Lovitură DURĂ pentru Traian Basescu: Dosarul privind răpirea jurnaliştilor în Irak, trimis la Înalta Curte

| 28 mai, 12:42

Magistratii de la Judecatoria Sectorului 5 au decis joi ca nu este de competenta acestei instante sa judece cererea Parchetului General de confirmare a redeschiderii urmaririi penale impotriva fostului presedinte Traian Basescu in legatura cu rapirea jurnalistilor romani in Irak. Astfel,  judecatoria Sectorului 5 si-a declinat competenta in acest caz si a trimis dosarul la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

'Admite exceptia necompetentei personale a Judecatoriei Sectorului 5 Bucuresti invocata de instanta din oficiu. In baza art. 50 N. C.p.p. rap. la art. 40 si art. 48 alin. 1 lit. a C.p.p. declina competenta de solutionare a cererii de redeschidere a urmaririi penale formulate de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie in dosarul nr. 1543/P/2009, in favoarea Inaltei Curti de Casatie si Justitie - Sectia penala. In baza art. 275 al.3 C.p.p., cheltuielile judiciare avansate de stat vor ramane in sarcina acestuia. Definitiva', se arata in decizia instantei.

Corneliu Vadim Tudor a depus o plangere penala la Parchetul General in care ii acuza pe Traian Basescu si pe presedintele de atunci al PDL, Vasile Blaga, ca si-au insusit o parte din rascumpararea platita de statul roman pentru eliberarea celor trei jurnalisti romani rapiti in Irak in anul 2005.

In plangerea penala depusa la Parchet, Vadim Tudor aducea ca argumente afirmatiile facute intr-o carte de fostul procuror DIICOT Ciprian Nastasiu, si anume, ca din suma platita de statul roman pentru eliberarea jurnalistilor ar fi disparut 4 milioane de euro.

Potrivit lui Nastasiu, autoritatile de la Bucuresti au trimis la Bagdad, prin intermediul SIE si cu implicarea lui Traian Basescu, aproximativ 12-13 milioane de euro, insa rapitorii au primit doar 9 milioane de euro.

El il acuza pe Traian Basescu ca a clasificat pentru 50 de ani documentele despre negocierile din Irak si suma reala platita rapitorilor.

'Stiam ca banii venisera dintr-un fond special administrat de SIE roman. Eu insumi l-am vazut pe maiorul SRI Coldea (in prezent general si director adjunct al SRI) la Bagdad, atunci cand ostaticii au fost eliberati, asumandu-si o mare responsabilitate pentru deznodamantul crizei. Stiam cu totii ca presedintele era implicat in fiecare detaliu. Asadar, nu mi-am putut imagina ca vreun ofiter escroc putea pierde pur si simplu 3-4 milioane de euro pe drumul unde trebuia platita rascumpararea. Poate ca Grupul de Criza estimase costurile Guvernului roman, care dura deja de aproape doua luni si implicase o munca intensa, suplimentara, la 3-4 milioane de euro, astfel incat i le-au rambursat Guvernului din fondul special... sau poate ca anumite persoane, care au avut acces si au participat la actiunea de eliberare, au scos acesti bani din suma totala de rascumparare si i-au impartit intre ele', scria Nastasiu in cartea 'Pradarea Romaniei', lansata in anul 2009

 

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ