Ligor: Dependenţa economică a femeii faţă de bărbat încă persistă în familiile din România

| 09 oct, 11:03

În familiile din România încă vorbim despre dependenţa economică a femeii faţă de bărbat, un motiv care duce la violenţa domestică, însă trebuie să schimbăm această mentalitate şi să ne dăm seama că trăim într-o societate conectată, nu într-una patriarhală, a declarat, vineri, ministrul delegat pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni, Maria Ligor, într-o dezbatere de specialitate.

'Legat de violenţa domestică, cred că e vorba despre o experienţă a unei deficienţe mai grave care se manifestă nu doar în societatea românească. Vorbim, de asemenea, de probleme legate de egalitatea de şanse şi de modul în care ne raportăm unii la alţii - femei şi bărbaţi. Este vorba despre dependenţa economică a femeii faţă de bărbat, în familiile din România. Din păcate, acest fenomen al violenţei domestice şi cu urmări tragice se manifestă şi în rândul comunităţilor străine din Spania, de exemplu, inclusiv în comunităţile româneşti. Suntem aici ca să discutăm despre intrarea în vigoare a legii care ratifică Convenţia de la Istanbul. Un efort deja depus de către Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse, de Parlamentul României şi cu sprijinul diplomaţilor noştri. Trebuie schimbată mentalitatea şi să ne dăm seama că trăim într-o societate conectată, nu într-una patriarhală', a menţionat Ligor. 

Convenţia Consiliului Europei pentru prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice (Convenţia de la Istanbul), ratificată de Parlamentul României prin Legea nr. 30/2016, a intrat în vigoare începând cu data de 1 septembrie 2016, 

Potrivit Agenţiei Naţionale pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi, scopul acestei Convenţii este protejarea femeilor împotriva tuturor formelor de violenţă şi prevenirea, incriminarea şi eliminarea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice, eliminarea tuturor formelor de discriminare împotriva femeilor şi promovarea egalităţii între femei şi bărbaţi. Transpunerea prevederilor Convenţiei în legislaţia naţională constituie unul din principalele obiective ale Agenţiei Naţionale pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi, pachetul legislativ prin care vor fi aduse modificările necesare fiind într-un stadiu avansat, urmând a fi îndeplini şi ultimii paşi procedurali înainte de a fi transmis Parlamentului spre adoptare. 

Documentul introduce sancţiuni penale şi/sau juridice pentru acte de violenţă psihică şi fizică, molestări psihologice insistente ce violează intimitatea, dar şi pentru căsătoria forţată, mutilarea genitală a femeilor, violenţa sexuală (inclusiv violul), hărţuirea sexuală, avortul forţat şi sterilizarea forţată. În plus, vor fi recunoscute drept infracţiuni, atunci când sunt comise intenţionat, înlesnirea sau complicitatea şi tentativa comiterii unui act de violenţă. În cadrul unei proceduri penale iniţiate nu vor fi considerate justificări ale acestor acte cultura, obiceiul, tradiţia, religia sau onoarea. Totodată, Convenţia interzice soluţionarea extrajudiciară a litigiilor obligatorii, inclusiv medierea şi concilierea, referitoare la toate formele de violenţă. 

La nivelul cooperării internaţionale, semnatarii Convenţiei se angajează să colaboreze în prevenirea, combaterea şi urmărirea în justiţie a tuturor formelor de violenţă şi vor dezvolta proceduri de primire şi servicii de sprijin pentru solicitanţii de azil, sensibili la dimensiunea de gen, inclusiv determinarea statutului de refugiat şi solicitarea protecţiei internaţionale. 

Convenţia de la Istanbul este instrumentul juridic internaţional cel mai cuprinzător care abordează violenţa din perspectiva unei violări grave a drepturilor omului.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ