LIVE TEXT. BĂSESCU: Scăderea CAS este o măsură electorală pripită

| 14 iul, 2014

Presedintele Traian Basescu a criticat din nou Guvernul Romaniei sustinand ca nu are argumente pentru scaderea CAS si ca nu are de unde sa acopere deficitul de 5 miliarde de lei.

Nu am avut succes, trebuie sa recunosc. Asta din cauza incopetentei guvernului pentru ca nu a venit cu argumente. De unde pot fi acoperite cele 5 miliarde. Nu am avut argumente cifrice care sa ma faca mai linistit.

Argumentele au fost volatile, ca vor fi create noi locuri de munca prin reducerea CAS. Dar nu stiu cum pot fi create noi locuri de munca cand ai bani europeni la dispozitie si pe care nu ii folosesti. A fost o echipa foarte nepregatita. Am fost intrebat daca sunt de acord cu scaderea CAS. Sunt de acord, dar problema mea e ca sunt presedintele Romaniei sunt om de Romania, nu de dreapta.

Am mai trait experienta unui premier iresponsabil, care a marit pensiile, a dat cadouri si ne-am trezit cu situatia din 2009 si 2010.

Mă asteptam ca doamna ministru sa vina cu o foaie A4 in care sa prezinte de unde acopera deficitul. De unde vine cu un miliard, de unde vine cu alt miliard.

Nu as vrea sa fac o conferinta de presa neplacuta, stiu ca nu sunt placute argumentele cu cifre, enunturile sunt mai bune, dar tema e extrem de complicata.

Va mai dau un argument de ce sunt ingrijorat, prin Tratatul fiscal si angajamentele transmise la Bruxelles de Romania pentru 2015 trebuie sa avem un deficit structural de 1%, ceea ce inseamna reducerea deficitului bugetului cu 0,8-0,9%, adica circa 6 miliarde.

Fata de cele deja angajate 6 miliarde cu care trebuie sa reducem deficitul bugetar si implicit deficitul structural, am mai adaugat 5 mld, asta inseamna un total de 11 miliarde.

E foarte arid subiectul, dar cele 6 miliarde se refera la obiectivele pe termen mediu, iar acest parlament a votat tratatul fiscal prin care sunt obligati ca in 2015 sa avem un deficit structural de 1%. Discutam de 11 miliarde si insistentele mele de a afla ceva de la premier au fost un esec.

Este o masura electorala pripita care va aduce taxe suplimentare la populatie. Nu discut de 2014, acesta e derulare. Toate cifrele pe care eu vi le dau sunt pentru 2015.

Eu nu am pretentia ca semnului meu de intrebare sa mi se dea raspunsul la televizor. Eu doar atentionez ca vom avea un derapaj consistent. Eu nu o sa mai am discutii cu premierul dupa ce spune ca jignesc. E interesant cum Ponta reuseste sa minta.

Sunt riscuri consistente. Cresterea economica a incetinit in Franta, Germania si Italia. In Spania inca e recesiune.

O sa fie prima data cand fac publice inregistrarile sa vedem cine minte, cine a jignit. RTV minte si ca atare voi face publice inregistrarile discutiilor.

Pe 21 decembrie imi termin mandatul si din acest punct de vedere ar trebuie sa nu ma mai intereseaze. Am vazut declaratia lui Victor Viorel cum ca efectele reducerea CAS nu este problema mea ci a guvernului ce va veni. Ce nu vreau cand am vazut ce s-a intamplat in 2008 cand un guvern si-a batut joc de banul public. Nu voi trece la o tactica de tergiversare. Nu stiu care voi ataca la CCR. Exista o majoritate parlamentara care a votat. Aceasta majoritate va fi si la anul.

Aceasta reducere se face la firme iar populatia va vedea o crestere a fiscalitate. Vom avea o problema.

Cum vom compensa 11 miliarde? Se vor plati pensiile dar se vor reduce investitiile ceea ce inseamna cresterea somajului. Incerc sa conving la prudenta. Daca nu era o masura electorala, majoritatea putea sa o voteze dupa alegerile prezidentiale. Vor creste costurile.

Parlamentul a fost inselat de expunerea de motive semnata de doamna ministru. De unde vor veni veniturile suplimentare? Sper ca doamna ministru sa vina in zilele viitoare si sa spuna de unde vor veni aceste venituri.

Nu pot sa spun cu ce institutii am vorbit saptamana trecuta despre demisia mea.

Antena 3 s-a suparat ca familia mea a cumparat o suprafata de teren. Voiculescu a pus ochii pe aceasi suprafata de teren. M-am dumirit de ce s-a suparat.

 

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ