Update. Liviu Dragnea, la DNA: Oricine organizează o campanie electorală încurajează cetăţenii să iasă la vot

| 02 sep, 2013

Update. Liviu Dragnea a spus, luni, la ieşirea din sediul DNA că a început studierea materiarului de urmărire penală în dosarul în care este acuzat de corupţie privind organizarea referendumului.  Vicepremierul a precizat că era firesc să îndemne oamenii să iasă la vot, acesta fiind rolul unei campanii electorale.

Update. Liviu Dragnea a petrecut luni mai multe ore în sediul DNA unde anchetatorii i-au pus la dispoziţie întreg dosarul referendumului în care vicepremierul este acuzat de fapte de corupţie. La ieşirea din sediul DNA, Dragnea a arătat că dosarul are mai multe volume de urmărire penală, că a început studierea documentelor. De asemenea, vicepremierul a punctat că doreşte să vadă toate probele pe care le au procurorii împotriva sa şi a menţionat că se va prezenta de mai multe ori pentru aceasta.

"Bineînţeles că doresc să fiu scos de sub urmărire penală, altfel înseamnă că oricine organizează o campanie electorală, şi la nivel central, şi la nivel judeţean, şi la nivel local, este în acea situaţie, pentru că despre asta discutăm, încurajarea cetăţenilor să iasă la vot, de aici încolo fiecare înţelege ce crede", a arătat Dragnea.

Întrebat dacă îi este afectată activitatea de demnitar, Dragnea a spus că, o perioadă, cât va avea de studiat acest dosar, va trebui să facă "şi Guvern, şi minister, şi DNA".

Liviu Dragnea a fost pus sub acuzare de procurorii DNA pe 6 septembrie 2012, pentru că ar fi pus la punct un sistem naţional de influenţă prin care ar fi fraudat votul la referendumul din 29 iulie folosind zece metode, printre care votul multiplu, turismul electoral, falsificarea de semnături.

Potrivit DNA, Liviu Dragnea este urmărit penal pentru săvârşirea a patru infracţiuni: folosire a influenţei sau autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite; asociere pentru săvârşirea de infracţiuni; instigare la violarea prin orice mijloace a secretului votului de către membrii biroului electoral al secţiei de votare ori de către alte persoane; instigare la promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze în cadrul referendumului.

În rezoluţia de începere a urmăririi penale, procurorii au reţinut că există indicii temeinice că, în calitate de secretar general al PSD, Dragnea şi-a folosit influenţa şi autoritatea funcţiei în vederea obţinerii unui folos nepatrimonial pentru partid, respectiv a unei prezenţe de minimum 60% la votul de la referendumul din 29 iulie, care să garanteze validarea acestuia.

"Astfel, acesta a iniţiat o asociere formată din numeroase persoane (preşedinţi şi membri ai secţiilor de votare coordonaţi de responsabili locali şi judeţeni, preşedinţi de organizaţii judeţene şi locale, precum şi primari ai partidului), iar scopul asocierii era săvârşirea de infracţiuni prevăzute de Legea nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului. În acest sens, a fost utilizat un sistem informatic complex ce permitea unui număr restrâns de persoane să obţină, în timp real, informaţii despre numărul de votanţi şi modul cum s-a votat în secţiile de votare. Astfel, oră de oră, coordonatorii partidului aveau reprezentarea prezenţei la urne, identificând secţiile de vot cu prezenţă slabă", se arăta într-un comunicat al DNA, citat de Agerpres.

Procurorii mai susţin că "sistemul informatic a asigurat comunicarea de date, mesaje, ordine şi recomandări cu conţinut ilicit, destinate coordonatorilor şi/sau membrilor secţiilor de votare şi altor persoane, în vederea măririi artificiale a numărului de votanţi".

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ