Crin Antonescu continuă să copieze discursul lui Traian Basescu

| 24 mar, 2014

Motivul care l-a determinat pe Crin Antonescu să facă acest pas are o altă logică – anume aceea că liderul PNL consideră că are mai multe şanse să obţină mandatul de preşedinte al României din opoziţie, şi nu de la putere.

La formarea USL şi timp de aproximativ un an după, Crin Antonescu era unul dintre politicienii pe val din România. Avea un discurs tăios la adresa lui Traian Băsescu şi a acţionat în acord cu obiectivele convenite în cadrul USL alături de Victor Ponta. Numai că atitudinea liderului PNL s-a schimbat brusc. Sub falsul pretext că PSD nu i-ar mai fi susţinut candidatura la prezidenţiale, Crin Antonescu a abandonat USL-ul şi a extras partidul pe care îl conduce de la guvernare. În realitate, motivul care l-a determinat pe preşedintele liberal să facă acest pas are o altă logică – anume aceea că liderul PNL consideră că are mai multe şanse să obţină mandatul de preşedinte al României din opoziţie, şi nu de la putere.

În numele acestui calcul meschin – care în noiembrie se va dovedi a se baza pe premise false – Crin Antonescu a abandonat angajamentele asumate în faţa românilor în calitate de co-preşedinte al USL şi s-a reorientat. Adică l-a reevaluat pe Traian Băsescu, personaj politic care, din fost mare adversar, i-a devenit un bun camarad, aşa cum o arată discursul pe care îl practică liderul PNL în ultimele luni. Astfel, Crin Antonescu nu face altceva decât să repete temele pe care i le-a încredinţat preşedintele Băsescu. Iată mai jos câteva dintre argumentele în acest sens:

  1. Pe tema introducerii accizei, Traian Băsescu a încercat prin toate mijloacele să introducă argumente populiste astfel încât să creeze presiune pentru ca măsura anunţată de Cabinetul Ponta să fie retrasă. Manevra şefului statului nu a reuşit, primul ministru anunţând deja respectarea calendarului care prevede implementarea accizei de la 1 aprilie. În schimb, Crin Antonescu este tot mai tentat să critice şi el acciza de 7 eurocenţi aplicabilă carburanţilor, acum că e în opoziţie. Schimbarea indică, de altfel, inconsecvenţa evidentă a liderului PNL care, în prima parte a anului, susţinea măsura anunţată de premierul Ponta. Practic, Crin Antonescu vine să rostogolească argumentele pe care le utilizat Traian Băsescu pe tema accizei.
  2. Mai nou, Crin Antonescu a atacat Guvernul Ponta pe motiv că ar adopta prea multe ordonanţe de urgenţă, temă utilizată frecvent în mesajele sale de către Traian Băsescu pentru a reproşa relaţionarea dintre Legislativ şi Executiv. Discursul liderului liberal este însă neconvingător. Mai întâi, chiar şi în condiţiile utilizării instrumentului ordonanţelor de urgenţă, Cabinetul Ponta este sub guvernele Boc la acest capitol. Apoi, actualul executiv a fost nevoit să apeleze la instrumentul OUG pentru a evita blocajele la care apelase Traian Băsescu pentru a “sabota” procesul legislativ. Cu alte cuvinte, OUG adoptate de Cabinetul Ponta au reprezentat o necesitate, nicidecum o metodă de a eluda Parlamentul, aşa cum încearcă să sugereze atât Traian Băsescu cât şi Crin Antonescu.
  3. Retorica lui Crin Antonescu este convergentă cu cea a şefului statului şi pe tema hoţiei. Traian Băsescu nu a ezitat niciodată să pună la zid PSD-ul, acuzând lideri social-democraţi în acest sens. Recent, liderul PNL i-a luat vorba din gură preşedintelui României şi a declanşat o adevărată tiradă la adresa PSD. ”PSD fură, și fură tare. Fură și sigle, câte un deputat, câte un primar de pe la Dolj, cu amenințări, cu constrângeri, cu promisiuni (...) Avem de-a face cu un Guvern pe care l-aș numi Ponta-Ghiță și care fură cât poate și împarte cât poate”, declara liderul liberal săptămâna trecută. Acelaşi mesaj a fost reluat de Crin Antonescu inclusiv în emisiunea de duminică seara de la B1TV, unde liberalul a fost invitat. Discursul arată mai degrabă a “hoţul strigă hoţii” şi, în mod evident, este descalificant pentru Crin Antonescu, mai ales dacă ţinem cont că cei mai mulţi miniştri acuzaţi de corupţie sunt persoane pe care preşedintele PNL le-a girat în cadrul Cabinetului Ponta.
  4. Inclusiv pe tema situaţiei din Ucraina, Crin Antonescu a reluat tezele promovate de Traian Băsescu conform cărora Uniunea Europeană nu a reacţionat proporţional în raport cu tendinţele expansioniste ale Moscovei. "Din punctul meu de vedere, evoluţia din Ucraina a fost determinată şi de ezitările Bruxelles-ului în agenda pro europeană a Kievului", a menţionat preşedintele PNL, referindu-se la deteriorarea situaţiei politice din ţara vecină şi de agresiunea Rusiei care s-a încheiat cu anexarea peninsulei Crimeea. Retorica lui Crin Antonescu este ironizată inclusiv de Ion Cristoiu. În chestiunea Ucrainei, Crin Antonescu a repetat papagalicește tezele lui Traian Băsescu. Socotind că Traian Băsescu repetă, la rîndu-i, tezele Stăpînului de la Washington, mă întreb: Crin Antonescu le-a preluat și el de la Stăpîni sau de la SubStăpînul care e Traian Băsescu?, notează jurnalistul pe blog-ul personal.
  5. În raportarea la PSD, Crin Antonescu invocă o nemulţumire legată de aşa-zisă menţinere în cadrul formaţiunii social-democrate a obiceiurilor din 2004. “PSD, e limpede, din păcate, nu s-a schimbat decât foarte puțin în raport cu PSD-ul anului 2004”, afirma liderul PNL într-un interviu de săptămâna trecută. Deloc întâmplător, argumentele seamănă izbitor cu cele folosite de Traian Băsescu. De menţionat că unul dintre vectorii care i-au adus victoria lui Traian Băsescu la primul său mandat este tocmai poziţionarea dură faţă de PSD, partid pe care actualul şef al statului l-a calificat şi etichetat în toate felurile pentru a obţine puncte electorale. Pesemne că strategia lui Crin Antonescu este să copieze elemente de discurs care au avut efect în 2004, dar care sunt expirate la nivelul anului 2014. Fiindcă, în realitate, PSD-ul sub Victor Ponta s-a schimbat radical, la fel şi criteriile de promovare la vârf. Nu este întâmplător că, din echipa guvernamentală condusă de primul ministru, o mare parte a miniştrilor sunt oameni tineri.

În virtutea acestor argumente, devine clar că singurul scop vizat de Crin Antonescu este acela ca, prin mesajele şi tezele pe care le promovează, să se plieze pe orizontul de aşteptare al alegătorilor lui Traian Băsescu. Doar că, după ce ani de zile actualul şef al statului a fost principala ţintă a lui Crin Antonescu, a te căciuli în faţa potenţialului electorat băsist pentru niscaiva voturi nu-l va transforma pe liderul liberal în succesor legitim al actualului preşedinte al României. La fel cum nici nucleul electoral dur al lui Traian Băsescu nu-l va îmbrăţişa pe Crin Antonescu, după ce liderul PNL i-a jignit în repetate rânduri tocmai pe aceşti votanţi.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
24 mar, 2014
goPontaNemaPresident
misto in Romania...
unul copiaza discursuri ,altul copiaza lucrari de doctorat...
autorul copiaza textul trimis de Sultanescu si-l semneaza.
e minunat...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ