Salarii şi pensii mai mari în 2014

| 22 noi, 2013

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a afirmat recent că toate pensiile se vor indexa în 2014 cu un procent mai mare decât nivelul inflației, pe baza pricipiului contribuitivității.

De când fostul Guvern condus de Emil Boc a decis, împreună cu președintele Traian Băsescu, tăierea salariilor bugetarilor cu 25% și asaltul împotriva pensiilor, orice referire la aceste domenii este una care naște controverse puternice. Pentru orice român este important să fie bine informat cu privire la ce salariu va lua anul viitor sau ce pensie va primi, altfel nu ar ști să-și organizeze veniturile la nivelul bugetului familiei. Astfel, modul în care se va distribui bugetul pentru 2014 este o temă de mare interes.

Este foarte important pentru România anului 2014 ca valorile ce stau la baza organizării bugetului să fie cele ale echității și solidarității. Este necesar ca toate categoriile vulnerabile să primească sprijin și să se lucreze mai mult la reducerea decalajelor între veniturile mari și cele mici. Inițiativa de impunere a unei limite la salariile mari, de cel mult șapte ori salariul minim, este un pas important în această direcție.

De asemenea, creșterea economică pe care țara noastră a înregistrat-o în 2013, care va continua și anul viitor, va permite un trend crescător stabil pentru salarii și pensii. Sistemul nu poate înregistra salturi spectaculoase într-o perioadă scurtă de timp, dar nu există motive să ne descurajăm cu privire la viitorul pe termen mediu și lung.

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a afirmat recent că toate pensiile se vor indexa în 2014 cu un procent mai mare decât nivelul inflației, pe baza pricipiului contribuitivității. Indexarea pensiilor va fi de 3,76%, aproape dublu față de rata inflației, estimată la aprox. 2%.

Măsura majorării salariilor este, în aceeași măsură, extrem de importantă, tocmai pentru că nivelul minimului pe economie a fost până acum doi ani unul foarte mic, de 700 RON pe lună. Era şi timpul ca o decizie în această privință să fie luată, pe baza unei viziuni diferite, odată cu venirea la guvernare a USL. Astfel, salariul minim a crescut în 2013 până la nivelul de 800 RON, iar pentru 2014 urmează să se mai adauge o sumă importantă pentru a se ajunge la 900 RON.

Fonduri semnificative au fost alocate în bugetul pentru 2014 creşterii salariului minim, salariilor anumitor categorii profesionale cu 10% - vorbim aici despre medicii rezidenţi, profesorii debutanţi, în general cei cu venituri mici din sectorul bugetar. Creșterea poate fi privită și ca un drept respectat într-un final, după o perioadă lungă de așteptare din partea cetățenilor.

Victor Ponta a subliniat că salariile şi pensiile nu vor fi majorate toate în 2014 cu acelaşi procent, ci măsura se va concentra pe categoriile de români cu venituri mici şi anumite categorii speciale. Cert este că iniţiativa este una favorabilă pentru persoanele aflate în situații vulnerabile, reprezentând o formă de respect pentru cetățenii care muncesc, dar care nu sunt răsplătiți uneori pe măsură.

Noile standarde vor ajuta la creșterea nivelului de trai, mai ales în contextul în care ministrul de Finanţe Daniel Chiţoiu a susţinut că în anul 2014 nu va apărea nicio taxa nouă pentru persoanele fizice.

Totodată, veniturile mai bune pentru bugetul de stat vor fi disponibile și datorită faptului că reorganizarea ANAF a fost una orientată spre eficientizare. Colectarea se bazează atât pe măsuri de descurajare a evaziunii, precum scăderea TVA pentru produsele de panificație, cât și pe un sistem de control mult mai bine organizat.

Desigur, la dispoziția bugetului, ca măsură fiscală extrem de importantă, va fi și angajamentul de reducere a CAS-ului din luna iulie a anului viitor, care a fost negociat cu instituțiile finanțiare internaționale pentru un nivel de 5%.

Într-un fel sau altul actuala guvernare a fost nevoită să repare greşelile fostului Guvern PDL și ale lui Traian Băsescu. Politica de austeritate impusă de democrat-liberali au reușit să-i facă pe oameni din ce în ce mai înverşunaţi şi disperaţi de sărăcia în care au trăit.

Cu toate acestea, lucrurile s-au remediat într-un fel sau altul, avem o creştere a salariilor, a pensiilor, micşorări de TVA la anumite produse şi uşor, uşor sperăm să revenim la creșteri mai substanțiale.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
24 noi, 2013
pensionar militar
Articol tendentios care nu urmareste decat sa proslaveasca ,actuala guvernare ,cu multa minciuna! Sunt pensionar si simt ca cu toate micile mariri aduse in ultimul an beneficiile ,pe care le pot obtine cu valoarea pensiei,devin din ce in ce mai invizibile! Cu "vrajeli"si minciuni nu ne putem imbunatati nivelul de trai. Problema cea mai importanta este cea a intretinerii clientelei de partid!! S-a spus in articol(foarte vag)despre aducerea veniturilor la un plafon maxim de 7 ori mai mare decat cel minim.Cand se v-a realiza acest deziderat caci de 20 de ani se tot discuta? Acolo sunt pierderile numite mai corect furturi! Prea mare inechitate in societatea romaneasca sub conducerea unui Partid Socialisto-Comunist!!
24 noi, 2013
moshu49
minunat...
...dar s'o vinzi mancurţilor uslaşi
despre pensie şi puterea de cumpărare îţi povestesc eu :(

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ