DNA extinde acuzaţiile în cazul Olguţei Vasilescu şi a altor două persoane cercetate în dosar

| 30 mai, 12:02

DNA extinde acuzaţiile în cazul Olguţei Vasilescu pentru "noi infracţiuni de spălare a banilor" dar şi în cazul altor două persoane cercetate în dosar, informează, luni, DNA printr-un comunicat de presă.

UPDATE 13.45 Potrivit unui comunicat, DNA extinde acuzaţiile în cazul Olguţei Vasilescu, primar al municipiului Craiova, "sub aspectul săvârşirii unei noi infracţiuni de spălare a banilor", în cazul lui Preda Radu Cosmin "administratorul public al Craiovei, sub aspectul săvârşirii unei noi infracţiuni de instigare la spălare de bani" dar şi în cazul Elenei Daniela Popescu "reprezentant al unei asociaţii non profit, sub aspectul săvârşirii unei noi infracţiuni de spălare a banilor".

"În dosarul respectiv cei trei inculpaţi mai sunt acuzaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită (4 infracţiuni), folosirea autorităţii sau influenţei în scopul obţinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite (3 infracţiuni) şi spălare de bani (Vasilescu Lia Olguţa), două infracţiuni de complicitate la luare de mită (Preda Radu Cosmin) şi patru infracţiuni de complicitate la luare de mită (Popescu Elena Daniela)", se mai spune în comunicat.

Anchetatorii susţin că pentru campania electorală pentru alegerea primarului municipiului Craiova, desfăşurată în anul 2012, "mai mulţi oameni de afaceri au fost determinaţi de candidatul Vasilescu Lia Olguţa, personal sau prin intermediul unor persoane din echipa de campanie, să facă diverse sponsorizări. În scopul obţinerii acestor foloase, inculpata s-a folosit de influenţa pe care o avea asupra oamenilor de afaceri, în calitatea sa de vicepreşedinte al organizaţiei judeţene a unui partid politic".

În cadrul „donaţiilor” estimate la 135.907 euro, care au constat în realizarea de materiale electorale şi susţinerea de spectacole, inculpata Vasilescu Lia Olguţa a primit de la un om de afaceri, ca urmare a exercitării influenţei sale politice, suma de 25.000 euro pentru plata concertului susţinut de un artist străin, bani pe care i-a remis cash (plus încă 25.000 euro, a căror provenienţă nu este stabilită), în preziua concertului din 14.05.2012, unei persoane organizator evenimente. Aceasta din urmă a achitat suma totală de 50.000 euro staff-ului artistului respectiv, conform contractului depus la dosarul cauzei. Prin această activitate, inculpata Vasilescu Lia Olguţa a folosit suma respectivă cunoscând că provine din săvârşirea unei infracţiuni.

Într-un context diferit, în cursul anului 2014, inculpata Vasilescu Lia Olguţa a pretins şi primit de la mai mulţi oameni de afaceri care aveau în derulare contracte cu Primăria Craiova, pentru şi printr-o asociaţie non profit, cu titlu de mită, mai multe sume de bani, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu.

"Referitor la sumele de bani pretinse şi primite de inculpata Vasilescu Lia Olguţa cu ajutorul inculpaţilor Preda Radu şi Popescu Elena Daniela, din probele administrate a rezultat că inculpata Popescu Elena Daniela, preşedinte al asociaţiei, în cunoştinţă de cauză, la instigarea inculpatului Preda Radu, care, de asemenea, cunoştea provenienţa şi modul real de obţinere a sumelor de bani intrate în contul asociaţiei cu titlu de sponsorizări, a acceptat încheierea a trei contracte de sponsorizare, iar ulterior a dispus transferul sumei de 316.471 lei, în luna iunie 2014, din contul asociaţiei în contul unei societăţi comerciale, în scopul disimulării adevăratei naturi a provenienţei acesteia, cunoscând că provine din săvârşirea infracţiunii de luare de mită", se mai spune în comunicat.

 

UPDATE 12.54 Ea a anunţat totodată, la ieşirea de la DNA, că a făcut în urmă cu două săptămâni o plângere către Consiliul Superior al Magistraturii referitoare la modul în care au fost audiaţi martorii din dosarul ei, menţionând că nu a primit niciun răspuns.

"Este o extindere pentru aceleaşi fapte. Din câte am văzut în procesul verbal, este de săptămâna trecută. Dar, fiind campanie electorală, ultima săptămână de campanie trebuia să mă plimb şi eu pe-aici, că asta este situaţia. Mie acest dosar mi se pare aberant. În secolul XX primarii erau premiaţi pentru că boierii vremii le făceau donaţii pentru municipalitate, ca să poată să facă parcuri, muzee, pinacoteci. În secolul XXI, un primar este chemat la DNA în săptămâna alegerilor pentru faptul că a îndrăznit să văruiască nişte faţade în oraşul său", a afirmat edilul Craiovei.

Ea a precizat că deocamdată nu s-a dispus nicio măsură preventivă în cazul său şi că este vorba doar despre încă o încadrare în acelaşi dosar.

"Este încă o încadrare, spălare de bani, în rest, nu este nimic absolut nimic modificat, dar este de campanie electorală", a susţinut Lia Olguţa Vasilescu.

Întrebată dacă îi este afectată imaginea de prezenţa la DNA, ea a spus că acest lucru se va vedea la vot.

"Dacă ar fi să o iau de la capăt, aş face acelaşi lucru. Acei bani s-au procurat prin donaţii pe care le-au făcut sponsori din municipiul Craiova. Acei bani nu au ajuns niciodată la mine, în buzunarul meu, nu au ajuns niciodată în buzunarul altcuiva", a menţionat edilul.

Ea a adăugat că respectivii oameni de afaceri nu au primit niciun fel de avantaje de la primărie.

"Eu am făcut deja, în urmă cu două săptămâni, o plângere către CSM. Nu am primit până acum niciun răspuns vizavi de cum s-au anchetat martorii în dosarul meu. Eu sper din toată inima, dacă nu are probe CSM, să mă cheme şi pe mine să le arat aceste probe. Dacă nu mă cheamă, o să le fac publice, ca să vedeţi cum se fac dosare în România şi cum se fac dosare în plină campanie electorală. Sunt totalmente nevinovată în acest dosar, mi se pare aberant şi cred că niciun judecător normal din această ţară nu poate să mă condamne pentru ceea ce este în acest dosar", a mai spus Olguţa Vasilescu.

Întrebată dacă a dat vreo declaraţie procurorilor, ea a precizat că nu şi că probabil va face acest lucru zilele următoare.

--------

”Mă aștept la ce e mai rău, dat fiind că este ultima săptămână de campanie electorală”, a susținut Vasilescu în fața jurnaliștilor.


Lia Olguța Vasilescu a fost pusă sub acuzare după ce procurorii au descoperit că, în timpul campaniei electorale din 2012, aceasta ar fi pretins de la mai mulți oameni de afaceri sume de bani pentru finanțarea propriei campanii. În acest caz ar fi vorba despre suma de 135.000 de lei. Ulterior, în 2014, aceasta ar fi comis alte fapte de corupție: printr-un ONG, ea ar fi pretins și primit suma de 500.000 de lei de la mai mulți oameni de afaceri pentru desfășurarea anumitor lucrări în Craiova.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ