Cine sunt candidații partidelor pentru Parlamentul European

| 24 mar, 2014

În acest sfârşit de săptămână principalele forţe politice şi-au definitivat listele pentru alegerile din 25 mai, multe dintre ele trecând deja pe la Biroul Electoral Central pentru a depune dosarele cu candidaţi.

Printre cei mai harnici au fost reprezentanţii PSD-UNPR-PC care s-au lansat oficial sâmbătă dimineaţă în competiţia pentru Parlamentul European. Obiectivul vizat de social-democraţi, de minim 35%, dezvăluit de premierul Victor Ponta este perfect realizabil şi poate uşor modest, dacă privim spre ultimele sondaje care nu plasează USD sub 40%. Poziţiile eligibile sunt ocupate de cei mai activi europarlamentari români, potrivit clasamentului întocmit de platforma VoteWatch Europe: Corina Creţu, Cătălin Ivan, Daciana Sârbu, Viorica Dăncilă, Claudiu Tănăsescu, precum şi de politicieni cu experienţă, foştii miniștrii Ecaterina Andronescu, Dan Nica sau Ioan Mircea Pașcu.

Duminică a venit rândul democrat-liberalilor care mizează în linii mari pe aceeaşi garnitură minus oamenii preşedintelui Băsescu transferaţi în curtea Mişcării Populare - Cristi Preda şi Elena Băsescu sau Sebastian Bodu, plecat la PNȚCD. EBa a demisionat previzibil din partidul lui Vasile Blaga şi va ceda rugăminţilor jenante venite din partea liderilor PMP. Buldogul Blaga aflat sub imperiul mitingului de la Cluj, unde a adunat cu greu câteva mii de militanți aduşi cu arcanu’ din organizaţiile ardelene, a declarat visător că ţinteşte un scor de 20% şi 7-8 mandate pentru Bruxelles.

Cu pretenţii ceva mai înalte sunt liberalii, care şi-au depus candidaturile luni dimineaţă însoţite de peste 1,2 milioane de semnături, nu întâmplător. Crin a accentuat ca un macho politic acest aspect - “Am strâns mai multe semnături decât PSD+UNPR+PC”. De altfel, este limpede că preşedintele PNL se străduieşte din răsputeri în ultima perioadă să degaje forţă, deşi cercetările sociologice îl contrazic şi situează formaţiunea sub pragul de 17%. Liberalii pleacă din start cu un handicap cauzat de alcătuirea listei, care cu mici excepţii reprezintă un grup searbăd, cu realizări insignifiante în PE sau în Guvernul USL: Norica Nicolai, Adina Vălean, Ramona Mănescu, Cristian Buşoi, Renate Weber, Eduard Hellvig. PNL a prezentat oficial numele candidaţilor sâmbătă la Brăila, într-un spectacol care s-a dorit să fie de Champions League, dar care a semănat cu meci de Divizia B.

Pe zona de dreapta calculele “granzilor” pot fi date peste cap de Forţa Civică şi PNŢCD. Partidul condus de Mihai Răzvan Ungureanu a anunţat că a strâns peste 200.000 de semnături şi că vizează cel puţin doi europarlamentari. Ţărăniştii şi-au fixat ca obiectiv cinci procente, tot două locuri în legislativul european, după ce au reuşit să adune peste 250.000 de subscrieri. Cele două partide de buzunar precum şi posibila candidatură a actorului Mircea Diaconu au capacitatea să scurtcircuiteze planul PNL de 25%. De cealaltă parte, al doilea partid cotat cu şanse la locurile 2-3, PDL va fi vampirizat fără milă de cozile de topor trecute în tabăra Băsescu-Udrea.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
25 mar, 2014
cantautor
pai la PSD:sotia lui Ponta si "pupila" lui iIiescu...
evident sunt pregatiti, nu sunt nepotisme...
la PNl-A.Valean-la fel...
La PMP-cu Elena Basescu,ati luat plasa...
asa e cand te grabesti ca fata mare la maritat...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ