Ponta: Dacă Băsescu respinge bugetul, NU putem indexa pensiile

| 22 noi, 2013

Premierul Victor Ponta susţine că, în cazul în care preşedintele va bloca adoptarea bugetului pe 2014, efectele vor fi resimţite de către cetăţeni, măsuri precum indexarea pensiilor, creşterea salariului minim garantat sau acordarea burselor pentru medicii rezidenţi vor fi afectate.

Principalele declaraţii ale premierului:

Despre buget

- Am finalizat bugetul pentru 2014, negociat cu toate instituţiile internaţionale cu care România are acorduri şi, evident, toţi miniştri merg la Parlament pentru a susţine acest buget.

- Îmi doresc ca acest anunţ să fie un simplu anunţ politic. Bătălia politică trebuie să aibă o limită, în caz contrar cei care au de suferit sunt cetăţenii. Dacă acest buget va fi respins de preşedinte, vreau să se ştie care vor fi efectele. Nu se va acorda indexarea pensiei cu 3,7 la sută, nu se vor acorda bursele pentru rezidenţi şi nici măririle salariale la profesori. Nu vor fi plătite, mi-au comunicat miniştrii Bugetului şi de Finanţe, titlurile executorii ptentru drepturile salariale obţinute în instanţă de personalul bugetar şi aici e vorba în special de profesori.

- Nu vom putea creşte gradul de cofinanţare al fondurilor europene, necesar pentru a se folosi programele deja deblocate. Contribuţia naţională repr 5,5 miliarde de lei. Nu va putea fi început niciun nou obiectiv de investiţii şi există un risc major de întrerupere a acordurilor cu instituţiile internaţionale. Nu vom putea să accesăm acel Top Up de 10% la fondurile europene, adică scăderea cofinanţării romţneşti de la 15 la 5%. Întrucât deficitul din 2014 de 2,2, este mai mic decât cel din 2013, de 2,5% funcţionarea instituţiilor statului se va face pe acea regulă de 1 la 12 din 2013, implicit un deficit mai mare.

- Acestea sunt doar cele mai clare dintre efecte, explicaţia dată de preşedinte ori este una politicianistă, ori una extrem de lipsită de competenţă pentru că domnia sa se referea la o taxă pe carburanţi care nu este introdusă prin bugetul de stat. Cred că preşedintele, care a promulgat până acum 8 sau 9 bugete, ştia acest lucru şi îmi permit să-i atrag atenţia asupra acestei situaţii

- Blocarea bugetului de către Traian Băsescu ar fi un mesaj extrem de rău, într-un moment foarte bun pentru România. Sunt mesaje importante pe care le primim în urma succeselor economice pe care le-am înregistrat în ultima perioadă.

Despre Rompetrol

- Rompetrol a plătit în 2012 4,56 mld de lei, are peste 1.000 de angajaţi. Este unul din marii contribuabili şi marii angajatori. Guvernul a soluţionat acest litigiu şi obligaţia garantată de Rompetrol de a plăti 220 de ml. de dolari şi înfiinţarea unui fond de investiţii de 2 mld de dolari. A fost trimisă o dată  e preşedinte. CCR în vară a spus că este constituţională, ieri că este neconstituţională.

- Aceiaşi judecători decid altceva decât în iunie. În lipsa bugetului nu vom putea creşte gradul de cofinanţare pentru anul 2014. Nu ştiu ce a decis Curtea, nu avem mai mult decât un anunţ de presă. Îmi doresc ca pericolul unei pierderi a unei companii să fie îndepărtat. Este o bătălie care se duce de dincolo limita normalului. Putem să ne bazăm pe faptul că am pierdut la Tribunal. Ce semnal mai prost pentru investiţii decât că o companie se înţelege cu Guvernul, apoi CCR spune că legea este constituţională, apoi că nu. Ce poate fi mai grav? Preşedintele ne atacă absolut toate proiectele şi reuşeşte, dacă nu din prima, reuşeşte din a doua sau din a treia. Nici Curtea nu ştie ce a decis. Eu sunt îngrijorat de faptul că Guvernul pierde 1,2 mld. de dolari. Este de datoria mea pentru a compensa. Să intre în insolvenţă (Rompetrol, n.r.).

Despre forumul România-China

- Luni va începe un eveniment important. Luni, marţi, vor fi restricţii de trafic. Este un sacrificiu pe care locuitorii în trafic îl fac. Aduce beneficii pe care le consider necesare. Le cer scuze bucureştenilor. Responsabilitatea politică va prevala între bătălia dintre preşedinte şi premier. Aşa cum am discutat cu preşedintele Barroso este un lucru extrem de important ca România să găzduiască acest forum. Nu este nimic împotrivă, totul este pentru. Mesajul este extrem de pozitiv, am discutat cu preşedintele Barroso. Prin lege promulgată de preşedintele Băsescu s-a încheiat contracte cu marile companii, CCR a zis că este constituţională. De ce nu mai este în noiembrie?  Rompetrol a plătit taxe, accize de peste 1 mld. de euro. 

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ