Lovit de o puternică amnezie, PDL uită că a respins reducerea cotei unice timp de 4 ani

| 19 aug, 2013

Faptul că PDL a stat 4 ani la guvernare este un lucru binecunoscut de toată lumea. Singurii care mai uită din când în când acest lucru sunt chiar pedeliștii.

Vasile Blaga, proaspătul ales președinte PDL, prezintă la ieșirea de la ședința Colegiului Director al partidului ce s-a desfășurat la Baia Mare, rezoluția de susținere a clasei de mijloc. Dintre toate nonsensurile prezentate de democrat liberali ceva ne-a lovit puternic în ochi. PDL susține reducerea cotei unice la 12% și reducerea contribuțiilor sociale cu 5 puncte procentuale.

Dacă am fi venit ieri în România am spune cu siguranță că ideile PDL sunt foarte bune. Având în vedre că totuși nu suntem parașutați de ieri într-un mediu politic străin, putem spune, fără doar și poate, că asistăm la o scenă demagogică marca Băsescu – Udrea.

Nu mai devreme de anul 2010, propunerile de reducere a CAS la angajator dublate de o reducere a cotei unice la valoarea de 12% ajung la urechile președintelui Traian Băsescu. Acesta răspunde: “Nu mi se pare o soluţie şi vă dau şi un argument simplu, dincolo de orice altceva. Avem marii contributori la bugetul de stat din cota unică: Petrom, Rompetrol, Dacia, Nokia, cei care să spunem au performanţă. Reducerea de la 16 la 12 sau la 10 înseamnă un deficit în buget.” – Traian Băsescu 17 oct 2010. Semnalul este atât de puternic încât nici o discuție de relaxare fiscală nu a mai circulat în guvernul aservit lui Traian Băsescu.

Analiștii și strategii economici de astăzi, personificați de Blaga și Videanu ar trebui să explice de ce această măsură a fost evitată cât timp au fost la guvernare, și acum, când ocupă poziția confortabilă din opoziție devine brusc dezirabilă. Acesta este primul semn al demagogiei cu care, din păcate lucrează opoziția din România. Avem nevoie de o opoziție corectă, care să critice atunci când este cazul, și că contribuie atunci cânt este nevoie. Păcat că nu este așa.

Cine poate avea responsabilitatea să vorbească despre viitorul economiei din România. În mod cert nu PDL, având în vedere faptul că au îndatorat România cu mult peste măsură și au lăsat în urma guvernării un dezastru economico-social din care ne-a fost greu, și încă ne este, să ne revenim. Guvernarea PDL a avut idei puține și fixe. Le enumerăm într-o singură frază. Planul pus în aplicare de PDL pentru economia României: reducerea veniturilor bugetarilor cu 25%, reducerea pensiilor, a tuturor pensiilor, prin impozitarea cu CAS de 5,5%, total ilegal a hotărât mai târziu Curtea Constituțională și ultima măsură, dar nu cea din urmă, creșterea TVA-ului la 24%. În aceste trei măsuri constă viziunea PDL față de economie, rezultatul scontat  a fost reducerea consumului și în consecință economia a reacționat intrând în punctul mort.

Acum, pe principiul după bătălie mulți viteji se arată, liderii PDL scot în față un plan sau o propunere nefiind clar ce vor prin care să scadă cota unică la 12%. Nu există un impact bugetar analizat nu există previziuni pe termen mediu și lung, există doar o declarație demagogică, aruncată pe piață.

Angajamentele României cu FMI, CE și Banca Mondială nu ar putea cuprinde o măsură șoc pentru economie, tocmai acum când s-a reușit o relativă stabilizare a acesteia.

Încă o dovadă a dublei măsuri pe care PDL o introduce în discursul public este faptul că aceștia acuză obsesiv lipsa de predictibilitate a regimului fiscal din România și, în același timp măsurile propuse de ei, dacă s-ar aproba ar arunca în aer orice urmă de previziune bugetar-fiscală.

Reducerea CAS la angajator este o măsură care poate aduce mai multe venituri la bugetul de stat, dar din păcate pentru PDL, singura măsură bună propusă de ei (reducere CAS la angajator n.r.) este deja angajată de USL chiar anul acesta.

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ