Plecarea oamenilor din PNL dovedește eșecul lui Antonescu și este o consecință a ruperii USL

| 24 mar, 2014

Aceşti oameni nu pot fi condamnaţi pentru că nu sunt de acord cu aruncarea pe geam a proiectului USL, doar pentru că domnul Antonescu a decis să se orienteze către tabăra preşedintelui Traian Băsescu, trădând votul din 2012.

Sună alarma în PNL. Disperat din cauza dezertărilor din partid, Crin Antonescu arată acuzat spre PSD, care ”fură oameni” și dă fuga pe nepusă masă la Dolj, pentru a organiza o Delegație Permanentă Teritorială chiar în focarul răzmeriței. Pe surse s-a semnalat că delegația organizată ad-hoc are ca scop discutarea problemei trădătorilor din organizație și mazilirea șefului organizației, deputatul Mihai Voicu, scos țap ispășitor. Iritarea maximă a liderului PNL a fost cauzată de declarația deputatului liberal Cosmin Constantin Enea care trecut la la PSD, nu înainte însă de a declara că este susținut de 14 primari din județul Dolj.

Cititnd printre rânduri comunicatul de presă al PNL Dolj, conflictul abia dacă poate fi mascat. În perspectiva alegerilor europarlamentare ”avem un moment prielnic, nu pentru a ne mazili între noi, ci pentru a ne consolida pozitiile” se arată în comunicat. În plus se face un apel la unitate și filiala, care este descrisă în termeni pompoși ca ”o fortăreață”, anunță că ”strânge rândurile”. Dincolo de terminologia care denotă clar disperarea celui aflat sub asediu, chiar din deschiderea comunicatului desprindem însă o mențiune mult mai importantă, practic esența problemei. Din primele rânduri sunt expuse tezele agresive ale lui Antonescu la adresa foștilor aliați, se amintește de ”partidul stat, PSD” dar, și mai mult decât atât, se explică despre partidul lui Victor Ponta că ”Ținta falsă pe care această formatiune o oferă oamenilor este un război cu un președinte, care în câteva luni își va încheia mandatul. Miza nu este trecutul. Nu el este adversarul PNL, ci susținătorii unui întreg sistem copiat și adoptat acum fără rușine de PSD, un sistem bazat pe traseim, jocuri de culise și pârghii nelegitime pentru obținerea puterii.”

Acestea sunt declarații extrem de abrupte, care se înscriu exact în termenii pariului pe care Antonescu speră să-l câștige în confruntările electorale care vor urma. Lăsați-l în pace pe Băsescu, spune prin gura doljenilor, Crin Antonescu. Este un punct extrem de delicat al argumentației pentru Antonescu și conducerea partidului care își asumă asta. ”Adversarul Băsescu” a fost chintesența campaniei care a adus masiv voturi liberalilor aflați în componența USL. Electoratul, luat în totalitatea sa, are o inerție mult mai mare decât presupune strategia liberalului. Este greu de crezut că românii care au votat demiterea președintelui și s-au simțit ofensați la invalidarea referendumuluivor putea fi întorși din drum prin astfel de argumente în registrul declamativ. În plus, însuși Traian Băsescu contrazice flagrant o astfel de retorică: românii nu-l vor lăsa în pace, căci este clar că actualul președinte nu are de gând să se retragă la moșia de la Nana, ci vrea să rămână extrem de activ în politică, după încetarea mandatului.

Dificil de înțeles pentru electorat, discursul antonescian nu este înțeles nici chiar de liberali. O parte îl îngână cu obediență, dar dezertările din partid dovedesc că membrii din teritoriu nu pot fi atât de ușor ”convinși” precum cei care încă stau în jurul liderului, la centru. Poziția liberalilor care refuză să execute în teritoriu sinuciderea politică comandată de la centru, devine mai lesne de înțeles chiar prin prisma atacului adresat de senatorul social-democrat Ilie Sârbu: ”Am construit un proiect politic pentru care mulţi dintre liberali, alături de noi, au muncit zi şi noapte. Aceşti oameni nu pot fi condamnaţi pentru că nu sunt de acord cu aruncarea pe geam a proiectului USL, doar pentru că domnul Antonescu a decis să se orienteze către tabăra preşedintelui Traian Băsescu, trădând votul din 2012′, a declarat liderul senatorilor PSD.

Social-democratul pune degetul pe o rană dureroasă. Prin atacurile la PSD, Crin Antonescu face tot posibilul pentru a masca un detaliu simplu. Partidul său nu este atacat din exterior, așa cum pretinde liderul liberal, ci se surpă din interior, ca o consecință directă a unei decizii proaste, impusă de conducerea dominată de Antonescu, cu privire la ruperea USL.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
25 mar, 2014
cantautor
n-are rost sa-ti explic ca PNL-ul nu s-a "surpat" niciodata...
oameni aflati trecator la conducere,poate au gresit..
e omeneste,au fost sau vor fi sanctionati ...de partid,de alegatori
te zbati ca o musca...USL-ul e mort....PSD-ul e mort de griji...
un partid asa mare,nu are candidat viabil, propriu ,la Presedentie...
aici au dreptate baronii...comunistii vechi gen Iliescu...
nu poti sa apari in fata cu un plagiator stabilit de 2 comisii de etica independente..
au si comunistii doza lor de etica..
si populatia

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ