Leul a ieșit ciufulit după deciziile FED și BCE. Noi corecții anticipate pentru euro și dolar

| 18 iun, 15:31

După de o săptămână plină de evenimente importante, pe plan global, ședințele principalelor două bănci centrale de pe mapamond, Federal Reserve (FED) și Banca Centrală Europeană (BCE)  cea mai afectată monedă a fost euro.

Deși valutele est-europene au dat dovadă de o stabilitate neașteptată, totuși nu au putut evita varațiile accentuate în raport cea americană.

BCE, la fel ca BNR, publică zilnic ratele de referință ale principalelor valute globale în raport cu moneda unică europeană. Am analizat dinamica acestor valori exact în scurtul interval dintre momentul în care și-au făcut publice deciziile de politică monetară, 13 iunie, și finalul de săptămână.

Practic, cu unica excepție a forintului, niciuna dintre restul monedelor regionale nu a consemnat vreo modificare substanțială în raport cu euro. Motivația scăderii forintului, ca un caz particular, ține de poziționarea, în continuare, pe o traiectorie de menținere a unui climat stimulativ pentru economia maghiară de către banca centrală. Adică fără majorări ale dobânzii, spre deosebire de alte state din regiune, cum ar fi România.

În plus, similar cu lira turcească, forintul maghiar este caracterizat printr-o rată a dobănzii real negativă. „Deși Ungaria  un surplus de cont curent și o inflație situată sub țintă, nivelul datoriei externe poate fi călcâiul lui Ahile al Ungariei, iar inflația ar putea, și ea, să accelereze” se arată într-un comunicat al Commerzbank, citat de publicația online portfolio.hu.

Se poate lesne constata faptul că toate monedele regionale au consemnat dinamici importante în raport cu dolarul, în intervalul menționat. Dolarul a câștigat masiv teren față de Euro, 1,43% în doar 3 sesiuni de tranzacționare, iar acest aspect a fost cel care a condus la modificarea cursului monedelor regionale în raport cu acesta.

Consecința imediată și directă: o posibilă presiune inflaționistă care este cauzată de scumpirea carburanților, cotați în dolari, în situația în care această tendință se va dovedi una de durată.

Totodată, constatăm ca leul a trecut, din nou, peste pragul de 4 lei pentru un dolar, nivel care nu a mai fost depășit pentru un interval rezonabil de aproape un an.

Tag-uri: curs valutar, leu
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ