Liviu Dragnea: Primarii vor stabili singuri numărul de angajaţi şi salariile din primării

| 27 iun, 2013

Până la începutul anului viitor, Guvernul va modifica o serie de acte normative, astfel încât fiecare primar sau preşedinte de consiliu judeţean să aibă posibilitatea să stabilească singur, în cadrul instituţiei pe care o conduce, câţi angajaţi să aibă şi care va fi nivelul lor de salarizare, a anunţat, joi, la Galaţi, viceprim-ministrul Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

Potrivit vicepremierului, Guvernul şi în special Agenţia Naţională a Funcţionarului Public vor trebui să renunţe la atributul de a aviza orice angajare în primării sau consilii judeţene. ANFP va trebui să se ocupe de formarea continuă a funcţionarilor publici. În schimb, fiecare primar sau preşedinte de CJ va primi o sumă de bani destinată cheltuielilor salariale, urmând ca alesul să stabilească singur numărul de angajaţi şi salariile acestora. Astfel, a spus Liviu Dragnea, se va putea vedea şi care ales este sau nu bun manager.

,,Este vorba de modul de salarizare din instituţiile publice, inclusiv de ministere şi autorităţile locale. Suntem acum într-un sistem destul de rigid în care ANFP trebuie să avizeze organigramele unei primării. De ce, nu-mi dau seama. Ea organizează, avizează, aprobă, participă la concursuri de ocupare pe posturi la primării, CJ. Acest lucru trebuie să dispară, ea trebuie să facă reglementări în domeniul funcţiei publice, să se ocupe de formarea continuă a funcţionarilor publici', a afirmat Dragnea. 

În context, vicepremierul a precizat că un astfel de sistem nu va însemna alocarea de la Guvern a unor sume mai mari de bani pentru salarizarea funcţionarilor publici, ba din contră, ţinta la nivel naţional fiind de scădere sub 7% din PIB a nivelului cheltuielilor cu salarizarea bugetarilor (care acum reprezintă 7,4% din PIB). 

Liviu Dragnea a mai precizat că, de anul viitor, aleşii locali - primarii, preşedinţii de CJ vor avea salarii şi nu indemnizaţii, ca până acum şi că cel mai mare salariu din instituţie va fi cel al conducătorului instituţiei.

,,În principiu, pentru şeful instituţiei va fi aprobată o anvelopă financiară prin care să fie plătite salariile, să fie stabilite repere maxime şi minime şi eventual o grilă simplă, limpede, de salarizare şi primarul va avea posibilitatea să hotărască câţi angajaţi poate avea şi care sunt stimulentele financiare pe care le poate acorda funcţionarilor pentru a stimula eficienţa. Noi avem acum în România cheltuieli cu personalul de 7,4% din PIB, ne interesează ca aceste cheltuieli bugetare să fie sub 7%. În interiorul acestei anvelope trebuie să facem un sistem flexibil, astfel încât să fie eficient. Atunci se vede care e bun sau prost manager. El hotărăşte dacă vrea să facă munca cu o sută de oameni plătiţi prost sau cu 50 de oameni pe care să îi plătească dublu', a afirmat Dragnea. 

Viceprim-ministrul Liviu Dragnea a prezidat, joi, la Galaţi, o dezbatere publică privind procesul de regionalizare - descentralizare. Evenimentul face parte dintr-o serie de 12 dezbateri în plan local organizate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice pentru definitivarea propunerilor privind procesul de regionalizare-descentralizare.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ