Ponta, despre alocările 2014-2020: Sper să fie ultima dată când suntem nedreptățiți la nivel european

| 25 mar, 2014

Premierul Victor Ponta și-a exprimat marți, în cadrul unei dezbateri privind fondurile europene, speranța că la exercițiul financiar european 2014-2020 este ultima dată când România este "nedreptățită la nivel european".

Ponta a spus că suma alocată României pentru acest exercițiu bugetar înseamnă "foarte puțini bani".

"Să fim pregătiți să folosim banii, fără însă a ne crea iluzii legate de cât de mulți bani are România pentru 2014-2020. Are foarte puțini. 21 de miliarde de euro în șapte ani pe o matematică simplă înseamnă 3 miliarde de euro. Gândiți-vă la necesitățile României în toate domeniile. Sper ca de data aceasta să fie ultima dată când România a fost nedreptățită la nivel european", a afirmat premierul.

El a precizat însă că nu face această afirmație ca un reproș, deoarece acest lucru nu ar mai folosi la nimic acum, dar este "o atenționare" că nu vor putea fi rezolvate toate problemele României cu fondurile europene alocate în perioada 2014-2020. Pe de altă parte, Ponta a dat exemple de state care au primit alocări mai mari raportat la populație.

"România a primit în această alocare 21 de miliarde la o populație oficială de 21 de milioane, deci, cam 1.000 de euro pentru fiecare locuitor. (...) Cehia a primit la 10 milioane de locuitori 20 miliarde euro. Ungaria, 20 de miliarde, cât România, cu o populație la jumătate. Portugalia — 19,6 miliarde, la o populație la jumătate. (...) Polonia, cu care tot ne comparăm, are 72,7 miliarde, deci aproape de patru ori. Până și Croația, care a intrat după noi, are o sumă dublă raportată la numărul de locuitori decât România", a arătat Ponta.

Șeful Executivului a spus că din suma totală alocată pe partea de infrastructură România a primit aproximativ 5,7 miliarde euro și a explicat că din acești bani nu pot fi rezolvate toate problemele sectorului.

"Fiecare român, pe bună dreptate de altfel, vrea să treacă autostrada prin fața casei lui. Și eu aș vrea să treacă pe la Baia de Fier autostrada. Partea proastă este că nu fiecare român, mai ales om politic, îndrăznește să le spună românilor că nu se poate acest lucru. (...) Eu o să am rolul neplăcut de a spune oamenilor adevărul despre cât se poate face cu fonduri europene și cât trebuie să finanțeze România", a susținut premierul.

De asemenea, el a arătat că pentru zona de mediu, au fost alocate 3 miliarde de euro, în condițiile în care solicitarea Ministerului Mediului "ca priorități și necesități absolute" a fost de 14 miliarde de euro.

Pentru crearea de locuri de muncă și dezvoltarea Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă au fost alocate, potrivit lui Victor Ponta, 1,2 miliarde de euro iar pentru asistență socială pentru persoanele defavorizate și programele de integrare a romilor, 1 miliard de euro.

Totodată, Ponta a declarat că, în ceea ce privește educația, a fost alocat 1 miliard de euro pentru formarea profesorilor și 350 de milioane de euro pentru infrastructură. Aproximativ 800 milioane de euro au fost repartizați pentru capacitate administrativă locală și asistență tehnică, în timp ce aceeași sumă va merge către IMM-uri și parcuri tehnologice.

Alte zone către care merg fondurile europene în perioada 2014-2020 sunt, conform afirmațiilor premierului, dezvoltarea urbană plus zone istorice, culturale și turism (aproximativ 3 miliarde de euro), drumuri județene (1 miliard de euro), cercetare (700 de milioane de euro), IT (500 de milioane de euro), cadastru rural (300 de milioane de euro).

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ