Victor Ponta: Preţurile la energie electrică vor continua să scădă, gazele se vor scumpi foarte puţin

| 24 mar, 2014

Premierul Victor Ponta este prezent în Parlament la cererea PNL pentru a prezenta principalele măsuri ale guvernului pe care îl conduce: măsurile fiscale, preţul la energie, crearea de locuri de muncă.

Iata principalele declaratii ale premierului Ponta in fata Parlamentului.

Dupa situatia catastrofala 2009 - 2011, anul 2012 a reprezentat iesirea Romaniei din procedura de deficit excesiv iar anul 2013 a adus crestere economica de 3,5 %. Referitor la ce ne propunem in continuare, e extrem de important ca Romania sa isi pastreze competitivitatea, sa continue ritmul de absorbtie a fondurilor europene. In 2009, an electoral, Romania a suferit o catastrofa economica si sociala, deficitul a fost de 9,5% si ne-am imprumutat cu 20 mld dolari.

Referitor la preturile la energie, miercuri guvernul va adopta hotararea privind cota de energie regenerabila care va fi subventionata, astfel incat preturile vor continua sa scada pentru consumatorii casnici si industriali. Miercuri guvernul va pune in discutie eliminarea taxei de cogenerare pentru export, pentru a promova exporturile pe piata regionala.

In ce priveste pretul la gaze, de la 1 aprilie pretul pentru consumatorii casnici va creste cu 2% in schimb pentru toti cei aflati pe piata libera pretul de referinta va fi cel de la 1 ianuarie. Alaturi de preturile la energie, regimul fiscal bugetar trebuie sa asigure predictibilitate.

Suntem decisi ca obiectivele din programul de guvernare - reducerea CAS cu 5 pp, scutirea de impozit pentru profitul reinvestit, de la 1 iulie, sa fie aplicate. Se vorbeste ca aceste masuri au fost convenite cu partenerii internationali. Fiind vorba de scrisoarea de intentie semnata de Daniel Chitoiu, nu a fost vorba de acest lucru, ci isi propune guvernul sa scada aceste cote.

Reducerea figureaza ca o conditie absolut necesara pe agenda guvernului pentru continuarea dezvoltarii economice. Fac apel la Parlament sa sustina guvernul in acest sens. Reducerea CAS cu 5 pp pentru semestrul II va avea un impact de 2,6 miliarde lei. In 2015 inseamna 5,2. Guvernul isi propune sa reduca cheltuielile acolo unde pot fi reduse si sa obtina venituri suplimentare acolo unde este posibil.

In acest context fac apel la toate fortele politice din Parlament, ca tot ceea ce decidem pentru relansarea fiscala sa aiba in minte anul 2009, cand populismul excesiv a dus la catastrofa din aprilie 2010 prin taierea pensiilor si a salariilor si cresterea TVA.

Sunt proiecte rezonabile, posibile, pe care le vom realiza.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ