Traian Băsescu: România poate avea o creştere economica între 3 şi 4 la sută

| 06 ian, 2014

Preşedintele Traian Băsescu a declarat la emisiunea Evenimentul Zilei că va fi un preşedinte implicat până la terminarea mandatului, pe 21 decembrie 2014.

"Anul 2014 va fi un an al Romaniei şi evident va fi şi al presedintelui. Voi fi un preşedinte care îşi va exercita funcţia şi voi fi implicat până pe 21 dec 2014",  a declarat Traian Băsescu la emisiunea Evenimentul Zilei.

Priorităţile institutionale ale lui Băsescu

- consolidarea justitiei,

- cresterea economica peste 3 la suta, Romania poate avea o crestere economica intre 3 si 4 la suta,

- continuarea proceselor de integrare, pasul urmator intrarea în Shenghen.

Voi invita la dialog toţi liderii din coalitia guvernamentala pentru a sti fiecare ce vrem, pentru a nu mai avea situatii ca in cazul negocierilor cu FMI.

Pe Justitie nu mai avem ce sa negociem. Legea amnistiei trebuie uitată în sertarele comisiei sau respinsă.

Despre alegerile în CSM

Legea obligă la schimbarea șefilor la un an, e o lacună a legii. Nu toți oamenii sunt de același calibru.
Nu plec de la premiza ca CSM s-ar pune la dispoziția politicului pentru a bloca anchete. Nu cred că se mai poate întâmpla.

Raportul MCV - Va fi bun din partea Înaltei Curţi, dar nu va putea să nu observe problemele generate de Parlament, care s-a manifestat numai în  "marțea neagră" ci și multe respingeri de începere a urmării penale - lipsă de voință politică. Trebuie să convingem că această etichetă nu trebuie să mai apară.

Este o bilă neagră pentru majoritatea parlamentară, dar probabil că raportul va atenţiona să se renunţe la legea amnistiei şi graţierii. Astea sunt prognozele mele.

Decizia privind Schengen e puţin mai complicată, are în vedere şi aspecte politice - marea problemă este creată de minoritatea romă.

În ce priveste minoritatea roma trebuie să fim extrem de corecți si sa spunem ca Romania a atentionat de acum 5 ani ca problema trebuie rezolvata la nivel european, dar unele state s-au aparat. Cred că banii Comisiei Europene sunt utilizabili de orice țara privind integrarea romilor.

Despre succesorul său

Daca voi sustine pe cineva la alegerile prezidentiale o voi face dupa alegerile europarlamentare, dar as vrea pe cineva din zona  dreptei.

Aceasta majoritate guvernamentala are sanse sa functioneze pana in 2016. In acest caz imaginati-va un presedinte care sa fie dominat de partidul dominant din coalitie. Din experienta mea un presedinte poate fi dominat de partid.

Ion Iliescu a fost dominat de partidul sau. Adrian Năstase a reusit să instituie un sistem clientelar extrem de greu de dislocat.

Efectele din "marţea neagră"

Vreau sa ma credeti ca vom avea de facut un efort formidabil in anii urmatori pentru a ajunge la nivelul increderii din anul 2011. Romania isi dobândise atunci increderea. Vara 2012 - care a fost trecuta oarecum cu vederea dupa alegeri - si faptul ca a aparut martea neagra  - a aratat ca USL a revenit asupra dorintei de a pune sub control politic justitia.

Acuzaţiile reciproce Ponta - Antonescu au fost ridicole

Nimeni nu crede in Europa ca niste parlamentari nauci, de capul lor, s-au apucat sa de alegea amnistiei si sa modifice Codul Penal. Nimeni nu crede ca liderii politici nu stiau. Acuzatiile reciproce Ponta - Antonescu au fost ridicole.

Ati auzit la Victor Ponta vreo declaratie in care sa spuna despre Transnistria, despre care stim ca este sustinuta de Moscova, ceva rau? In schimb, la adresa occidentalilor a facut o sumedenie de declaratii. Indiscutabil e crezul lui Ponta. Dati-mi un exemplu de declaratie a lui Ponta care sa afecteze Moscova.

Despre Moldova

Moldova e o tara care are pe teritoriul ei un conflict inghetat. In sud sint tentatiile autonomiste ale Gagauziei. Butoanele sint la Moscova in privinta Transnistriei si Gagauziei. Am vazut ce s-a intimplat cu Ucraina, cu Armenia. Eu ca politician cu experienta nu pot sa nu iau in calcul posibilitatea unei intoarceri in Moldova, mai ales ca urmeaza alegeri, iar partidul Comunistilor are peste 40% in alegeri.

Republica Moldova trebuie sa aiba o solutie alternativa pentru a-si continua drumul european. Iar daca presiunile vor fi uriase sa se intoarca din drum, Romania trebuie sa-i ofere o alternativa pentru continuitatea drumului european. Tineti cont ca Romania sustine fara rezerve suveranitatea Republicii Moldova, iar curentul unionist e slab in Moldova.

In Romania trebuie sa inceapa o dezbatere interna daca ar fi de acord cu unirea cu Republica Moldova, o dezbatere care nu trebuie sa-i intereseze pe politicienii din Moldova. De ce? In situatia in care ar fi previzibila o intoarcere a Moldovei catre Uniunea Eurasiatica, Romania are obligatia sa-i dea Moldovei posibilitatea sa-si continue parcursul european prin unirea cu Romania. N-as discuta despre unire fara Transnistria si fara Gagauzia, sint prea multe elemente. Dar Romania trebuie sa ofere aceasta alternativa.

România a cheltuit foarte mult cu Moldova

Eu m-am cam saturat de povestea asta ca Romania nu a cheltuit cu Moldova. Romania a cheltuit foarte mult cu Republica Moldova. Din cele 500 de milioane de euro cu care am contribuit la fondul destinat ţărilor în curs de dezvoltare   aproximativ 75% s-au dus către Moldova. Toata asistenta pentru liberalizarea vizelor, pentru asistenta de liber schimb. De asemenea, Romania da de sase ani cam 5.500 de burse pentru studentii si elevii moldoveni.

Factura pentru energia electrică furnizată de România către Moldova este de 40 de milioane. Statul roman a construit case de 8 milioane de euro în Moldova la inundaţii.

Este un soi de incorectitudine la politicienii de la Chişinău, însă dacă facem factura ...România a făcut totuşi nişte cheltuieli.

Viitorul presedinte trebuie sa fie unul intransigent in relatia cu partidele, chiar si cu propriul partid. Nu cred ca garantarea linistii e atributul viitorului presedinte, ci continuarea procesului de reforma. Ce ar spune domnul Ponta daca atunci când va programa alegerile prezidentiale, emit si decretul pentru parlament unicameral? El nu tine cont ca înfringe vointa romanilor. Asta n-ar fi liniste.

Nu exclud posibilitatea sa organizez un nou referendum pentru parlament unicameral odata cu alegerile prezidentiale.


Nu ma intereseaza pragul electoral pentru acest referendum, ar putea fi organizat odata cu primul tur al prezidentialelor. Cred ca de data aceasta romanii i-ar sanctiona dur daca nu l-ar pune in aplicare. Trebuie avuta in vedere repetarea acestui referendum când USL e la putere, pentru a-i responsabiliza.

Îmi doresc un preşedinte de dreapta


Mi-as dori un nou presedinte de dreapta pentru ca la aceasta majoritate de stinga echilibrul trebuie facut de un presedinte care sa frâneze avântul stângii pe anumite zone.

Formatiunea pe care o sustineti - Mişcarea Populară nu reuseste sa creasca in sondaje. Sunt de acord. Este un dezavantaj ca nu s-a inregistrat mai devreme ca partid. Dupa inregistrare ii voi sustine.

M-am saturat de povestea ca din cauza lui Basescu nu creste nimic in jur. Astept in PDL sa creasca marii lideri. Nu sint fericit cu candidatura lui Catalin Predoiu. E presedintele care ar asigura o liniste deplina peste tara.

De la 1 ianuarie s-au introdus vreo 35 de taxe noi.

Romania are o mare problema din perspectiva consumului intern, in 2013 nu a existat o crestere. Aici e si batalia mea pentru neintroducerea accizei. Eu de aceea m-am bucurat ca a amant cu trei luni, exact cat sa nu mai poata fi introdusa (din cauza alegerilor europarlamentare).

Eu va spun ca dupa parerea mea nu se va introduce acciza, cel putin asta va fi batalia mea, pentru ca e o taxa inutila, antieconomica care ar frana si mai mult consumul, ori Romania are nevoie sa stimuleze consumul intern pentru o crestere de peste 3%.

Pe 7 decembrie am dat mandat ministrului Chitoiu sa semneze credit cu BEI pentru programul national de dezvoltare rurala.

Creditul a fost semnat cred inainte de Craciun, 100 milioane pentru asigurarea cofinantarii la dezvoltare rurala. Sunt bani suficienti pentru tot programul. Acesti bani nu pot fi deturnati, cei de la buget puteau fi deturnati. Si BEI are reprezentanta la Bucuresti si toate cheltuielile se verifica

Reducerea CAS se poate face cu 2-3 procente

Reducerea CAS se poate face, dar nu cu 5 procente, dar cu 2-3 se va putea, cu o singura conditie, sa le mearga incasarile.

Sunt convins ca se poate face o mai buna colectare si am sentimentul ca dupa reasezarea ANAF se va produce. Este o schimbare de filosofie, in timpul guvernului Boc s-a mers pe ideea reducerii cheltuielilor statului, la cabinetul Ponta e clar o schimbare de filosofie, si-au pus cat ar vrea sa cheltuiasca, cat le trebuie pentru baroni si au spus hai sa marim taxele, ca nu avem bani suficienti.

La inceputului lui 2013 Ponta avea, daca luam casa de sondaje a domnului Dancu, 51% incredere, in decembrie a terminat cu 41%.

L-au afectat toate gafele, inclusiv cea cu poza cu Regele Mihai....Mă mir că nu a pus o poză şi cu regele Decebal de la Sarmisegetuza.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ