamna "intrepins"....
Sau mai pe romaneste,unul care nu stie sa scrie,de ce este obligat?
Sau de ce nu incerci sa termini liceul,macar la seral,draga George?

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ