Liderul modial în producţia de oţel, Lakshmi Mittal vine la Bucureşti, la negocieri cu Ponta

| 17 mai, 2013

Preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor ponta se vor întâlni vineri cu omul de afaceri Lakshmi Mittal, preşedintele gigantului ArcelorMittal, lider mondial în producţia de oţel.

Surse parlamentare şi guvernamentale au declarat pentru gândul că discuţia cu cei din conducerea ArcelorMittal are ca temă nemulţumirile legate de activitatea combinatului din România. Mai exact, reprezentanţii ArcelorMittal doresc renegocierea contractelor de furnizare de energie, preţurile fiind prea ridicate. Joi seara, prezent în studioul televiziunii publice, Ponta a admis întâlnirea, arătând că este, de altfel, cel care l-a invitat pe Lakshmi Mittal, întrucât "situaţia e gravă", informează Gândul.info.

În februarie, ArcelorMittal Galaţi a încheiat un contract cu Nuclearelectrica, valabil până în toamna anului viitor. Oţelăriei îi va fi furnizată energie la preţul de 181 de lei/MWh, în condiţiile în care anul trecut, când depindea de preţurile practicate pe bursa de profil, tarifele obţinute variau între 170 şi 260 de lei/MWh. Reprezentanţii combinatului susţin însă că preţul ar trebui să fie chiar mai mic de atât, având în vedere că ArcelorMittal Galaţi este al doilea cel mai mare consumator de energie din România.

Premierul Victor Ponta şi-a informat, luni, colegii din grupurile reunite ale USL că cei din conducerea ArcelorMittal vor veni în România şi „urmează să facă un anunţ important”. Primul-ministru nu a dorit să detalieze ce anunţ vor face cei de la ArcelorMittal, dar declaraţia sa a fost făcută în timp ce le vorbea parlamentarilor USL despre importanţa locurilor de muncă şi despre exploatarea gazelor de şist.

Lakshmi Mittal ocupă locul 54 în topul celor mai bogaţi oameni din lume, cu o avere estimată de Bloomberg la 15,2 miliarde de dolari.

Compania la care deţine cel mai mare pachet de acţiuni, respectiv 38%, este prezentă în România prin combinatul ArcelorMittal Galaţi, una dintre cele mai mari zece companii din ţară, cu o cifră de afaceri de peste 1,1 miliarde de euro în 2011, ArcelorMittal Tubular Products Roman, ArcelorMittal Tubular Products Iaşi, ArcelorMittal Romportmet şi ArcelorMittal Admet.

Vizita miliardarului indian vine într-un context tensionat pentru combinatul siderurgic din Galaţi care continuă să înregistreze rezultate negative pe fondul diminuării cererii de oţel din Europa, dar şi pe fondul majorării facturii la energie, după cum au explicat reprezentanţii companiei care au subliniat în repetate rânduri că preţurile ridicate duc la scăderea competitivităţii oţelăriei.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ