Mircea Diaconu şi-a depus la BEC candidatura pentru Parlamentul European

| 27 mar, 2014

Mircea Diaconu şi-a depus, miercuri seară, la Biroul Electoral Central, dosarul de candidatură şi listele de susţinători pentru a intra în alegerile europarlamentare în calitate de candidat independent.

Diaconu a venit la BEC cu o maşină Aro, aducând dosarele cu listele de susţinători. El a menţionat că a strâns peste 125 de mii de semnături de susţinere a candidaturii sale şi că, în plus, au fost aproximativ 50-60 de mii care nu au fost conforme, nefiind completate pe formulare originale, iar pe acestea le va păstra acasă.

"Mai departe sunt proceduri legale, Biroul Electoral Central îşi va face analizele, va da un verdict probabil în curând", a mai spus el.

Referitor la scrisoarea adresată BEC de ANI, potrivit căreia nu îndeplineşte condiţiile legale de validare a candidaturii sale pentru PE, Mircea Diaconu a arătat că este dreptul Agenţiei să facă orice demers legal.

El a mai spus că cea mai grea probă i se pare a fi fost aceea de a ajunge în acest punct, strângând în câteva zile acest număr de semnături.

Pentru depunerea candidaturii la europarlamentare sunt necesare minimum 100 de mii de semnături. Candidaturile pentru PE au putut fi depuse la BEC până miercuri la miezul nopţii.

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a trimis, miercuri, Biroului Electoral Central (BEC) o informare în care se arată că Mircea Diaconu nu îndeplineşte condiţiile legale de validare a candidaturii sale pentru Parlamentul European.

"Agenţia Naţională de Integritate comunică Biroului Electoral Central faptul că domnul Mircea Diaconu nu îndeplineşte condiţiile legale pentru validarea candidaturii acestuia pentru Parlamentul European. Considerentele pe care le avem în vedere sunt întemeiate pe următoarele: Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nr.3104/2012 prin care a fost respins recursul formulat de domnul Diaconu Mircea; Constituţia României republicată; Legea nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, precum şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative; Legea nr. 33/2007 - republicată privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European", se arată în informarea semnată de preşedintele ANI, Horia Georgescu, şi adresată preşedintelui BEC, Florentin Sorin Drăguţ.

Potrivit ANI, a accepta ideea potrivit căreia candidatura acestuia ar îndeplini condiţiile legale motivat de faptul că funcţia eligibilă de senator nu este aceeaşi cu funcţia eligibilă de europarlamentar ar însemna nerespectarea scopul normei juridice incidente, anume acela de prevenţie şi sancţionare a stării de incompatibilitate, în cazul funcţiilor eligibile interdicţia de a ocupa o funcţie care presupune un vot de încredere pentru ocuparea acesteia.

"Mircea Diaconu se află sub interdicţia expresă prevăzută de lege pentru a ocupa o funcţie eligibilă, cum este funcţia de europalamentar, mandatul de senator al acestuia fiind tot o funcţie eligibilă, încetând de drept prin efectul unei hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile prin care s-a stabilit starea de incompatibilitate. Or, în cazul de faţă, Mircea Diaconu a fost declarat ca fiind incompatibil, printr-un act administrativ menţinut prin hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă, aspect care face ca acesta să intre sub incidenţa dispoziţiilor art. 14 alin (1) lit. c) din Legea nr. 33/2007 şi pe cale de consecinţă acesta nu îndeplineşte o condiţie de fond pentru a putea candida la alegerile pentru Parlamentul European", se mai arată în informarea trimisă BEC.

ANI subliniază, în acelaşi document, că o eventuală decizie de validare a candidaturii, "cu încălcarea dispoziţiilor art. 25 din Legea nr. 176/2010 şi ale art. 14 din Legea nr. 33/2007, ar fi de natură să încalce principiile supremaţiei interesului public şi al integrităţii în exercitarea funcţiei publice". De asemenea, susţine ANI, aceasta ar avea ca efect privarea legii de efecte juridice, generându-se premisele încălcării reglementărilor privind interdicţiile de a ocupa o funcţie şi pe cale de consecinţă cetăţenii cu drept de vot ar fi reprezentaţi de către o persoană care a eludat interesul public, prin exercitarea mandatului în stare de incompatibilitate şi cu manifestarea abuzivă a prerogativelor aferente funcţiei eligibile.

În 19 martie, Mircea Diaconu a anunţat că şi-a dat demisia din PNL şi va candida independent la alegerile europarlamentare.

"Am decis să-mi dau demisia pentru a putea candida ca independent la alegerile europarlamentare. Încerc să strâng în cinci zile cele 100.000 de semnături de susţinere pentru a-mi putea depune candidatura şi pentru ca ANI să o poată contesta. Mai departe, cum va dori naţiunea", a spus atunci Diaconu.

Numele lui Mircea Diaconu a fost retras, în 18 martie, de pe lista de candidaţi PNL pentru alegerile europarlamentare.

Pe de altă parte, în 13 martie, după ce Curtea de Apel Bucureşti l-a achitat pe Mircea Diaconu pentru conflict de interese, ANI informa că această decizie a instanţei "nu influenţează în niciun fel interdicţia de a ocupa o funcţie sau o demnitate publică, respectiv cea de membru al Parlamentului European".

"Procesul penal aflat pe rolul instanţelor de judecată (privind conflictul de interese - n. r.) nu influenţează în niciun fel interdicţia prevăzută de dispoziţiile art. 25, alin. (2) din Legea nr. 176/2010, de a ocupa o funcţie sau o demnitate publică, respectiv cea de membru al Parlamentului European. Interdicţia se aplică pe o perioadă de trei ani, de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare (privind incompatibilitatea lui Diaconu - n.r.), ca urmare a deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, emisă la data de 19 iunie 2012", a arătat ANI, care a subliniat că interdicţia este dată de incompatibilitatea în care s-a aflat Diaconu.

În 21 iunie 2012, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât irevocabil că senatorul Mircea Diaconu s-a aflat în incompatibilitate din decembrie 2008, în condiţiile în care, pe lângă calitatea de parlamentar, acesta ocupa şi funcţia de director-manager al Teatrului "C. I. Nottara" din Capitală, funcţie de conducere specifică unei instituţii publice locale.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
27 mar, 2014
ciclop
mirciulica
mirciulica , esti dus cu pluta, ca om politic ai fost un zero la infinit ,000000000000000000000000000000000000000000000......0000,daca vrei pomana pune o palarie jos si stai langa ea s i castigi ce meriti !!!

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ